#Testi problémák

Tévhitek a napszemüvegekről

2015.08.15.
1 perces olvasási idő

Nyáron kiemeltem, ám tulajdonképpen minden évszakban fontos, hogy a megfelelő módon védjük a szemünket. Beszéljünk a napszemüvegekről, valamint a hozzájuk kapcsolódó tévhitekről.

Nap, mint nap halljuk, hogy védjük a bőrünket, a fejünket, de mi a helyzet a szemünkkel? Nos, az egyik legjobb módja, hogy megvédjük szemünket, a napszemüveg viselése. Mégis, néha nagyobb kárt csinálhatnak, mint hasznot, ha nem rendelkeznek UV-sugárzást kiszűrő rendszerrel.
Szóval mik is a leggyakoribb mítoszok a napszemüvegekkel kapcsolatban?

A sötétebb napszemüvegek nagyobb védelmet biztosítanak szemünknek?

A védelem mértéke teljes mértékben független a színezőanyag mennyiségétől. Így például megeshet, hogy néhány sötét szemüveg szinte alig nyújt védelmet, míg néhány világos pedig 100%-os UV-védelemmel szolgál.

napszemüvegA kulcs az, hogy mindig olvassuk el a szemüvegen található címkét. Itt rajta lesz, hogy mekkora UV védelemmel bír, vagy 100%-os jelzéssel vagy UV400-as jelzéssel. A másik módszer, hogy megtudjuk a védelem mértékét, az anyagok vizsgálata. A polikarbonát lencsék ugyanis teljes védelmet biztosítanak, a CR-39 műanyagok 80%-os, míg az olcsó triacetát lencsék mindösszesen csak 40%-os védelmet nyújtanak.

Ha látod a saját szemedet, a te napszemüveged nem elég sötét?

Ez a mítosz tulajdonképpen egy változata az elsőnek. Mint ahogyan, már az előző pontban is tisztáztuk, az UV védelem nincs összefüggésben a szemüveg színével. Mindig csak a címkére támaszkodj először! Ha a védelem mértéke megfelelő, akkor válassz színt és fazont. Előbb a védelem, aztán a kinézet!

Olcsó napszemüveget viselni még mindig jobb, mint semmit?

A napszemüveg ára nem biztos, hogy egyenesen arányos a védelem mértékével, bár általában az. Ha az UV védelem nem megfelelő, viszont a lencséd sötét, az sokkal nagyobb bajt okozhat, mint hasznot. Ugyanis a szemed hátsó részeit sokkal közvetlenebbül érik az UV sugarak. Ennek magyarázata az, hogy a sötétebb lencse miatt pupilláid jobban kitágulnak, így a káros sugarak sokkal egyszerűbben jutnak be a szemedbe.

Talán egyből nem is érzékeled az UV sugárzást, azonban hosszabb távon, komoly szembetegségeket okozhat. A megfelelő – és nem feltétlenül drága – napszemüveg ezért elengedhetetlen.

A gyerekeknek nincs szükségük napszemüvegre?

A tudósok és a professzorok 20-30 évvel ezelőtt még korántsem tudtak ennyit, az UV sugárzásról és annak az emberre gyakorolt káros hatásairól. Bár a 80-as években vagy korábban tény és való, hogy nem volt kihangsúlyozva a szemünk és a bőrünk UV védelme, mára azonban az orvostudomány fejlődésének köszönhetően kiderült, hogy az egyik legnagyobb veszélyben épp a kisgyermekek vannak.

Először is a gyerekek sokkal többet vannak a szabadban, mint a felnőttek. Ez talán még ma a számítógépek és TV világában is igaz. Aztán mivel kiskorunkban érzékenyebb a bőrünk és a szemünk, így esetlegesen egy kisebb mennyiségű UV sugárzás is komoly betegségeket okozhat.

Kapcsolódó címkék

szem