horkolás
#Testi problémák

Rossz iskolai teljesítményhez vezethet a horkolás?

2023.02.16.
1 perces olvasási idő

Horkoló tini – aranyosnak vagy viccesnek tűnhet, de komoly probléma is állhat a háttérben. A horkolás olyan alvási vagy légzési nehézségek jele lehet, amelyek jelentős problémákat okozhatnak a tinédzsernek a viselkedéssel, a hangulattal és az iskolai teljesítménnyel.

A horkolás akkor fordul elő, ha a levegő áramlását a tüdőből, valamint a szájon és az orron keresztül valami megzavarja. Néha a horkolás ártalmatlan és nem okoz semmilyen problémát.

Más esetekben a horkolás egy komolyabb probléma jele, amely az obstruktív alvási apnoe (OSA) vagy az alvászavaros légzés következtében fellépő légúti elzáródásokkal járhat. Az OSA-val az alacsony oxigénszint miatt az érintettek másodpercekre felébrednek, majd azonnal visszaalszanak. A gyakori alvászavarok fáradtságot vagy álmosságot okozhatnak a nap folyamán. Ez a fáradtság befolyásolhatja a nappali viselkedést és a figyelmet akár az iskolában is.

Milyen okai lehetnek a horkolásnak?

Az egyik oka a mandulák lehetnek. Ha ezek a struktúrák megnagyobbodnak, megzavarhatják a légáramlást a torkon, a szájon és az orron keresztül. Ha egy tininek krónikus mandulagyulladása van, az horkolást okozhat.

Az alvászavaros légzés egyéb kockázati tényezői a következők:

  • Az alvási apnoe
  • Zihálás vagy krónikus köhögés
  • Elhízottság
  • Dohányzás
  • Kis állkapocs vagy kis légút
  • Alkoholfogyasztás lefekvés előtt

A tinédzserek körülbelül 10%-a általában horkol éjjelente (hetente háromszor vagy többször). Azok a diákok, akik horkolnak, rosszabbul teljesíthetnek az iskolában, mint nem horkoló társaik. Ennek oka, hogy napközben álmosak a horkolás miatt, hiszen így az alvás kevésbé tud pihentető lenni, így csökkenhet a figyelem és a viselkedés szabályozása.

Mit tehetsz?

A jó hír az, hogy ha a horkolás megszűnik, a viselkedési- és az iskolai problémák is javulhatnak. A horkolás csökkentésének módjai közé tartozik a támasztópárna használata, az ágy fejének megtámasztása, horkolásgátló orrcsipesz, orrbetét vagy szájbetét alkalmazása.

Az asztmás vagy allergiás tizenévesek számára előnyös lehet a gyógyszeres kezelés is. A megoldások azonban nem mindenki számára egyformák, ezért fontos, hogy ha ilyen panaszokkal küzdesz, keresd fel háziorvosod.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)