sport
#Mozgás

Sportolás után a hideg zuhany ajánlott

2014.11.30.
2 perces olvasási idő

A folyamatosan csökkenő téli hőmérséklet sem szabad, hogy elvegye a kedved a szabadtéri sportolástól. Ha a leghatékonyabb edzést szeretnéd, a kültéri mozgás után ne a forró fürdőt, hanem a hideg zuhanyt válaszd – tanácsolják francia kutatók.

Egy-egy kiadós testmozgás után – főleg a nagy megterhelést jelentő edzéseket követően – a hideg vizes zuhanyzás kötelezőnek számít mindazoknak, akik a sportolást igazán hatékonnyá akarják tenni. A test regenerációja ugyanis ebben az esetben történik optimális módon – állapította meg egy friss kutatás.

Regenerálódás több módon

Mindenkinek megvannak a saját módszerei arra, hogy az edzés után hogyan töltődjön fel újra: van, aki a táplálékkiegészítő készítményekre esküszik, más a masszázs regeneráló hatását hangoztatja, megint mások pedig forró zuhany alá állnak, vagy esetleg a szaunát választják. A párizsi Institut National du Sport kutatói utóbbi hatását állították szembe azzal az esettel, amikor a testmozgást végzők a magasabb hőmérsékletű víz helyett a hideget részesítették előnyben.

A francia szakértők a kutatások helyszínéül a mínusz 110 fokra hűtött hidegkamrát választották, míg a meleg hatásait infrasugarak által kiváltott melegítés során vizsgálták. A kutatásban kilenc különösen edzettnek számító futó vett részt, akik hetente 4-6 alkalommal edzettek, s a hosszabb távok lefutása minden edzésük részét képezte.

A kutatás alatt minden résztvevő három megerőltető futótávot teljesített, amely során több „emelkedő” szakasz is volt. Az egyes (neki)futások között 3-3 hét telt el. A sportolók mindegyike az egyik felmérés után egy órával, míg a második alkalom után 24 órával az edzés után kapott lehetőséget a hidegkamrai regenerálódásra.

A közreműködőknek a háromszor 3 perces hidegkamrai tartózkodás mellett egyéb lehetőséget is felkínáltak: választhatták a 30 perces infrakezelést vagy a szintén 30 percig tartó nyugágyban való fekvést is. Hozzá kell tenni, hogy a hidegkamrai tartózkodás során mindössze fürdőruha, zokni, kesztyű, szájvédő kendő és fejpánt használatát engedélyezték a kutatók.

A hideg hatásosabb

A különböző pihenésformák hatásainak összevetésére több mérőszámot is figyelembe vettek a szakértők: a vérkép és a maximálisan kifejtett erő mellett a közreműködőknek szóban kellett beszámolniuk arról, mennyire érzik fáradtnak magukat, s mindemellett még fájdalomküszöbüket is próbára tették.

A megerőltető edzés után már egy órával helyreállt a résztvevők maximális ereje (amelyet pl térdhajlításokkal teszteltek). Az infravörös fény alkalmazásával történő regenerálódás esetében ez csak 24 óra elteltével történt meg, s a passzív pihenők csupán 48 óra elmúltával voltak képesek ugyanolyan erőkifejtésre, mint az edzés közben.

A kutatók ennek megfelelően az edzett sportolóknak a sportolás utáni hideg zuhanyt javasolják, ám az még kétséges, hogy a megállapítás a szabadidejükben sportolókra is érvényes-e.

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)