
Sárkánygyümölcs – Miért érdemes fogyasztani?
A sárkánygyümölcs, más néven pitaya vagy eperkörte ovális alakú trópusi gyümölcs. A Hylocereus vagy Selenicereus nemzetségbe tartozó kaktuszokon nő. Kinek és miért lehet ajánlott a fogyasztása?
A sárkánygyümölcs baseball méretűre nő. Sárkánytüskékhez hasonló hegyes zöld hajtások borítják. Bár a sárkánygyümölcs bőrét nem lehet megenni, a lédús húsa ízletes. A sárkánygyümölcs kevés kalóriával sok tápanyagot biztosít. Sokféleképpen fogyasztható nyersen vagy főzve.
Miért lehet érdemes fogyasztani?
1. Erősíti az immunrendszert
A sárkánygyümölcs C-vitaminban, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag. B-vitamint és ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort is tartalmaz. Ezek a tápanyagok együttesen támogatják az erős immunrendszert azáltal, hogy regenerálják és növelik a fehérvérsejteket, amelyek megvédik a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és szabad gyököktől.
2. Javíthatja a szív egészségét
A sárkánygyümölcs magvak antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek omega-3 és omega-9 zsírsavakkal látják el a szervezetet, így javíthatják a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenthetik a stroke és a szívroham kockázatát.
3. Segíti az emésztést
A sárkánygyümölcs élelmi rostokban gazdag, és oligoszacharidokból áll. Bár nem emésztődnek fel a gyomorban, prebiotikumként működnek, elősegítve az egészséges baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok növekedését, amelyek elősegítik az emésztési folyamatot.
4. Csökkentheti a vércukorszintet
A sárkánygyümölcsben található rostok segíthetik a 2-es típusú cukorbetegeket abban, hogy hosszabb ideig jóllakottabbak legyenek, fogyjanak, és normalizálják a vércukorszintet. A kutatások azt mutatják, hogy egyes 2-es típusú cukorbetegek, akik nem inzulinhasználók, legalább 19%-kal csökkenthetik a vércukorszintet, ha naponta fogyasztanak sárkánygyümölcsöt.
5. Segíthet a rákos sejtek számának csökkentésében
A sárkánygyümölcs likopint tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely segíthet csökkenteni a rákos sejteket a szervezetben.
6. Csökkentheti a gyulladást
A sárkánygyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a fájdalom és a duzzanat enyhítésében, csökkentve a krónikus fájdalmat, a gyulladást és a rheumatoid arthritis okozta érzékenységet.
7. Támogatja a bőr egészségét
A sárkánygyümölcsben található C-vitamin és antioxidánsok segíthetnek a pattanások kezelésében és lassíthatják a bőr idő előtti öregedését. Ezek a tápanyagok segíthetnek a sejtkárosodás helyreállításában és a fiatalosabb megjelenés elérésében.
A sárkánygyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban, összetett szénhidrátokban és antioxidánsokban, miközben alacsony a kalóriatartalma. Egy 100 grammos sárkánygyümölcs táplálkozási profilja a következőket biztosítja:
- Kalória: 60
- Fehérje: 1,18 g
- Zsír: 0 g
- Szénhidrát: 12,9 g
- Rost: 2,9 g
- Cukor: 7,65 g
- Kalcium: 18 mg
- vas: 0,74 mg
- Magnézium: 40 mg
- Nátrium: 0 mg
- C-vitamin: 2,5 mg
- Tiamin (B1): 0 mg
Hogyan együk és tároljuk a sárkánygyümölcsöt?
A sárkánygyümölcs szeletelése, tárolása és előkészítése nem igényel különleges eljárásokat. A sárkánygyümölcsöt általában nyersen fogyasztják.
A sárkánygyümölcs szeleteléséhez vágd félbe, és szeleteld fel mindegyik részét. Hagyd rajta a bőrt, és úgy eheted meg az egyes szeleteket, mint egy görögdinnye szeletet. Mivel a húsa általában puha és lédús, a fogyasztás legegyszerűbb módja, ha kettévágjuk és kivesszük a héjából.
A sárkánygyümölcs nem érik tovább, miután leszedték. A legtöbb sárkánygyümölcs akár négy hétig is eláll, ha hűtőszekrényben tárolják. A gyümölcs négy-öt napig eláll szobahőmérsékleten is.
A sárkánygyümölcs nyersen a következő módokon fogyasztható:
- Vágjuk szeletekre
- Gyümölcssalátákban
- Turmixok és egyéb italok összetevői
A sárkánygyümölcs a következő ételekben is fogyasztható:
- Fagylalt
- Zselé
- Lekvár és befőtt
- Sütemények
- Pép
- Joghurt
- Fagyasztott püré
- Fagyasztott gyümölcskockák
Hol szerezhető be a sárkánygyümölcs?
A sárkánygyümölcs világszerte megtalálható a piacokon, elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókban. A sárkánygyümölcs elsődleges szezonja júniustól szeptemberig tart. Egyes fajták azonban a téli hónapokban, novembertől februárig virágoznak. Természetesen nálunk is megtalálható piacokon, szupermarketekben.
Allergiás is lehetsz rá?
Bár a sárkánygyümölcs fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak tűnik, ritkán beszámoltak allergiás reakciókról is. Az allergiás tünetek a következők lehetnek:
- Nyelvduzzanat
- Csalánkiütés
- Hányás és/vagy gyomorgörcs
- Légszomj
- Zihálás
- Ismétlődő köhögés
- Nyelési nehézség vagy szorító torok
- Gyenge pulzus
- Szédülés vagy ájulásérzés
- Halvány vagy kék bőrszín
- Anafilaxia (súlyos és potenciálisan életveszélyes reakció, amely sokkot okozhat, és károsíthatja a légzést)
Míg a sárkánygyümölcs általában biztonságosan fogyasztható, a túlzott fogyasztás potenciális problémákat okozhat.
Emésztőrendszeri problémák a túl sok élelmi rost fogyasztása miatt: puffadás, gázképződés, hasmenés és székrekedés. Az antioxidánsok túlzott fogyasztása sejtkárosodást okozhat. Túlzottan beavatkozhat a vércukorszintbe és a cukorbetegség elleni gyógyszer működésébe.
Szóval ezt is, mint mindent, mértékkel érdemes fogyasztani.
(KamaszPanasz - verywellhealth.com)