#Testi problémák

12 technika csuklás ellen

2022.08.01.
2 perces olvasási idő

A csuklás nem csak egy egyszerű reflex. Akkor történik, amikor irritáció éri a bolygóideget vagy az egyik ágát, ami az agytól a hasig fut. Szakértők szerint a csuklás leggyakrabban közönséges emésztési zavarok által kiváltott reakció. Számunkra viszont általában csupán nyűg és kellemetlenség. Már gyerekként is csuklunk, és a reflex később is megmarad, nagyjából évi 3-5 alkalommal.

A csuklás elleni házi gyógymódok a közhiedelem szerint két alapelv szerint működnek.

Az egyik módszer a csuklás csillapítására a bolygóideg elnyomása egy másik érzékeléssel. A bolygóideg jelzi az agynak, hogy fontosabb gondok jelentkeztek, és ideje véget vetni a csuklásnak.

Más módszerek a légzést akadályozzák, megnövelve a vérben lévő szén-dioxid mennyiségét. Emiatt a testünk nyilván inkább arra fog koncentrálni, hogy megszabaduljon a szén-dioxidtól, nem pedig a csuklásra.

Itt van néhány kipróbáltan igazolt csuklás elleni tipp, mindkét típusból:

1. Édesíts!

Egy kiskanál cukor gyakorlatilag mindig jól jön. Segít, ha túlterheled az szádban lévő idegvégződéseket egy erős, édes érzéssel. Fogj egy teáskanálnyi cukrot és, ha tudod, helyezd a cukrot a nyelved hátsó részére, ahol a savanyú ízt érzékeli a nyelv. Így lesz a legerőteljesebb a cukortúlterhelés.

2. Fogd be a füled!

Egyes orvosok azt javasolják, hogy dugd az ujjadat a füledbe, hogy megállítsd a csuklást. A bolygóideg elágazásai a hallórendszert is elérik, és ha ott stimuláljuk az idegvégződéseket, a bolygóideg működésbe lép. De légy óvatos, és ne dugd az ujjaidat túl mélyen a füledbe!

3. Ijedj meg!

Ha valaki megijeszt téged, az elnyomhatja a bolygóideget és megállíthatja a csuklást.

4. Igyál vizet!

Ha vizet nyelsz, azzal megszakítod a csuklás körforgását, ami lecsillapíthatja az idegeket. A vízzel való gargalizálásnak is ugyanilyen eredménye lehet.

5. Öltsd ki a nyelved!

Ha kinyújtogatod néhányszor a nyelved, az segíthet megállítani a csuklást.

csuklás

6. Csiklandozás

Egy fülpiszkáló segítségével csikizd meg a puha szájpadlásodat. Ha csiklandós típus vagy, kérj meg valakit, hogy csikizzen meg.

7. Tartsd vissza a lélegzetedet!

Fogd be az orrod és csukd be a szádat – mintha egy medencébe készülnél beugrani – és tartsd ezt a helyzetet olyan sokáig, ameddig csak tudod, vagy amíg nem érzed, hogy a csuklás elmúlt.

8. Papírzacskó

Egy régi jó tanács, hogy lélegezz egy papírzacskóba, a közhiedelem szerint ugyanazon elven működik, mint a lélegzet visszatartása. Mindkettő megnöveli a szén-dioxid mennyiségét a véráramlásban, és a testet leköti, hogy megszabaduljon tőle, így egyszerűen megfeledkezik a csuklásról.

9. Egyél lassabban!

A lassú étkezés segíthet elkerülni a csuklást. Ha gyorsan eszel, akkor valószínűleg nem rágod meg eléggé az ételt, ez pedig gyakran vezet csukláshoz. A túlságosan kapkodó evés miatt levegő szorul az ételdarabok közé, ami beindíthatja a bolygóideget. Rágj megfontoltan, kortyolj kisebbeket az italodból, hogy a fölösleges levegőbevitelt a minimumon tartsd.

11. Ne fald tele magad!

A gyomor túlterhelése egy újabb oka lehet a csuklásnak. Egyes szakértők elmélete szerint a test csuklással közli veled, hogy hagyd abba az evést, hogy az emésztőrendszerednek ideje legyen feldolgoznia mindazt az ételt, amit leküldtél a nyelőcsöveden.

12. Kerüld a fűszeres ételeket!

Bizonyos fűszerek irritálhatják a gyomrod és a nyelőcsöved belső falát. Ráadásul a gyomorsav is a nyelőcsövedbe szivároghat tőlük. Ez a plusz sav szintén előidézheti a csuklást.

13. Igyál mértékkel

Akárcsak a fűszerek, az alkoholos italok is egyszerre irritálhatják a nyelőcsövet és a gyomrot. Idővel a mértéktelen ivás károsíthatja a nyelőcső belső falát is. Az emésztőrendszert nem csak irritálja az alkohol, de a nagy kortyok még a nyelőcső gyors kitágulását is okozhatják, ami csuklást eredményez.

(KamaszPanasz - B.Zs.)