intimtorna
#Testi problémák

Az intimtorna mindenkinek ajánlott

2021.08.05.
1 perces olvasási idő

Az intimtornáról lehetséges, hogy eddig azt gondoltad, hogy csak a középkorú hölgyek tornája. Ám az intimtorna több ennél. Miért is?

Nemcsak inkontinencia (vizeletvisszatartási zavarok) esetén segíthet, ettől szélesebb azon problémák spektruma, amiben hatékony. Természetesen nagy szerepe van az intimtornának az inkontinencia elleni küzdelemben, hiszen a probléma egyik formája a stresszinkontinencia, melynek oka lehet a medencefenék izmainak meggyengülése. A vizelet elcseppenése nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, tehát a hasűri nyomás emelkedésére következik be.

A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban észleli először az említett tüneteket.

Miért lehet hatékony az intimtorna neked is?

Az intimtorna magában foglalja a húgycső, a hüvely és a végbél záróizmának szelektív tréningjét, a teljes medencealap mozgatását. Azonban nemcsak a már kialakult inkontinens panaszok esetén célszerű elsajátítani a gyakorlatokat, hanem a megelőzésben és a szexuális élet minőségének javításában is hatékony lehet. A torna menstruációs fájdalmakon, a különböző nőgyógyászati panaszokon (például vaginizmus, krónikus alhasi fájdalmak) is segít.

Férfiak esetében is beszélhetünk a témáról. A férfi intimtorna segít az emésztő-, kiválasztó- és nemi szervek funkciójának megtartásában. Csakúgy, mint a nőknél, segít a szexuális élet minőségének javításában, egyes alhasi-emésztőszervi panaszok (például székrekedés, aranyér) javításában.

A fentiekből következik, hogy mindkét nem esetében, illetve bármely életkorban jó hatásúak lehetnek a gyakorlatok.

(KamaszPanasz - Dr. Csuth Ágnes, háziorvos)