nyár
#Testi problémák

Mikor véd a napszemüveg?

2015.06.22.
2 perces olvasási idő

A fokozott UV sugárzás káros hatásaitól a bőrünk mellett szemünket is megfelelően kell védenünk. Egy jól kiválasztott napszemüveg megóvhat bennünket a kellemetlenségektől.

A szemet ért napsugárzás UV tartománya károsítja a szöveteket. A tartósan szabadban dolgozók között nagyobb gyakorisággal fordul elő a kúszóhártya, szürkehályog. A látást jelentősen veszélyeztető időskori makula degeneratio (retina károsodás) egyik igazolt jelentős rizikófaktora az UV behatás.

A sejteket ért tartós oxidatív stressz (a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező változás) növelheti a daganat kialakulásának esélyét is. A legfontosabb eszköz a megfelelő napszemüveg.

Új irányvonalak

A dioptriás napszemüvegeken túl, népszerűek a fényre sötétedő szemüveglencsék is. A valóban praktikus és kényelmes megoldás választásánál is legyünk körültekintőek!
Tudnunk kell, hogy a lencsénken lévő fényérzékeny réteg milyen fényre reagál. Vannak lencsetípusok, amelyek a fény UV tatalmára reagálva sötétednek be és vannak, amelyek a látható fény intenzitását is érzékelik.

Ez a különbség főleg az autóvezetésnél szembeötlő! Ugyanis a gépkocsik szélvédője – főleg a márkásabb autók esetén – kiszűrik a napsugárzás UV tartományát. Így hiába vakít a nap a szemüveglencse nem érzékel UV sugárzást, nem sötétedik be.

Fontos tényező az idő

A lencséknek időre van szükségük az alkalmazkodáshoz: a besötétedéshez és a kivilágosodáshoz is. napszemüvegTöbbszöri alkalmazkodás után a szemüveglencse anyaga szinte „megtanulja” az alkalmazkodást, és egyre rövidül az erre szükséges idő!

A polarizált lencse a visszatükröző felületekről (víz, üveg, aszfalt stb.) érkező zavaró sugarakat is kiszűri. Segítségével csökken a szem káprázása, javul a látásélmény. Főleg vízpartok közelében javasolt, illetve a rendszeresen sokat vezetőknek.

Színárnyalat kiválasztása

A divaton és az ízlésen túl van néhány más szempont is, amit számba vehetünk a választásnál. Ha egyetlen dioptriás napszemüveggel rendelkezünk az esti vezetéshez csak 85%-os sötétítést enged meg a KRESZ! A vezetéshez a látható fényre sötétedő lencsék (általában sárgás-barnás árnyalatúak) a legkényelmesebbek.

Zöld árnyalatú lencsét a pilótáknak, extrém sportot kedvelőknek szokták ajánlani. Vöröses-barna árnyalat a szabadban végzett sportok, labdajátékok esetén ideális. Halvány narancs árnyalatot pedig a golfhoz javasolják.

Minőség kérdése

A nem megfelelő minőségű lencse nem segít, sőt kárt is okozhat! Ugyanis szemüveg nélkül, természetes körülmények között a szembogár beszűkítésével védekezik a szervezet a szembe jutó UV sugárzással és a túlzott fénnyel szemben.

A sötétített lencse alatt a szembogár kitágul, így viszont a szem kevésbé lesz védett a fény káros hatásaival szemben. A nem megfelelő szűrőképességű lencse mellett sokkal több sugárzásnak, oxidatív stressznek lesz kitéve a szem, így jobban károsodhat (főleg a szemlencse és az ideghártya).

Sajnos a napszemüveg lencséről ránézésre nem lehet megállapítani, hogy milyen mértékben tud védelmet nyújtani, hány százalékban szűri ki az UV sugarakat. Ugyanakkor az optikai szaküzletek általában rendelkeznek a megfelelő mérőműszerrel. Érdemes megvizsgáltatni a szemüvegünket a szezon elejét.

Olyan szemüveget érdemes vásárolni, amely CE bizonyítvánnyal rendelkezik, szárában lévő UV400-as jelzés utal arra, hogy az UV sugarakat 400 nm-ig kiszűri. Ezt a jelzést csak megfelelő minőségű szemüvegek kaphatják meg.

Mire figyeljünk oda?

A szemüveg legyen könnyű, kényelmes és illeszkedjen jól a fejre. A nem kellően zárt keret oldalán besütő fény szintén zavaró lehet. Fontos a stabil, biztonságos, de kényelmes rögzítés.

(WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

szem