fájdalom
#Testi problémák

Meglepő dolgok, amelyek fájdalmat okozhatnak

2014.03.30.
4 perces olvasási idő

Észrevétlen fájdalomforrások közül szedtünk csokorba néhányat, melyekkel mindennapi életünk során találkozhatunk.

1. Flip-flop papucs

A floridai Cleveland Clinik kutatóorvosa, David Westerdahl mutat rá néhány példára, amik eszünkbe sem jutnának. Ilyen például a vietnami, „lábujjbedugós” papucs. Nem támasztják a harántboltozatot, rendszeres használatuk lábfej, boka és térd bántalmakat okozhat.

Megoldás: válassz olyan cipőket, amik támasztják a lábad. Ha tudod, hogy sokat kell majd gyalogolnod, indulás előtt válassz zárt, lehetőleg a lábboltozatot és a bokát megfelelően tartó cipőt, melynek anyag engedi a lábat szellőzni.

2. Okos telefonok

Az sms-ezés, internetezés, telefonos játékok, mind hatalmas megterhelést jelentenek a hüvelykujjak számára. A 30 év körüliek körében az orvosok újabban egyre többször fedeznek fel ízületi vagy ínhüvely-gyulladást a hüvelykujj tövénél.

Megoldás: sms írás közben, ha elfárad az ujjad, pihentesd egy kicsit. Ha a fájdalom nem akar szűnni, fordulj orvoshoz. Az ízületi gyulladás és az ínhüvelygyulladás általában jól kezelhető.

3. Pénztárca

Ülés közben a farzsebben tartva nyomhatja az ülőideget, ha tele van, akár a gerincoszlopot is, ami így nem marad egyenes, kialakulhat miatta hát- vagy izomfájdalom.

Megoldás: feltétlen vedd ki a farzsebedből a tárcád, mielőtt leülnél, különösen autóban!

4. Rosszul beállított autóülés

Ha túlságosan hátra van döntve, a nyakadat megfeszítve előre kell nyújtanod – emiatt megfájdulhat, begörcsölhet, ennek következménye akár krónikus fejfájás, szédülés is lehet.

Megoldás: állítsd be úgy az ülést, hogy a támlája egyenes legyen, támassza a nyakad és a hátad. Álljon úgy, hogy a karoddal kényelmesen elérd a kormányt.

5. xBox 360 és társai

A sportszimulációs játékok ugyanolyan sérülésveszélyesek, mint a valódi tenisz vagy boksz, előfordulhatnak rándulások, ficamok, ínszalagszakadás vagy akár balesetből adódóan csonttörés is.

Megoldás: játék előtt végezzetek bemelegítést, és olyan helyen játsszatok, ahol van elég hely, nem ütköztök semmibe vagy törtök össze bármit is. Addig játssz, amíg „rendesen” játszanál.

6. Sajt

Sajtimádók figyelmébe – kedvenc ételed akár fejfájást is okozhat! A hosszan érlelt sajtok, a kéksajt, a briesajt, a cheddar, a feta, a mozzarella, a parmezán és számos svájci sajt egy tiramin nevű anyagot tartalmaz, amely egy közismert fejfájáskeltő. Érlelt sajtok mellett megtalálható húskészítményekben és italokban is.

Megoldás: vezess „élelmiszer naplót”, amiben feljegyzed, mikor mit ettél, és mikor fájt a fejed, így megtudhatod, milyen ételektől kell tartózkodnod.

7. Tévénézés fekvő helyzetben

Mindenkivel előfordul, hogy egy fárasztó nap után lefekszik a kanapéra, fejjel a tv felé fordul, sőt, néha el is alszik ilyen pozícióban. Azonban saját magad és a nyakad érdekében ezt érdemes elkerülni, hiszen így „elalszod” a nyakad, ami meglehetősen fájdalmas.

Megoldás: pihenés közben is figyelj a jó tartásra, ülj egyenesen a kanapén, és ügyelj arra, hogy a tv ne legyen túl magasan.

8. Laptop táska

„Úgy cipeled magadon, akár egy fölösleges végtagot, különösen ha válltáskáról beszélünk. Kézitáska formában pedig megerőlteti az alkarod, és teniszkönyököt is okozhat.” – mondja Westerdahl. Csak az egyik vállat megterhelő táskák viselete nagyban hozzájárul a váll- és hátfájás kialakulásához.

Megoldás: válassz háton hordható laptop táskát, vagy egy könnyebb notebookot!

9. Frizura

A feszes lófarok, hajfonat, konty, szoros sapka, kalap, hajpánt miatt is megfájdulhat a fejed a szorítás következtében.

Megoldás: viseld kiengedve a hajad, és ints búcsút a szoros fejfedőknek.

10. Erős szagok

Nem tudni miért, de ezek is fejfájást okozhatnak. Akár a kellemetlen szagok, festék vagy füstszag, de a kellemes virág vagy parfümillat is vezethet problémákhoz.

Megoldás: figyeld meg, mely szagok váltanak ki fejfájást nálad, és azokat próbáld elkerülni.

11. Rossz alvási szokások

Ha reggelente sajgó tagokkal ébredsz, ideje változtatni az alvó testhelyzeteden. Akár a hasadon, oldaladon vagy hátadon alszol, ha helytelen helyzetben teszed, reggelre megfájdulhat a nyakad vagy a vállaid.

Megoldás: legjobb, ha a hátadon vagy valamelyik oldaladon alszol, utóbbi esetben a fejed alá teheted a kezed, vagy a térdeid közé egy párnát, ezzel is támasztva a gerinced.

12. Emelgetés

Nehéz tárgyak megemelésekor gyakran esünk abba a hibába, hogy hátból emelünk, ahelyett, hogy a térdet hajlítanánk, majd annak kiegyenesítésével emelnénk. Az előbbi rossz módszer megterheli a gerincet, a kicsavarodás pedig már egy másik kérdés.

Megoldás: guggolj le a felemelendő tárgyért, a hátad közben ne hajlítsd be, majd ha felvetted, a térded kiegyenesítésével emeld meg!

13. Billentyűzet

A túl sok gépelés egy bizonyos „alagút szindrómához” vezethet a csuklóban, tünetei: zsibbadás, csípő érzés a kézfejben vagy csuklóban. Kialakulásához nagyban hozzájárul, ha a csuklód gépelés közben hajlítva tartod, ugyanis a szűk, inak és szalagok alkotta alagútban áthaladó ideg nyomódás alá kerül.

Megoldás: úgy állítsd be a klaviatúrát, hogy az alkarod és a kézfejed egy vonalban legyenek, érdemes zselés csuklótámasztót beszerezni. Ha ez sem segít, érdemes kipróbálni egy speciális billenytűzetet.

14. Megerőltetett szem

Ha a fejed gyakran fáj, elképzelhető, hogy valamilyen – még – kezeletlen látásproblémád van, például rövidlátás vagy távollátás.

Megoldás: menj el szemészhez, mert előfordulhat, hogy korrigáló lencsékre van szükséged. Ha már szemüveges vagy, lehetséges, hogy ideje felíratni egy újat.

15. Ha meleg az idő…

Rég köztudott, hogy a hirtelen időjárásváltozás fejfájást okozhat. Különösen, ha melegedésről van szó, jöhet elő a fejfájás.

Megoldás: Mivel az időjárást nem irányíthatod, csak annyit tehetsz, hogy kitapasztalod, mikor és mitől fáj a fejed, és próbálsz felkészülni rá.

16. „Hétvégi harcos” szindróma

Te is a hétvégi harcosok táborát gyarapítod, ha egész héten nincs időd/kedved sportolni, hétvégén viszont rád tör a mozoghatnék. Ilyenkor az izmok a hirtelen megerőltetés miatt meghúzódhatnak, az ízületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, nagyobb a sérülésveszély.

Megoldás: a hétvégi mozgást kezdd 5-10 perces sétával, nyújtással, és hét közben is szánj néhány percet a hétvégén használt izmok megedzésére.

17. Fogas kérdés

Az állkapocs-fájdalommal együtt jelentkező fejfájás valószínűleg arra utal, hogy éjszaka csikorgatod vagy összeszorítod a fogaidat. Ha a dolog krónikussá válik, nem csak a fájdalom fokozódhat, de tönkreteheti a fogaidat, az állkapcsodat vagy akár fülzúgást is okozhat.

Megoldás: Menj el fogorvoshoz, és kérj speciális sínt, ami megvédi a fogaidat alvás közben.

18. Stressz

Az idegességtől megfeszülnek a hátizmok, ami állandó hátfájáshoz vezethet, illetve kialakulhat tőle az előző pontban említett éjszakai fogcsikorgatás, ami tönkreteheti az állkapcsot, a fogak kopását okozhatja.

Megoldás: keress többféle relaxációs módszert is, mint a meditáció vagy a jóga.

(P. R.)