pattanásos bőr
#Testi problémák

Mi okozza a pattanásokat?

2015.08.22.
2 perces olvasási idő

Ellentétben a tévhittel, a pattanásokat nem a koszos bőr, a csokoládéevés vagy a sok szénsavas üdítőital fogyasztása okozza. A pattanásokat valójában a túlzottan tevékeny zsírmirigyek a bőrben, az olajfelhalmozódás, az elhalt hámsejtek és baktériumok okozzák, amik a pórusok begyulladásához vezetnek.

A pubertáskor alatt – amikor a hormonok elkezdenek aktivizálódni – jobban stimulálódnak a faggyúmirigyek, ez az oka annak, hogy a tiniknél gyakrabban fordulnak elő a pattanások. Mivel a pattanások kialakulásának oka részben genetikai, ezért ha a családodban több embernek is vannak vagy voltak pattanásai, nagyobb eséllyel fognak nálad is kialakulni.

Habár nincsenek holtbiztos megelőzési módok a pattanások ellen, van néhány tipp, amiket felhasználhatsz annak érdekében, hogy csökkentsd a pattanások számát és súlyosságát.

  • pattanás Az arcmosás alapvető dolog (segít eltávolítani a felesleges felszíni zsírt és a halott bőrsejteket, amik eltömíthetik a pórusokat), de ha túl sokszor mosakodsz, az is káros lehet - könnyen kiszáradhat a bőröd vagy irritálhatja a már meglévő pattanásokat.
  • Ne felejts el melegben vagy edzés után gyakran arcot és kezet mosni, mert az izzadság is eltömítheti a pórusokat, és így még több pattanásod lehet. Rendszersen mosd meg a kezedet és az egyéb, pattogások kialakulására hajlamos területeket.
  • Ha bőrápoló termékeket használsz, például testápolót vagy alapozót, olyat vegyél, amire ez van írva: nonacnegenic vagy noncomedogenic - ez azt jelenti, hogy gátolja a pattanások kialakulását.
  • Ha nem tudsz élni hajspray vagy zselé nélkül, akkor ügyelj arra, hogy minél kevésbé érintkezzenek ezek a szerek az arcoddal. Nagyon sok hajápoló termék olajat tartalmaz, ami elősegíti a pattanások kialakulását.
  • Ha a mellkasodon vagy a hátadon jelennek meg a pattanások, akkor kerüld el a szűk ruhák hordását, amik dörzsölődnek és irritálhatnak.

A pattanások kezelése

Sokaknak segítenek az úgynevezett vény nélkül kapható termékek eltüntetni a pattanásokat. Eltarthat egy ideig, amíg megtalálod azt, amelyik a te bőrödre a legjobb hatással van. Az egyik legjobb pattanáselleni hatóanyag a szalicilsav – ez leszárítja a mitesszereket.

Ha úgy veszed észre, hogy a vény nélkül kapható termékek nem használnak, legjobb, ha felkeresel egy szakorvost, aki speciális géleket, krémeket vagy tablettákat, esetleg ezek kombinációit írja fel neked. Talán kényelmetlennek vagy kínosnak érezheted, hogy egy idegennel a pattanásaidról beszélji, de hidd el, egy doktor fel van készülve ezekre, és arra, hogyan segítsen ezek kezelésében.

Mi legyen a már meglévő pattanásaiddal?

Tudom, csábító lehet, hogy kinyomd a pattanásokat, de hidd el, ez nem jó megoldás. Miközben kinyomod a pattanásokat, további szennyeződés juthat beléjük, ettől csak pirosabbak, nagyobbak és maradandóbbak lesznek – valószínűleg nem ezt szeretnéd elérni egy fontos randevú előtt.

Ha orvosi recepted van a gyógyszeres kezelésre, akkor is folytatnod kell a kezelést, ha már elmúltak a pattanások – egészen addig, amíg az orvosod nem javasolja ezek abbahagyását. Ha túl korán fejezed be a kezeléseket, nagy az esély arra, hogy a bőrödön újabb pattanások jelennek majd meg.

Ha vitaminokban gazdag ételeket fogyasztasz, az nemcsak nagyon egészséges, de általuk a bőrödbe is elég vitamin és ásványi anyag jut. De a legfontosabb dolog az, hogy tudd, nem kell mániákusan viselkedned az étkezés vagy az arcmosások terén, hogy elkerüld a pattanások kialakulását. Ha találsz egy olyan terméket, ami segít kezelni a pattanásaidat, használd rendszeresen, és meglátod, a probléma hamarosan a múlté lesz.

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

bőr