test
#Testi problémák

15 meglepő tény a testedről

2010.11.26.
4 perces olvasási idő

Valószínűleg már rengeteg dolgot hallottál arról, hogy mi a jó a testednek és mi nem. Sok ezek közül csak városi legenda, azonban vannak olyanok, amelyek igenis igazak, meghökkentő mivoltuk ellenére.

1. A szervezetünk képes előállítani a saját aszpirinjét

aszpirin

Ha friss zöldségeket és gyümölcsöket eszel, az nagyban segíthet a szervezetednek, hogy előállítsa a saját aszpirinjét. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azon résztvevők szervezete, akik benzoesavat – a növényekben és a gyümölcsökben megtalálható természetes anyag – nagyobb mértékben fogyasztottak, képes volt előállítani szalicilsavat, ami a kulcs-összetevője az aszpirinnek, ugyanis ettől az anyagtól van gyulladás és fájdalomcsökkentő hatása.

2. Egy kis szunya munka közben jót tehet

Egy 20 perces kis szundizás munka közbe segíthet, hogy éberebb, fittebb és körültekintőbb legyél a munkád terén. Egyes feltételezések szerint a kis szundi nemcsak a munkádnak jó, hanem a szívednek is! Több, görögöket – náluk már bevezetésre került a szundi - tanulmányozó tudós szerint, a szívinfarktus kockázata náluk 37%-al kisebb lett.

3. Az ejakulációtól tüsszenthetünk!

ejakuáció

Néhány férfi fájdalmat, fejfájást vagy egyéb fura dolgokat tapasztal ejakuláció után. Ezen furcsa dolgok közé tartozik például a tüsszentés is. Oka, hogy az orgazmus központja az agyban nagyon közel van a köhögésért és a tüsszentésért felelős központhoz. Így az ejakuláció könnyen előidézhet egy-egy váratlan hapcit.

4. Minden embernek egyéni nyelvlenyomata van

nyelv

Ez olyan, mint az ujjlenyomat. A nyelv egy egyedülálló szerv, amely a szánkban van jól védve, különböző hosszúságú, különböző méretű, nem könnyű hamisítani. Egyébként a geometriai meghatározásán kívül alkalmas pszichés állapot jelzésére is, így – bár még kevesen kísérleteztek vele – de felhasználható az egyén tulajdonságainak jellemzésére is.

5. A fehér bőr folyamatosan alakul

Úgy néz ki, mindannyian feketék vagyunk. Pontosabban ezt támasztja alá, az az evolúciós elmélet is, amely szerint az első emberek Afrikában éltek. A fehér bőr így tulajdonképpen az egyenlítőtől való távolodás eredménye. A véredénykék a felszín alatt közvetlenül kölcsönöznek piros színt a bőrnek. Aztán lejjebb a sárga pigmentek is színezik a bőrünket. Ez mindannyiunkban megvan. Tehát a legbelső – az ultraibolya sugarak hatására termelt – melanin az, ami nagy mennyiségben sötétebb, fekete színt eredményez. Tehát, ezek azok az összetevők, amelyek együttesen alakítják ki bőrünk színét, ez pedig emberenként változó.

6. A lábunkon a legvastagabb a bőr

bőr

A lábpárnánknál és a talpunkon a bőrünk kb. 4mm vastag, ezzel a legvastagabb bőrfelület a testünkön. Ez a vastagság egyénenként változhat, azonban mindenkinél a sarok bőre lesz a legvastagabb. Egyébként a lábban találhatók a legjobban izzadó mirigyek is.

7. A féregnyúlvány nem olyan haszontalan, mint gondolnád!

Bár rengetegszer terjesztenek olyan rémhíreket, hogy a féregnyúlványunk haszontalan, ez koránt sem igaz. A féregnyúlvány ugyanis a menedékhelye a bélrendszerben élő hasznos baktériumoknak. Ugyanis ezek nagyban hozzájárulnak, hogy például egy hasmenés esetén gyorsan visszaálljon a rend, és a bélrendszerünk újra ugyanúgy működjön.

8. A testünk magasabb reggel, mint este

Amint ezt meghallod, talán már tervezed is, hogy ezen túl csak reggel fogsz kosarazni. Az, hogy reggelente akár 3-4 cm-el is magasabbak vagyunk a gerincünkben lévő felesleges folyadék miatt van, amely az éjszaka alatt feltöltődik. Napközben mivel állunk, így a csigolyáink közötti tér nyomás alá kerül, a felesleges folyadék pedig kipréselődik. Így vesztünk egy pár centit az eredeti magasságunkból.

9. Világítunk a sötétben

sötét

Ultra-érzékeny kamerák kimutatták, hogy a szervezetünk képes fényt kibocsájtani, ám ez annyira kicsi, hogy emberi szemmel nem látható. Csodálatos képek kerültek napvilágra az emberi glóriákról, azoktól a Japán tudósoktól, akik elsőként készítettek képeket az emberi bio lumineszcenciáról.

Természetesen évek óta elfogadott a tény, hogy az élőlények a sejtekben lezajló folyamatok miatt minimális fényt bocsájtanak ki, azonban ez az első eset, hogy ezt kamerával is rögzítették. Érdekesség, hogy a legfényesebb részek nem estek egybe a termikus térkép melegebb, vagy frekventáltabb helyeivel.

10. A gyomrunk 3 naponta új felszínt produkál, hogy megóvja magát az önemésztéstől

Nos, ez az egyetlen olyan veszélyes folyadék, amelyet nem vesznek el tőled a reptéren, ugyanis ez a szervezetünkben van. Ez ugyanis nem más, mint a sósav, amelyet sokszor különféle nehézfémek edzésére használnak. Ez az erős sav képes lebontani az ebédedet, de pontosan erőssége miatt, muszáj a gyomrunknak időről időre megújulnia.

11. A testhelyzet kihatással van a memóriánkra

memória

Nem emlékszel az évfordulótokra? Térdelj le és próbáld meg úgy! A memóriánk ugyanis erősen összefügg érzéseinkkel. Egy mozdulat, vagy egy hang könnyen előhívhat bizonyos emlékeket a gyerekkorunkból. Természetesen például más egy illat vagy egy hasonló hely is előidézhet emlékeket. És, hogy mi köze van ennek a testhelyzethez?

Egy 2007-es bizonyított tanulmány kimutatta, hogy ha nem hallunk hangot vagy nem látunk, érzünk semmit, akkor próbáljuk meg előidézni azt a testhelyzetet, ahogy akkor voltunk.

12. A nagy agy szabálytalan fogsort eredményezett

Az evolúció sem tökéletes. Ha az lenne, akkor talán most egy üres hely lenne a bölcsesség fogaink helyén. Rengeteg faj él a világon úgy, hogy tömérdeknyi felesleges, azonban teljesen veszélytelen funkcióval van ellátva. A szájspecialisták megítélése szerint, a mostani bölcsességfogaink réges-régen, a 3. sor hús megőrlésére voltak. Azonban agyunk növekedésével a hely egyre kisebb lett, a szánk pedig megmaradt ilyen túlzsúfoltnak.

13. A szőkéknek több hajuk van

szőke

Egyes megállapítások szerint a szőkék többet szórakoznak, de valószínűleg több hajszáluk is van. A hajszín ugyanis megmutatja, hogy milyen sűrű is a hajad. Egy átlagos embernek kb. 100 000 hajhagymája van, amelyek szintén körülbelül 20 hajszálat képesek növeszteni egy élet alatt. Nos, a szőkéknek körülbelül 146 000, a feketéknek kb. 110 000, a barnák pedig 100 000 hajhagymával rendelkeznek. A vörösöknek pedig rosszhírem van, ugyanis ebben a versenyben ők a sereghajtók mindösszesen 86 000 hajhagymával.

14. Az ember átlagosan naponta 14-szer szellent

szellentés

Igen, tényleg kellemetlen és nem szép dolog kiadni magunkból a fáradt gőzt, azonban ez a természet rendje. Emésztés hatására ugyanis gázok keletkeznek, amelyeket, ha nem engedünk szabadon, komoly alhasi fájdalmaink, vagy nagyobb problémáink is lehetnek.

15. A férfiaknál az orgazmus segít megelőzni a prosztata rákot

Két mindenre kiterjedő tanulmány szerint, azoknál a középkorú férfiaknál, akik hetente legalább négyszer mentek el 20-as 30-as és 40-es éveik alatt, sokkal kisebb volt a prosztatarák kialakulásának a kockázata, mint akik hetente 2-3-szor. Egyes feltevések szerint ugyanis az ejakuláció megtisztítja a prosztatát a rákkeltő anyagoktól.

Én úgy gondolom, hogy egy elég érdekes összeállítást sikerült megmutatnunk nektek. Remélem, hogy sok új dolgot mondtunk. Ha pedig kérdésed vagy felvetésed van, tedd fel a fórumban, vagy itt a cikk alatt! Csak bátran!

(Cs .B.; Forrás: oddee)

Kapcsolódó címkék

bőr