serdülőkor
#Testi problémák

Korai serdülés lányoknál

2023.03.28.
1 perces olvasási idő

A serdülőkor időszakával leggyakrabban a 12 és 16-18 éves kor között számolhatunk, bár ez az időszak egyre korábban kezdődik manapság (akár 10 éves korban) és tarthat tovább is (20 év kor magasságáig).

Abban azonban egyetértés van, hogy kóros, vagy korai serdülés lányoknál 8 éves kor előtti időszakra tehető, amennyiben a nemi érés megkezdődik.

Ilyenkor nagyon ritkán lehet szó élettani, de felgyorsult folyamatról, azonban mindig ki kell zárni háttéreltérést, vagy kórállapotot.

A serdülőkor jellegzetességei a hormonális változások révén az emlők növekedése, a nemi szőrzet és a havi vérzés megjelenése, pattanásos, zsíros bőr, hirtelen testmagasság növekedés. Korai pubertás esetén nem feltétlenül jelenik meg a nemi érés minden eleme, van, hogy pl. csak az emlők növekedése indul meg.

Milyen eltérések vezethetnek korai serdüléshez lányoknál?

  • az esetek legnagyobb részében nem található eltérés (idiopáthiás korai pubertás)
  • az agy hipotalamusz régiójának korai hormontermelése GnRH (gonadotrop releasing hormon) indítja be a hipofízis és azon keresztül a mellékvesék, petefészek hormontermelődését. Néha minden kóros háttér nélkül hamarabb indul a hormontermelődés
  • az agy hipofízis területének jóindulatú daganata, esetleg daganat, sérülés is kiválthatja a korai érést
  • mellékvese területi elváltozás
  • petefészek eltérés

A tünetek a serdülésnek megfelelő eltérések, számos következménnyel járnak. Többek között a hirtelen testmagasság növekedés megáll és összességében később az életkornak megfelelő testmagasságot nem éri el a korai serdülő. Nagyon fontos pszichés hatásai is vannak, akár hosszútávon (pl. depresszió, szorongás) a korai pubertásnak.

Minden esetben orvoshoz kell fordulni, amikor korán serdülésnek megfelelő tünetek jelennek meg. Először „egyszerű” fizikális vizsgálat történik, laboratóriumi vérvétel, egyénileg mérlegelve pl csont röntgen, hasi ultrahang, de akár CT/MR vizsgálat is (pl. agyi területek megítélésére). Amennyiben szükséges, endokrinológuson kívül nőgyógyászati vizsgálat is történik.

A korai serdülés kezelhető, ha van ok a háttérben, akár műtéti ellátás is szóba jön, egyebekben hormonkezelés állítja vissza a megfelelő hormonműködést.

(Szerző. Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus)