szauna
#Testi problémák

A szaunázás szabályai és előnyei

2015.01.06.
3 perces olvasási idő

A szaunázás legnagyobb előnye, hogy mind a testnek, mind az elmének tökéletes relaxációt nyújt a hajszolt hétköznapok taposómalmában. A hideg téli napokon sokan hódolnak a kikapcsolódás és a feltöltődés ezen formájának. Melyek a szaunázás legfontosabb szabályai és előnyei?

A szauna

A szauna ideális hőmérséklete 60-100 Celsius fok között van, de nyugodtan válasszuk a számunkra legkellemesebb hőmérsékletet. A páratartalmat szellőztetéssel és a kövekre locsolt vízzel szabályozhatjuk.

A szauna nem összetévesztendő a gőzfürdővel. A szaunában 90 Celsius fok mellé viszonylag alacsony páratartalom társul, ami még a kövekre löttyintett vízzel sem haladja meg a 20%-os relatív páratartalmat. A gőzkabinokban viszont kissé alacsonyabb hőmérséklet mellett 80%-os páratartalom uralkodik.

Azonban mindkettő ugyanazon az elven működik, vagyis a zárt teret felmelegítjük, így a benn ülők nem csak izzadnak, hanem forró levegőt lélegeznek be, ami a légzőszervekre igen jó hatást gyakorol. A hagyományos finn szauna hőmérséklete és páratartalma a felhasználó igénye szerint kontrollálható, ez azonban az infra szauna esetében nem lehetséges.

A szaunázás előnyei

A szauna nemcsak a légzőszervekre van jó hatással, de méregtelenít, megszabadít a feszültségtől, javítja a bőrproblémákat, felüdülést nyújt a fáradt, kimerült szervezetnek, és megoldást kínál az alvásproblémákra.

A szaunázás szabályai

Szaunázás előtt langyos vízzel zuhanyozzunk le, majd telepedjünk le a szauna padjára. A gyakorlott szaunázók általában a legfelső padokon kezdik, de ha a „kakasülőt” túl forrónak találjuk, nyugodtan üljünk, vagy feküdjünk az alsóbb padokra.

Ha megelégeltük a forróságot, akkor irány a hidegzuhany, de még ennél is jobb, ha jéghideg vízzel teli medencébe mártózunk. Annyiszor mehetünk vissza a szaunába, ahányszor csak jólesik. Végül jön a pihenőidő, ami tökéletes relaxációt és kitűnő közérzetet biztosít.

A modern szaunákban több, egyedileg szabályozható fényforrás van, a beépített hangszórókból pedig kellemes zene teszi tökéletessé a relaxáció pillanatait. A kövekre locsolt vízhez kevert illóolajok szintén tovább fokozzák a szauna üdítő hatását.

Kőbe vésett szabályok a szaunázásban sem léteznek. Nem is lehetnek, hiszen még a leginkább „szauna edzetteknél” is megesik, hogy egy bizonyos hőmérsékletet olykor soknak, máskor kevésnek éreznek, pillanatnyi fizikai és lelki állapotunktól függően az is előfordul, hogy a szauna egyszer felpezsdít, máskor pedig elálmosít.

Alapszabály, hogy a szaunázás nem szenvedés, tehát a hőmérsékletet soha ne állítsuk kellemetlenül magasra, és csakis addig tartózkodjunk a fülkében, amíg az a szervezetünknek nem megterhelő.

A finn szauna

Szaunázás

A szaunázást nem lehet elkapkodni. Ez egy időigényes rituálé. A teljes relaxáció eléréséhez ezért legalább 2-2,5 órát szánjunk a szaunázásra. Arra sincs szabály, hogy egy alkalommal hányszor üljünk be a szaunába, de a végén mindenképpen iktassunk be egy hosszabb pihenőidőszakot.

Szauna előtt ne rendezzünk nagy lakmározást, de ha mégis kiadósabban étkeztünk, várjunk egy órát a szaunázással. Egyesek szerint a szauna reggel a legjobb, mert felélénkít, mások jobb szeretik este, mert hatalmasakat lehet utána aludni.
Melegítsük elő a szaunát a kívánt hőmérsékletre, a legtöbb szaunázó szerint az ideális hőmérséklet 82-88 Celsius fok. Kezdő szaunázók inkább 70 Celsius fokkal indítsanak, majd tűrőképességük fejlődésével párhuzamosan fokozatosan emelhetik a hőt.

A leghatásosabb, ha meztelenül vagy csak törölközőben szaunázunk. Ne viseljünk órát, ékszereket és szemüveget sem, mert nem igazán kellemes, amikor ezek a kiegészítők felforrósodva égetik a bőrünket.

A szaunázás lépései

A szaunában a gyakorlottak az első körben általában 10-15 percig ücsörögnek, de semmi esetre se szégyenkezzünk, ha esetleg mégsem bírnánk ennyi ideig. A legjobb, ha lefekszünk a padra, lábainkat emeljük a fejünk fölé. 30 percnél tovább soha ne maradjunk a kabinban, mert egyrészt a szauna nem kínzókamra, másrészt a túl hosszúra nyúlt benntartózkodás nemcsak kellemetlen, hanem veszélyes is.

Ha jól átmelegedtünk, következhet a jéghideg zuhany vagy a merülő medence, de a bátrabbak jégfürdőt is vehetnek vagy meghempereghetnek a friss hóban. Ezután 10-15 percet pihenhetünk, majd ismételjük meg a folyamatot.

A szaunában néha locsoljunk vizet a kövekre, hogy a páratartalmat 15%-ra növeljük, így lehetővé tesszük, hogy a bőrünk nedves maradjon. Ám ez sem kötelező, hisz van, aki a totális szárazságot, míg mások a magasabb páratartalmat kedvelik. Ha már erőteljesen verítékezünk, bevethetjük a nyírfavesszőket, hogy stimuláljuk a bőr vérkeringését és tovább fokozzuk az izzadást. Amikor a pórusok tökéletesen megnyílnak, eljön az ideje egy alapos testradírnak: dörzsöljük át egész testünket egy luffa szivaccsal vagy kesztyűvel. Az utolsó zuhany legyen meleg, majd egy hűvösebb, hogy bezárjuk a pórusokat. Amíg a test visszaáll a normál hőmérsékletre, kerüljük az extrém hideget.

Szauna után alaposan töröközzünk meg, majd legalább 20 percig pihenjünk. Hazaérve garantáltan azonnal ágyba zuhanunk, és reggelig úgy durmolunk, mint a kölyökmackó. Aki nem bírja ki kalóriák nélkül, szaunázás közben nyugodtan fogyaszthat némi könnyű ropogtatni valót, de a legfontosabb, hogy szaunázás közben igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet.

A szaunában és környékén ne használjunk erős fényeket, hiszen a vakító éles fény semmiképp nem alkalmas a relaxációra. Ugyanez vonatkozik a zenére is, a szaunázáshoz halk, lágy háttérzene alkalmas.

(Forrás: DRportal)

Kapcsolódó cikkek