akne
#Testi problémák

Az akné lelki hatása: van, aki öngyilkos akar lenni

2011.11.09.
3 perces olvasási idő

Volt már nagy pattanás az álladon vagy a homlokodon? Majdnem mindenkinek volt, különösen az aknéra hajlamos tinédzser években. Igazából valószínűleg senki sem veszi észre azt a kis vörös pöttyöt, de számodra olyan, mintha egy nagy neon jel lenne a fejeden, és azt üzenné: IDE NÉZZ!

A súlyosabb akné esetében az a neon jel nem csak néha villog. Egyfolytában azt teszi. Néhányan annyira félnek attól, hogy mindenki a pattanásukat vizslatja, hogy nem is akarnak kimozdulni emiatt otthonról.

Habár az akné önmagában nem súlyos egészségügyi probléma, ha hosszútávon kell együtt élni vele, az legalább annyira pusztító lehet, mint ha krónikus betegséged lenne. A szégyenérzet a gyakori „rügyezések” miatt annyira nyomasztó lehet, hogy akár ahhoz is elegendő, hogy depressziót okozzon, és az érzelmi sebek azok után is megmaradhatnak, hogy a pattanásoknak már hűlt helyük van. Extrém esetben a súlyos akné akár öngyilkossági kísérlethez is vezethet.

Julcsi tizenöt éves korában kezdett el pattanásosodni. Mire főiskolás lett, annyira kezelhetetlenné vált az aknéja, hogy az kihatott a közösségi életére is.

A randizás világában is egyértelműen bizonytalannak érezte magát. Azt gondolta, hogy az aknéja miatt a fiúk nem akarnak majd vele járni.

aknés arcbőr

Az akné miatti stressztől csak még rosszabb lett az egész. Úgy érezte, hogy az érzései aknék formájában jelennek meg rajta. Ez az ördögi kör pedig egyre rosszabb és rosszabb lett - mondja.

Fizikai és lelki sebek

Julcsi szituációja nem egyedülálló. Számos bőrgyógyásznak volt már tapasztalata olyan betegekkel, akik aknéjuk miatt nem merészkedtek ki a lakásból.

Az akné különösen sok bajt okoz a láthatósága és az önbecsülésünkkel való kapcsolata miatt, hiszen a bőr, és különösen az arcbőr az, amit leginkább látnak rajtunk mások.

Pszichológusok szerint a súlyosabb akné számos különböző érzelmi reakciót válthat ki. Ettől csúnyábbnak, és szeretetre nem méltónak érezheti magát az ember, ami elég ahhoz, hogy megharagudjon saját magára és az egész világra is. Ahogyan azt Julcsi is tapasztalta, az akné a magányosság, elszigeteltség érzéséhez is vezethet. Az aknés tini visszahúzóvá válhat, miközben különösen szenvedhet ettől, s úgy érezheti, mások nem érthetik meg az ő problémáját.

Gondoskodj magadról!

A kamaszkor, amikor az akné a leggyakoribb, egyébként is elég zűrzavaros időszak lelkileg. Kutatások szerint az aknés problémákkal küzdő tinik tizennégy százaléka mondja magát depressziósnak, több mint huszonhárom százalékát foglalkoztatta az öngyilkosság gondolata, és majdnem nyolc százalék meg is kísérelte kioltani az életét.

Az akné és a lelki hatásai nem szűnnek meg a nagykorúsággal. Míg tinédzser korban teljesen megszokott a jelenléte, ritkán, de előfordulhat, hogy még harminc-negyven éves korodban is tapasztalod. Ez lehet az oka annak, hogy két - háromszor gyakoribb a depresszió azoknál a felnőtteknél, akiknek aknéjuk van. Nőknél különösen jellemző, hogy az akné miatt sérül az önbizalmuk, önértékelésük.

Gyakori hiba a pattanások állandó nyomkodása, piszkálása, mely egy kisebb aknét is maradandót sebbé változtathat.

Az akné és a depresszió gyorsan ördögi körré változhat. A stressz és idegesség ugyanis csak elősegítik ezeket a „kirügyezéseket”. A depresszió is súlyosbíthatja a bőrproblémákat, amitől sokkal rosszabbnak tűnhet az akné, mint az valójában lenne. Néha az emberek a bőrüket hibáztatják minden rosszért, ami az életükben történik.

Méginkább bonyolítja a kérdést, hogy az akné kezelésére leggyakrabban alkalmazott gyógyszer egyik mellékhatása a depresszió, de a bőrgyógyászok erre mindig figyelmeztetnek, amikor felírják, és aztán alaposan ellenőrzik a depressziós tüneteket.

Győzd le az aknédat!

A súlyos akné hatalmas súlyként nehezedhet a válladra, amit cipelned kell, de ez nem életfogytig szóló ítélet, hiszen manapság oly sok hatékony akné kezelési mód elérhető. Minden akné kezelhető, bármilyen súlyos legyen is.

Az akné kezelés két fronton támadja a pattanásokat. A bőrgyógyászok számos különféle akné gyógyszert írhatnak fel, beleértve a retinoidokat, antibiotikumokat és a bőr fertőtlenítésére használt benzoyl peroxidot. Ugyanakkor a pszichológusok is segíthetnek a betegeknek megbirkózni a bőrproblémák lelki hatásaival. Számos pszichológiai technika létezik, ami a kezeléshez alkalmazható.

Mindkét kezelés esetében hangsúlyoznunk kell, akármilyen akné kezelési módot is javasol az orvosod, hogy kövesd az utasításait. A gyógyszerek nem hatnak, ha nem használod őket. Ez lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de mivel a depresszióval az emberek elveszíthetik az élet iránti érdeklődésüket, a gyógyszerek használatával kapcsolatban is nagyon ambivalensen viselkedhetnek.

A terápia működött Julcsinál, aki mára megtalálta a boldogságot egy férfi oldalán. Hamarosan képes volt arra, hogy az akné ne az élete központi kérdése legyen. Hat hónapon belül igazi javulást tapasztalt a bőrén, egy év múlva pedig teljesen eltűnt az aknéja.

Most, hogy kitisztult a bőre, Julcsi végre összpontosíthat sokkal fontosabb dolgokra is, mint például a karrierjére, a családjára, és az újra visszaszerzett önbizalmára.

(KamaszPanasz - Sz. D. L., webmd.com)

Kapcsolódó címkék

bőr