tetoválás
#Testi problémák

18 dolog, amit tudnod kell, mielőtt megcsináltatod az első tetoválásodat

2019.12.10.
3 perces olvasási idő

Ha még sosem volt tetoválásod, az első alkalom megdöbbentő lehet. Nos, nincs mitől tartanod, én megcsináltattam az első tetoválásomat, és nem bántam meg. Imádom.

Mivel volt néhány kérdésem a folyamat előtt és alatt, úgy gondoltam, jó ötlet lenne megosztani a tapasztalataimat arra az esetre, ha szükségetek lenne egy kis megnyugtatásra. Annak biztosítására, hogy koránt sem lesz olyan rossz, mint gondolod, itt van néhány tipp, amit a tetoválás előtt, alatt és után kéne tenned.

Mielőtt tetováltatsz:

  1. Tudd, mit akarsz (és hova akarod). Vagy legalább legyen valami elképzelésed. Keresgess képeket, inspirálódj, gondold át, hiszen örökké a bőröd alá lesz ütve. És persze a tetoválóművésznek is egyszerűbb, ha tudod, mit akarsz; vigyél neki képeket, magyarázd el, mit szeretnél, és ő megrajzolja neked, amíg olyan nem lesz, amilyet elképzeltél. Tartsd észben, hogy ez eltarthat egy ideig. Ha már itt tartunk…
  2. Ne gondold, hogy csak bemész, és már jöhetsz is ki. Ha egy egyszerű, kicsi tetoválásról van szó, akkor valóban nem lesz hosszas a folyamat, de attól függően, hogy mennyire elfoglalt a szalon, akár egy órát vagy többet is várnod kell majd. Ha az általad választott dizájn bonyolult, akkor lehet, hogy időpontot kell majd kérned egy másik napra. Néhány tetoválás több alkalmat igényel a mérettől és a kidolgozottságtól függően.
  3. Készülj egy éjszakával hamarabb. Például ne igyál sokat (lehetőleg semennyit) mert hígíthatja a véred. Feküdj le időben, hogy kipihenhesd magad. Attól függően, hogy hová kéred a tetoválást, lehet, hogy kényelmetlen pozícióban kell majd ülnöd vagy feküdnöd egy ideig.
  4. Egyél valamit az esemény előtt, és emlékezz, hogy igyál sok vizet. Jó, ha van valami a hasadban, és hidratált vagy. Még akkor is oda kell erre figyelned, ha tetováltattál már korábban. Ellenkező esetben elájulhatsz. Mivel lehet, hogy várakoznod kell, jó ötlet, ha viszel valami rágcsálni valót.
  5. Ha van valamilyen betegséged, beszélj az orvosoddal. Lehet, hogy szükséged lesz orvosra a szalonban.
  6. Ellenőrizd, hogy van-e nálad elég pénz. Néhány tetoválás tizenezer forint, de mások többe kerülhetnek. Járj utána, hogy megengedheted-e magadnak.
  7. Nem minden szalonban szokás borravalót adni, de legyen nálad pénz. A művész időt, energiát és a tehetségét fekteti abba, hogy valami életre szólót adjon neked.
  8. Vidd magaddal a személyidet. Be kell töltened a tizennyolcat ahhoz, hogy tetováltathass. Ha kiskorú vagy, az egyik szülődnek el kell kísérnie.

Mialatt tetováltatsz:

Ez a legjobb része. Sok dolgot nem tudtam, amíg nem volt tetoválásom, és megtanultam egy csomó menő dolgot. Tudom, hogy azon aggódsz, tényleg fáj-e, de nyugi, eljutunk odáig.

  1. Azon a ponton, ahova a tetoválást csináltatod, le kell lenned borotválva. A művész majd megteszi ezt, szóval nem kell vele foglalkoznod. Ha olyan helyre kéred, ahol nincs erre szükség, akkor csak letisztítja és fertőtleníti a területet.
  2. Szünetek vannak a folyamatban. Fogalmam sincs, miért, de azt gondoltam, ha egyszer elkezdi, nem hagyja abba, amíg be nem fejezi. De úgy rajzol, mintha egy papíron tenné – vonalról vonalra halad. A tű bizonyára nem érinti a bőrödet tíz másodpercnél tovább egyhuzamban. Olykor a művész megáll néhány másodpercre, máskor kicsit hosszabb időre.
  3. Ne felejts el lélegezni. Ne tartsd vissza a levegőt. Próbálj meg relaxálni, és találni valamit, ami eltereli a figyelmedet – vagy csak koncentrálj a légzésre. Ez is enyhítheti a fájdalmat. Észrevettem, hogy amikor a vérre, éles dolgokra vagy fájdalomra gondoltam, kicsit jobban fájt, de amikor elkalandoztam, akkor kevésbé. Szóval ne gondolj rá!
  4. Beszélhetsz, miközben tetoválnak. Én személy szerint óvatosan beszéltem, hogy ne mozogjak, de jókat csevegtem a művészemmel. Arról kérdezett, hogy mivel foglalkozom, mit szeretek olvasni, ő pedig mesélt a családjáról és hogy hogyan vált tetováló művésszé, valamint furcsa tetoválással kapcsolatos történetekről a kérésemre. Ne félj csevegni! Sokkal gyorsabban telik az idő, ha beszélgettek, és kevésbé is fáj.
  5. Fáj? Gyakori kérdés, ha tetoválásról van szó. Az egyszerű válasz az, hogy igen. De közel sem fáj annyira, mint amilyenre számítasz. Tapasztalatom szerint a legrosszabb érzés olyan volt, mintha megvágtak volna; éles fájdalom, ami csak néhány másodpercig tart. Számomra nem fájt, amikor elemelte a tűt. Az enyhébb fájdalom olyan érzés volt, mint a méhcsípés, vagy mintha valaki tollal rajzolna rám (ami tulajdonképpen történik is). A fájdalom mindenki számára más, így a legjobb, amit mondhatok, hogy készülj úgy, hogy fájni fog, és ahhoz képest kevésbé fog.

Miután tetováltatsz:

  1. A tetoválásod be lesz kötve. Különböző lehet, hogy kinek meddig kell rajta hagynia a kötést. Nekem 1-2 órára kellett, egyik barátom pedig azonnal levehette. A javaslatom, hogy kövesd a művész tanácsait.
  2. Ismétlem: Kövesd az utókezelési tanácsokat. Általában kevés szappannal kell lemosni a tetoválást, miután eltávolítottad a kötést. Valószínűleg vékony krémet is kell rá kenned.
  3. Van „ne tedd” lista is. Például ne menj úszni, ne áztasd a tetoválásod néhány hétig. A zuhanyzás rendben van, de nem szabad áztatni. Ne tedd ki túl sokáig napfénynek. Ne kötözd be újra. Ne kapard le – egy kicsit viszketni fog, és hámlani is elkezdhet. Ne érintkezzen koszos dolgokkal.
  4. Lehet, hogy fájni fog. Az én tetoválásom nem fájt, de kicsi volt. A legrosszabb esetben is csak olyan érzés volt, mintha leégtem volna.
  5. Ha kérdéseid vannak, tedd fel a művésznek. Hívd fel a szalont, biztosan készséggel válaszolnak.

Mindent összevetve tetováltatni izgalmas élmény. Annak ellenére, hogy ideges vagy, vagy félsz, ami érthető, nem kell kényelmetlenül érezned magad. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogod. Én maximálisan boldog vagyok az enyémmel, és máris szeretnék egy újabbat. Néhányan furcsállhatják, hogy miért akarsz tintát a bőröd alá, de ha számodra sokat jelent, ne hagyd, hogy a félelmeid megállítsanak. Teljesen megéri.

(KamaszPanasz – S.C.)