szemölcs
#Testi problémák

Kínos bőrgyógyászati kérdések

2021.06.20.
2 perces olvasási idő

Biztosan neked is vannak olyan kérdéseid a testeddel kapcsolatban, amelyeket nem mersz feltenni senkinek. Pedig az orvosok éppen ezért vannak, ne félj tőlük kérdezni, hiszen csak segíteni akarnak. A KamaszPanasz összegyűjtötte a leggyakoribb bőrgyógyászati kérdéseket.

Sárga lábkörmök. Mi okozhatja?

Az elszíneződött körmöknek a legjobb esetben a túl szoros, levegőtlen cipő lehet az oka, ebben az esetben körömgomba okozza az elszíneződést. Érdemes szakemberhez fordulni tanácsért. Mindenképp érdemes olyan cipőket választani, amelyek kényelmesek, és lehetőleg jól szellőznek. Egy jó cipő valódi befektetés, amely idővel megtérül. A körmök elsárgulását okozhatja a dohányzás miatti túlzott nikotin-bevitel, illetve lányoknál a gyakori körömfestés is, hiszen a túl sok lakkozástól is elszíneződhet a lábköröm.

Ritka esetben a sárga lábkörmök mögött a köröm psoriasis áll, mely külsőleg nagyon hasonlít a gombás fertőzésre. Ugyanakkor a psoriasis esetében a panaszok a test egyéb területein is jelentkeznek (leggyakrabban a könyökön és a térden). Ha nem vagy biztos abban, mi okozza a tüneteid, keress fel egy bőrgyógyászt!

Nagyon izzadok, és a dezodor sem segít

Fontos, hogy a dezodorod ne csak sima dezodor, hanem izzadásgátló legyen, illetve érdemes a legerősebb formulát választanod. A ruhaválasztásnál törekedj a jól szellőző, pamut anyagokból készült holmik viselésére. Ha ezek után sem lett jobb, keress fel egy bőrgyógyászt, hiszen nem kizárt, hogy a túlzott izzadásnak más, hormonális oka (pl. pajzsmirigy-rendellenesség) van.

Milyen készítményeket használjak a pattanásos, aknés arcomra?

Ne szégyelld az arcod, hiszen serdülőkorban vagy, ilyenkor ez normális. Rendszeresen járj el arckezelésre kozmetikushoz (ez a fiúknak sem 'ciki' ), meglátod a megfelelő kezelés és a helyes életmód mellett javulni fog a bőröd állapota. Ha azonban később sem múlik el, keresd meg a bőrgyógyászod, aki további tanácsokkal szolgálhat.

Tippek lányoknak: A lehető legjobb megoldás az lenne, ha egyáltalán nem sminkelnél, illetve óvakodnál a zsíros krémektől is, ha aknéval küzdesz.. Ha mégis nagyon ragaszkodsz a sminkhez, próbálj meg minél kevesebbet használni. A patikákban kaphatóak antibakteriális korrektorok és alapozók, ezekből kenj egy vékony réteget az arcodra. Nem érdemes rétegezni és halmozni, hiszen minél jobban próbálod eltüntetni a pattanást, annál feltűnőbb lesz.

Barnás elszíneződés jelent meg az arcomon, mi ez?

Ez függ az elszíneződés nagyságától és tapintásától. Ha a felszíne selymes, lágy tapintás, akkor valószínűleg csak egy új anyajegyed jön ki. Ha fura tapintású, rücskös a felszíne, és kemény, akkor jó esély van rá, hogy egy szemölcsöd lesz.

Semmiképp se próbáld meg eltávolítani házilag, ne kockáztasd a bőröd épségét. A patikákban lehet különböző szemölcs elleni szereket kapni, ne félj megkérdezni, hogy mit ajánlanak. Az orvosodtól is bátran kérj tanácsot, hiszen ő ismeri a leghatékonyabb megoldást.

Mindenképp keress fel bőrgyógyászt, ha az orrodon lévő kisebb elszíneződések egyre nagyobbak, és sötétebbek lesznek. Ez akár a rák jele is lehet, tehát ne habozz felekresni az orvosodat!

(KamaszPanasz - Gy. R. - dailyglow)

Kapcsolódó címkék

bőr