#Testi problémák

7 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt tetoválást csináltatsz

2020.08.26.
2 perces olvasási idő

Talán most nem gondolsz rá, de a tetoválás eltávolítása egy hosszadalmas és igen drága folyamat, amelyet elkerülhetsz, ha néhány egyszerű lépést megteszel még a tetoválás elkészítése előtt. Ha belegondolsz, a tetoválás valójában nem más, mint egy heg a bőrödön, amely életed végéig rajtad marad. Biztosan ezt szeretnéd?

1. Ismerkedj a mintával

Jobb, ha komolyan veszed ezt a lépést, ugyanis a tetoválás életed végéig rajtad lesz, szóval inkább most gondold át, hogy mit szeretnél. Akassz ki egy képet a faladra az áhított mintáról, állítsd be háttérképnek a telefonodra, rakd be egy keretbe a képet! Szokd egy picit a látványt, mielőtt belevágnál.

2. Ismerd meg a művészt és a helyet

Tudtad, hogy a tetoválás veszélyes is lehet? Mivel a beavatkozás apró tűszúrásokkal jár, ami utat nyit a bőrödön keresztül bizonyos fertőzéseknek, nem mindegy, hogy kire bízod a tetkódat. Hiába van jó híre egy művésznek, ha a szalon, ahol elkészíti a tetkót, nem túl bizalomgerjesztő. Mindenképpen bizonyosodj meg róla, hogy betartja a higiéniai szabályokat, és megbízható személy. Az sem árt, ha a végső elhatározás előtt meglátogatod egy konzultáció erejéig, esetleg csináltatsz egy bőrpróbát, hiszen a bőrödbe kerülő festékanyag könnyen okozhat allergiás reakciót.

Emellett az sem mindegy, hogy milyen referenciákkal rendelkezik a tetováló mester - ugye te sem szeretnél egy rontott tetkóval élni? Sok művésznek van Facebook oldala, weboldala és albuma, ahol láthatóak a korábbi munkái. Győződj meg róla, hogy tetszik neked a művész stílusa, mielőtt arra kéred, hogy tetováljon a bőrödre. Ne félj utánajárni más művészek munkáinak is, ha az adottal nem vagy megelégedve.

3. Ne az ár alapján válassz

Meg kell értened, hogy amire készülsz, az nem csak annyi, hogy az egyik haverod rajzol a kezedre. Ha tetszik neked a művész munkája, akkor mindenképpen megérdemli, hogy fizess neki. Ha többe kerül, mint amennyit megengedhetsz magadnak, akkor keress fel egy másik művészt, de ne válassz egy olcsóbbat, csak mert azonnal akarod az eredményt. Kezdj el gyűjtögetni, és tetováltass később.

4. Kérj egy rajzot, mielőtt belevágsz

Minden egyes tetoválás előtt jó, ha találkozol a művésszel, mondjuk egy pár héttel a tetoválás készítése előtt. Ilyenkor oda tudod adni neki a képet, amit szeretnél, ő pedig meg tudja neked mutatni a saját elképzelését egy rajz formájában. Ez azért lehet nagy segítség, mert így látod, hogy azt kapod-e, amit elképzeltél.

5. Ne tetováltass első felindulásból

Annak szinte soha nincs jó vége, ha valaki gondol egyet, és egy óra múlva már rajta is van a tetkó a karján. Ez egy végleges változtatás a testeden, nem szabad, hogy egy hirtelen döntés következménye legyen.

6. Ne dönts egyedül

Van valaki, aki elől rejtegetned kellene a tetoválást? Rosszul éreznéd magadat, ha a kedvesed szülei megtudnák, hogy tetkód van? Mi lesz, ha meglátja a Nagyi? Egy tetoválást nyilvánvalóan magadnak csináltatsz, a saját testedről természetesen nem másoknak kell döntenie, de nem jó, ha szégyenkezned kell miatta. Ha elbizonytalanodsz, vagy megerősítésre vágysz, inkább kérd ki a családod és rokonaid, barátaid véleményét is.

7. Válaszd ki okosan a helyét

Vizsgáld meg az előnyeit, illetve a hátrányait annak, hogy hová akarod elhelyezni a testeden a tetkót. Gondold át, hogy mely testrészeid vannak takarásban a ruhák alatt. Van rá esély, hogy normál öltözködésnél is látszódni fog, de az biztos, hogy ha például fürdőruhában vagy, mindenki számára láthatóvá válik. Mielőtt eldöntöd, hogy a csuklódra vagy a bokádra varratsz, gondold át, hogy zavarna-e, ha mindenki látná, mi van rajtad.

Ezek a lépések azok, amiket mindenképpen meg kell tenned, mielőtt tetkód lesz. Gondolkodj éretten, és hozz megfontolt döntést!

(KamaszPanasz - Gy.P.F., allwomenstalk)