pénisz
#Testi problémák

Elváltozások a péniszen

2015.12.14.
1 perces olvasási idő

Rengeteg kis duzzanat van a péniszemen (hasonlítanak a libabőrhöz vagy a mitesszerekhez). Ez valami rossz dolognak lehet a jele?

Kedves Kérdező!

Ha sosem volt szexuális kapcsolatod, akkor a pénisz szárán lévő kis duzzanatok lehetnek kiütések vagy benőtt szőrszálak. Ezek teljesen átlagos dolgok, nem kell miattuk aggódni. Másfelől, ami még normális lehet és nem kell aggódni miatta, az a fehér pénisz pattanás. Ezek a kis fehér duzzanatok a pénisz tetején (a makkon) vagy a pénisz oldalán fordulnak elő sok fiúnál.

Ha szexuálisan aktív vagy...

Ha fájdalmas duzzanatok, hólyagok vannak a péniszeden, az lehet akár herpesz is. Egy másik nemi úton terjedő betegség, a nemiszerven lévő szemölcsös elváltozás is okozhat kis duzzanatokat a péniszen. Néha ezek szabálytalan formájúak, alig észrevehetőek és fájdalommentesek.

Más nemi úton terjedő betegségeknek is lehetnek hasonló, fájdalommentes jelei a péniszen – például a szifilisznek. Habár a duzzanatok sokszor nem fájnak, rizikót jelenthetnek a partnered és a saját egészségedre nézve is, amennyiben nem kezelitek minél előbb.

Természetesen a péniszen lévő bőrréteget is érheti irritáció – ugyanúgy, mint bármely más bőrréteget az ember testén, ezért gyakran nehéz megkülönböztetni az ilyen kis duzzanatokat azoktól, amiket a nemi úton terjedő betegségek okozhatnak.

Az egyetlen módszer arra, hogy megbizonyosodj erről az, ha felkeresel egy orvost!

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

pénisz