sárkánygyümölcs
#Táplálkozás

Sárkánygyümölcs – Miért érdemes fogyasztani?

2025.06.23.
3 perces olvasási idő

A sárkánygyümölcs, más néven pitaya vagy eperkörte ovális alakú trópusi gyümölcs. A Hylocereus vagy Selenicereus nemzetségbe tartozó kaktuszokon nő. Kinek és miért lehet ajánlott a fogyasztása?

A sárkánygyümölcs baseball méretűre nő. Sárkánytüskékhez hasonló hegyes zöld hajtások borítják. Bár a sárkánygyümölcs bőrét nem lehet megenni, a lédús húsa ízletes. A sárkánygyümölcs kevés kalóriával sok tápanyagot biztosít. Sokféleképpen fogyasztható nyersen vagy főzve.

Miért lehet érdemes fogyasztani?

1. Erősíti az immunrendszert

A sárkánygyümölcs C-vitaminban, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag. B-vitamint és ásványi anyagokat, például kalciumot és foszfort is tartalmaz. Ezek a tápanyagok együttesen támogatják az erős immunrendszert azáltal, hogy regenerálják és növelik a fehérvérsejteket, amelyek megvédik a szervezetet a baktériumoktól, vírusoktól és szabad gyököktől.

2. Javíthatja a szív egészségét

A sárkánygyümölcs magvak antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek omega-3 és omega-9 zsírsavakkal látják el a szervezetet, így javíthatják a szív- és érrendszer egészségét, és csökkenthetik a stroke és a szívroham kockázatát.

3. Segíti az emésztést

A sárkánygyümölcs élelmi rostokban gazdag, és oligoszacharidokból áll. Bár nem emésztődnek fel a gyomorban, prebiotikumként működnek, elősegítve az egészséges baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok növekedését, amelyek elősegítik az emésztési folyamatot.

4. Csökkentheti a vércukorszintet

A sárkánygyümölcsben található rostok segíthetik a 2-es típusú cukorbetegeket abban, hogy hosszabb ideig jóllakottabbak legyenek, fogyjanak, és normalizálják a vércukorszintet. A kutatások azt mutatják, hogy egyes 2-es típusú cukorbetegek, akik nem inzulinhasználók, legalább 19%-kal csökkenthetik a vércukorszintet, ha naponta fogyasztanak sárkánygyümölcsöt.

5. Segíthet a rákos sejtek számának csökkentésében

A sárkánygyümölcs likopint tartalmaz, egy erős antioxidánst, amely segíthet csökkenteni a rákos sejteket a szervezetben.

6. Csökkentheti a gyulladást

A sárkánygyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a fájdalom és a duzzanat enyhítésében, csökkentve a krónikus fájdalmat, a gyulladást és a rheumatoid arthritis okozta érzékenységet.

7. Támogatja a bőr egészségét

A sárkánygyümölcsben található C-vitamin és antioxidánsok segíthetnek a pattanások kezelésében és lassíthatják a bőr idő előtti öregedését. Ezek a tápanyagok segíthetnek a sejtkárosodás helyreállításában és a fiatalosabb megjelenés elérésében.

A sárkánygyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban, összetett szénhidrátokban és antioxidánsokban, miközben alacsony a kalóriatartalma. Egy 100 grammos sárkánygyümölcs táplálkozási profilja a következőket biztosítja:

  • Kalória: 60
  • Fehérje: 1,18 g
  • Zsír: 0 g
  • Szénhidrát: 12,9 g
  • Rost: 2,9 g
  • Cukor: 7,65 g
  • Kalcium: 18 mg
  • vas: 0,74 mg
  • Magnézium: 40 mg
  • Nátrium: 0 mg
  • C-vitamin: 2,5 mg
  • Tiamin (B1): 0 mg

Hogyan együk és tároljuk a sárkánygyümölcsöt?

A sárkánygyümölcs szeletelése, tárolása és előkészítése nem igényel különleges eljárásokat. A sárkánygyümölcsöt általában nyersen fogyasztják.

A sárkánygyümölcs szeleteléséhez vágd félbe, és szeleteld fel mindegyik részét. Hagyd rajta a bőrt, és úgy eheted meg az egyes szeleteket, mint egy görögdinnye szeletet. Mivel a húsa általában puha és lédús, a fogyasztás legegyszerűbb módja, ha kettévágjuk és kivesszük a héjából.

A sárkánygyümölcs nem érik tovább, miután leszedték. A legtöbb sárkánygyümölcs akár négy hétig is eláll, ha hűtőszekrényben tárolják. A gyümölcs négy-öt napig eláll szobahőmérsékleten is.

A sárkánygyümölcs nyersen a következő módokon fogyasztható:

  • Vágjuk szeletekre
  • Gyümölcssalátákban
  • Turmixok és egyéb italok összetevői

A sárkánygyümölcs a következő ételekben is fogyasztható:

  • Fagylalt
  • Zselé
  • Lekvár és befőtt
  • Sütemények
  • Pép
  • Joghurt
  • Fagyasztott püré
  • Fagyasztott gyümölcskockák

Hol szerezhető be a sárkánygyümölcs?

A sárkánygyümölcs világszerte megtalálható a piacokon, elsősorban a trópusi és szubtrópusi régiókban. A sárkánygyümölcs elsődleges szezonja júniustól szeptemberig tart. Egyes fajták azonban a téli hónapokban, novembertől februárig virágoznak. Természetesen nálunk is megtalálható piacokon, szupermarketekben.

Allergiás is lehetsz rá?

Bár a sárkánygyümölcs fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságosnak tűnik, ritkán beszámoltak allergiás reakciókról is. Az allergiás tünetek a következők lehetnek:

  • Nyelvduzzanat
  • Csalánkiütés
  • Hányás és/vagy gyomorgörcs
  • Légszomj
  • Zihálás
  • Ismétlődő köhögés
  • Nyelési nehézség vagy szorító torok
  • Gyenge pulzus
  • Szédülés vagy ájulásérzés
  • Halvány vagy kék bőrszín
  • Anafilaxia (súlyos és potenciálisan életveszélyes reakció, amely sokkot okozhat, és károsíthatja a légzést)

Míg a sárkánygyümölcs általában biztonságosan fogyasztható, a túlzott fogyasztás potenciális problémákat okozhat.

Emésztőrendszeri problémák a túl sok élelmi rost fogyasztása miatt: puffadás, gázképződés, hasmenés és székrekedés. Az antioxidánsok túlzott fogyasztása sejtkárosodást okozhat. Túlzottan beavatkozhat a vércukorszintbe és a cukorbetegség elleni gyógyszer működésébe.

Szóval ezt is, mint mindent, mértékkel érdemes fogyasztani.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)