haj
#Testi problémák

A hajtípusod megállapítása

2014.07.29.
1 perces olvasási idő

A hajunknál egyszerűbb dolgunk van, mint a bőrnél. Nagyon gyorsan megmondjuk, miből választhatsz: zsíros, száraz, normál haj. Van színezett, festett, töredezett, kopott és persze sok jelzővel illethetnénk még, de a természet adta típusokba mindenki besorolható.

Normál hajtípus

Élettel teli. A hajszálaknak szép fényük van, de nem zsírosak. Selymes tapintású, nincsenek eltöredezett hajvégek. Sajnos, a normál hajat is érhetik kedvezőtlen hatások, a nyári forró napsütés, szmog, dohányfüst, helytelen táplálkozás. Ezért szükséges a folyamatos ápolás.

Ugyanúgy, mint a bőrünk ápolásánál, mind a külső, mind a belső táplálás fontos. Ne feledd, hogy étrendedbe minél több A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag ételt iktass be. Ha ide tartozol, neked van a legkönnyebb dolgod. Használj hajtípusodnak megfelelő balzsamot, pakolást. A hajad egész biztosan meg fogja hálálni.

Száraz hajtípus

Nehezen lehet kifésülni, száraz tapintású, a hajvég szálkás, repedezett. Ezt a szárazságot több dolog is tetézheti. Lehet vitaminhiány, a hajszárító, hajvasaló gyakori használata, vagy a kíméletlen hajfestés is. Mielőtt bármilyen hajápoló kúrába belefognál, tanácsos fodrászhoz is elmenni, hogy egy kis vágással felfrissítse a hajad.

A száraz haj fejbőre gyakran viszket, korpás. Javasolt a megfelelő típusú sampon és balzsam mellett hajápoló olajat vásárolni, és azt gyengéden bemasszírozni a fejbőrbe és a hajvégekre.

Otthon is kipróbálhatsz néhány praktikát. Puhává varázsolhatod a hajad olíva olajos pakolással. Ne csak a hajvégekre tegyél belőle, hanem a fejbőrbe is masszírozd be, majd egy törölközőbe bugyoláld be a fejed. Nyugodtan akár egy óráig is rajtahagyhatod. Olíva olaj helyett használhatsz jojobát vagy szezámolajat is. Ne feledkezz meg itt sem a helyes táplálkozásról és a víz fontosságáról.

Zsíros hajtípus

A zsírosodást több dolog okozhatja: itt is ki kell emelnünk a genetikai hajlamot. Kiváltó ok lehet még a hajmosás, tisztálkodás mellőzése, a helytelen táplálkozás, vagy a különböző hormonális problémák. Már a hajmosást követő második napon elkezdődhet a zsírosodás. A haj ilyenkor nehéz, fénylő, összetapad, ráadásul ápolatlanságot sugall. A fejbőr gyakran korpás, viszkető. A zsíros, korpás réteg megakadályozza a bőrlégzést, ezért a hajhullás sem ritka.

Ha meg akarsz szabadulni ettől a problémától, ügyelj arra, hogy hajmosásnál ne izomból dörzsöld a fejbőrödet. Ez csak még jobban fokozza a faggyúmirigyek működését, így a hajad még zsírosabb lesz. Hetente minimum 1-2 alkalommal moss hajat, ha lehet, csalános samponnal.

Az utolsó öblítésnél egy kanál citromlevet is tegyél a hajadra. A gyógyszertári kénes sampon is sokaknak segíthet. Használhatsz hajszeszt is, amit gyengéden masszírozz be a fejbőrbe. Így kétszeresen is jót teszel: a hajszesz fertőtlenít, a masszírozás pedig javítja a hajhagymák oxigénellátását.