kéz
#Testi problémák

Kezedben az egészséged

2022.07.23.
2 perces olvasási idő

Kezeink nap, mint nap óriási igénybevételnek vannak kitéve. A reggeli ágyazástól kezdve a zuhanyzáson át az evésig, utazás közben, a napi gépelésben, egyszóval mindenben kulcsszerepük van. Gondoltad volna, hogy még az egészséged megőrzésében is segíthetnek?

Bele sem gondolunk, hogy mennyi mindennel érintkeznek kezeink. Otthon, ha főzünk, számtalanszor meg kell tisztítanunk kezünket egy-egy húsféle feldolgozása, vagy zöldség-gyümölcs aprítása előtt és után. Sose feledjük alaposan meleg vízzel megmosni, hiszen a láthatatlan baktériumok a húsról a legelképesztőbb helyekre is elkerülnek, ahonnan aztán mi magunk vagy családtagjaink viszik tovább majd a lakás minden zugába. Egy kísérletben bekentek egy adag csirkemellet egy speciális folyadékkal, mely csak UV fény hatására válik láthatóvá. Az eredmény elképesztő volt. Az, aki hidegvízzel öblített kezet, miközben a húst szeletelte és így készítette el az ebédre valót, a húsról a kezére rakódott anyagokat az egész konyhában szétterítette. Kezdve a hűtő ajtótól, a konyhapultig, az edényeken át a szekrényajtókig.

Szinte UV fényben úszott a konyha. Ezzel szemben az, aki meleg vízzel, szappannal alaposan megmosta a kezét és a használt eszközöket szeletelés után, semmilyen nyomot nem hagyott a konyhában. Tanulság: a láthatatlan baktériumok imádják kezeinket, mert remek szállítóeszköznek bizonyulnak, ha nem vagyunk körültekintőek és alaposak!

Kezünk és ujjaink még mérőedényként is szolgálnak. Csipetnyi só, maréknyi rizs, mennyire természetes mértékegységek. Ugyanakkor mindig figyeljünk a „mérőedény” tisztaságára, hiszen ha már az elején gond van a higiéniával, az balul üthet ki a kész ételnél is.

Ha kitesszük lábunkat otthonunkból, számos veszély fenyeget bennünket kezeink által

Kezdjük azzal, hogy amint bezárjuk az ajtót, majd esetleg megsimogatjuk a cicánkat/kutyánkat, máris visszük tovább a bacikat. Megfogjuk kezünkkel a tömegközlekedési eszközök fogantyúit, – ha kesztyűs kézzel tesszük ezt, az sokkal jobb, de hát ugye nem mindig van farkasordító hideg – amiket ki tudja, milyen kézzel fognak meg egyesek. Biztosan hallottatok már a felmérésről ezzel kapcsolatban… a lényeg a lényeg, mindig mossunk kezet mosdóhasználat után, és mivel tudjuk, hogy sokan nem teszik, kerüljük a közvetlen érintkezést a fogantyúkkal, kilincsekkel nyilvános helyeken, vagy ha ez nem kivitelezhető, mossunk gyakran kezet, ha ez sem, akkor vásároljunk kézfertőtlenítő zselét, melyet bármikor víz használata nélkül alkalmazhatunk.

Amikor betegek vagyunk, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve környezetünkben élők kezeink által. Egy tüsszentés, köhögés máris baktériumok ezreit jelenti a kezünkön. Ebben az időszakban az alapos kéztisztítás elengedhetetlen magunk és szeretteink védelme érdekében.

Az alapos kézmosás menete: meleg vízzel, szappannal minimum 20 másodpercen át szappanozni kezünket, különös figyelmet fordítva az ujjközökre, a kézfejre és a körmeink alatti területre.

A sok tisztítás ugyanúgy igénybe veszi kézbőrünket, mint a környezeti hatások. Télen a hideg, nyáron a meleg és a napsugárzás jelenti a legnagyobb kihívást. Szerencsére számos eszközt kifejlesztettek már a védelemre, így évszaktól függően mindig használjunk kesztyűt, fényvédős kézkrémeket, antioxidáns tartalmú hidratáló krémeket, hiszen arcbőrünk mellett kezünk is kiemelt törődés érdemel. Kezünk még akkor is elárulja korunkat, ha arcbőrünkön semmi nem látszik belőle, így egy kis odafigyeléssel könnyedén megelőzhetjük a ráncokat, barna foltokat és az elvékonyodott bőrréteget.

A megelőzés kulcsa a kezünkben van. Szó szerint. Ápoljuk, kényeztessük kezeinket minden nap, és meg fogják hálálni a gondoskodást, majd meglátjátok!

(KamaszPanasz)