#Testi problémák

Milyen a jó napszemüveg?

2022.07.14.
2 perces olvasási idő

Ki ne szeretne jól kinézni egy vagány napszemüvegben? A divatos forma és lencseszín azonban még nem véd meg a nap káros sugaraitól, vagy egy később kialakuló szürkehályog kockázatától. A jó napszemüvegnek a divaton túl más tényezőknek is meg kell felelnie. Íme, néhány tipp, hogy okosan válassz!

Bár az emberi szervezet képes egyes sérült sejteket helyettesíteni, újratermelni, a szemlencse sejtjeire ez sajnos nem vonatkozik. Az ultraibolya és az infravörös sugarak okozta károsodás egy életen át veszélyeztetik a szemet, és szürkehályogot okozhatnak, amit csak műtéttel lehet kezelni. A makula degeneráció egy olyan elváltozás, mely a retinát ért túl sok, vagy túl erős szűretlen napsugárzásból eredő sérüléséből fakad.

Legfontosabb az UV-védelem

Napszemüveg választásánál elsősorban az ultraibolya sugárzástól kell védeni a szemünket, amilyen mértékben csak lehet. A legtöbb napszemüveg ma már tartalmaz ultraibolya szűrőt, mely blokkolja az UVB sugarakat, ám az olcsóbb darabok csalnak az UVA sugár blokkolásával. Ezért minden esetben ellenőrizd a termék tájékoztatóját! Ma már olyan kontaktlencsét is lehet kapni, mely UVB szűrős, erről kérdezd meg orvosod!

Az UV védelem mellett a fényerőt is figyelembe kell venni. Sokan nem is gondolnak arra, hogy ha egy épületből az utcára lépnek, a szemet érő fényerő egyik pillanatról a másikra ezerszer erősebb lehet. A fényerő kényelmi kérdés is, hiszen sokan nem szeretik, ha hirtelen fény áramlik a szemükbe, mikor az árnyékból a napra mennek.

Minél sötétebb, annál jobb

A tiszta üveg a fény 90%-át bocsátja át, az enyhén színezett lencsék 75-80%-ot, míg a katonai szabvány szerint csak 15 százalékos fényáteresztést írnak elő. 10-12 százalékos fényben is még nagyon jól lehet látni, ám szakemberek a 20 százalék körüli fényáteresztő képességgel rendelkező napszemüvegeket ajánlják.

Milyen színű legyen?

Szemészek a szürke lencsét javasolják, mely egyformán nyeli el a fényt. Mivel a színtévesztés a férfiak 8 százalékánál előfordul (nőknél szinte egyáltalán nem tapasztalható), ezt is figyelembe kell venni a lencse színének megválasztásakor.

A bronz színű lencsét kerüljék azok, akik a zöldet tévesztik, míg a zöld lencse a vöröset és zöldet tévesztőknek nem ajánlott. Férfiak számára a szürke a legbiztonságosabb, ám nőknek is csak a szürke, zöld vagy barna színű lencsét ajánlják. Bármilyen csábító is, hogy rózsaszínben lásd a világot, az ilyen színű lencsét senkinek nem ajánlják a szakemberek.

Technikai újítások

Léteznek úgynevezett „kék-blokkoló” borostyán színű lencsék is. Egy ideig ezeket a teniszezőknek ajánlották, mivel nem csak az UV, hanem az összes kék árnyalatot kiszűrik, ami állítólag élesebb látást okoz. Egy kutatás azonban bebizonyította ezekről, hogy nem szűrik ki teljesen az UV sugarakat, ráadásul a pupillát tágítva több ultraibolya sugár jut a szembe.

A polarizált lencsék szintén nagyon népszerűek. Ezek nagyon hasznosak a víz, hó vagy út okozta fényvisszaverődés ellen. Ezek védőrétege hasonlít ahhoz a vékony színezett réteghez, melyet az autók szélvédőjén is használnak.

Az úgynevezett tükör napszemüvegek, melyet gyakran látni az amerikai filmek közlekedési rendőrein nem igazán védenek, akárcsak a lépcsőzetesen sötétített napszemüveg sem.

Szemész szakemberek szerint ma már mindenkinek viselnie kéne a megfelelő védelemmel ellátott napszemüvegeket, különösen a déli órákban. Igaz ez a sötét szeműekre is, akik szemszínűk miatt részleges védelmet élveznek.

Üveg vagy műanyag?

Az üveg megfelelően blokkolja az UV sugarakat, ám a legjobbak azok a polychromic napszemüvegek, melyek üveg lencséje a fény erejétől függően sötétedik. Ráadásul az üveg nem karcolódik olyan gyorsan, mint a műanyag.

(KamaszPanasz; forrás:WebMD)

Kapcsolódó címkék

szem