tampon
#Testi problémák

Érvek és ellenérvek a tampon használatával kapcsolatban

2018.11.10.
2 perces olvasási idő

Manapság egy nő kb. 12.000 tampont használ el élete során. Noha a menstruáció könnyebb lett számukra ezzel a találmánnyal, mégis legalább annyi érv szól a tamponhasználat mellett, mint ellen.

Mellette

A nők nagy része úgy találja, kényelmesebb tampont használni betét helyett. A tampon segítségével mozoghatnak egész nap, anélkül, hogy aggódniuk kellene amiatt, hogy bármi kiesne a helyéről.

Ellene

Néhány nő nehéznek, kellemetlennek találja a tampon használatát és a betétet részesítik előnyben. Ha félsz attól, hogy berakj valamit a testedbe, ez teljesen érthető.

Mellette

Tisztább. Kell még részleteznem? Ha megfelelő méretű tampont használsz, nem kell a tisztogatással bajlódnod, és még kellemetlen szagot sem eredményez, mint a betétek legtöbbször.

Ellene

Sok nő számol be arról, hogy nem szeretnek magukba felhelyezni valamit. Nem érzik magukat komfortosan egy tamponnal magukban.

Mellette

Sportolás közben sokkal kényelmesebb a használatuk, mint a betéteké. Amikor tampont hordasz, még úszhatsz is!

Ellene

Ahhoz, hogy a tampont a megfelelő helyre helyezd be, előfordulhat, hogy le kell guggolnod. Ez nem szerencsés, ha épp nincs kedved a mozgáshoz.

Mellette

Tudtad, hogy amikor betétet hordasz, az időnként látható a nadrágon át? Ez egy kissé kellemetlen lehet, de ha tampont használsz, nem kell emiatt aggódnod.

Ellene

Sajnos nem fogod tudni, mikor ázott át a tampon, nem úgy, mint amikor betétet viselsz. Ez azt jelenti, hogy néha hajlamos lehetsz sokáig használni egy tampont, ezzel előidézve a szivárgást.

Mellette

A tampontól sokkal egyszerűbb megszabadulnod, elég bedobnod őket a kukába, míg a betétet be kell csavarnod wc papírba, úgy tudod csak kidobni.

Ellene

A legfontosabb, hogy a tampon toxikus sokk szindrómához vezethet, ha nem szakszerűen alkalmazod, és túl sokáig hagyod magadban.

Mellette

Amikor betétet hordasz, egy idő után kellemetlen szagot érezhetsz. Ez tampon használata közben nem fordul elő, ha helyes időközönként cseréled.

Ellene

Bizonyosodj meg róla, hogy a helyes felszívó képességű tampont használod. Ha olyat használsz melynek túl erős ez a képessége, az hüvelyszárazsághoz és egészségügyi problémákhoz vezethet.

Mellette

A betét sokkal több helyet foglal a táskádban, mint a tampon. Ha van nálad egy tolltartó, simán belecsúsztathatsz egy tampont, és senki sem fogja észrevenni.

Ellene

A tamponok nem bio anyagokból készültek, mint a betétek, szóval nem környezetbarátok.

Mellette

Ha betétet viselsz, olyan alsóneműt kell használnod, amely kellően elfedi tested alfelét, hogy meggátold a lehetséges szivárgást. Ha tampont használsz, olyan fehérneműt vehetsz fel, amilyet csak szeretnél.

Ellene

Mivel nyilván nem szeretnél semmilyen betegséget elkapni azáltal, hogy tamponban alszol, azaz több mint 4 óráig nem váltod, esténként jobb döntésnek bizonyulhat a betét.

Mellette

Óriási választék kínálkozik a boltokban, minden esetben megtalálhatod azt a terméket, amely ideális a számodra. Ha valamelyik kényelmetlen, bármikor leválthatod.

Ellene

Ha már évek óta használsz tampont, nem okozhat problémát a felhelyezése. Bárhogyan is, az első alkalommal akadhatnak nehézségek. Szükség lehet pár próbára, mire megtanulod, hogyan kell helyesen behelyezned.

Mellette

Amikor betétet alkalmazol, több csomagolópapírral gyűlik meg a bajod, mint amikor a tampont részesíted előnyben. Egy zsúfolt wc-ben, ha nem szeretnéd, hogy bárki hallja, mire készülsz, a tampon a nyerő választás.

Ellene

Bár mind a tamponok és mind a betétek eléggé drágák manapság, a tamponok valamivel többe kerülnek, szóval lehet, hogy a betétet kéne választanod, ugyanis hosszútávon sokba kerül a menzesz.

Mellette

Kisebb az esély arra, hogy vér szivárogjon a kedvenc ruhádba, amikor tampont használsz, és sokkal szabadabban, magabiztosabban mozoghatsz a menzeszed során. Hát nem ez a legfontosabb?

(KamaszPanasz - Gy.P.F., allwomenstalk)