testsúly
#Táplálkozás

Íme, pár alacsony kalóriatartalmú finomság

2022.09.17.
8 perces olvasási idő

A diétád közben egy kis finomságra vágysz? Nem kell, hogy egy kis nyalánkság miatt feladd az elhatározásodat. Válassz a legjobb alacsony kalóriatartalmú finomságok közül, és folytasd a diétádat bűntudat nélkül!

1. Fagyi

25 alacsony kalóriatartalmú finomság

Meglepő, de az alacsony zsírtartalmú fagyi kalóriaszegény, mégis krémes és finom. Fél csészényi fagyi csak 100 kalóriát tartalmaz, de van benne elég kalcium és némi fehérje is.

Tápérték: telített zsírsavak 2g, Nátrium 45mg, koleszterin 20mg, szénhidrátok 15g.

2. Pattogatott kukorica

Ha nagyobb mennyiségű rágcsálnivalót szeretnél elfogyasztani kevés kalória mellett, akkor a pattogatott kukorica a megfelelő választás. Egyes micro-sütőben készíthető változatok adagonként (6 csésze) csak 100 kalóriát tartalmaznak. Mivel rágni kell, és elég jól kitölti a gyomrot, így étvágyűzőként is kiváló.

A natúr változat tápértéke: telített zsírsav 0,5g, nátrium 220mg, koleszterin 0mg, szénhidrátok 24g.

3. Sajtos tortilla

A sajt nem épp kalóriaszegény étel, de a zsírszegény tejből készült változatok még beleférnek. Reszelj némi sajtot a tortillára, tedd a micróba 20 másodpercre, és máris élvezheted a finom ropogtatnivalót. Egy adag csak 100 kalóriát tartalmaz.

Tápérték: telített zsírsavak 1,3g, nátrium 182mg, koleszterin 6mg.

4. Túró sárgadinnyével

A túró tele van értékes fehérjével, egy fél csészényi adag 14g-ot tartalmaz. A fehérje is sokáig teltségérzetet biztosít, így kevesebbet fogsz enni összesen. Az alacsony zsírtartalmú túró mellé némi gyümölcsöt is fogyaszthatsz, és még így is alig éred el a 100 kalóriát.

Tápérték: telített zsírsavak 0,7g, nátrium 468mg, koleszterin 5mg.

5. Sajtos keksz

keksz

A teljes kiőrlésű lisztből készült keksz ideális finomság az étkezések között, vagy éhségűzőként fogyasztva. A rosttartalom hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzetét, a sajt pedig kalciummal és fehérjével szolgál. Vágj egy vékony szelet sovány sajtot, és oszd el a három kekszre, így a 100 kalóriás limit megmarad. Jóízű és egészséges finomság.

Tápérték: telített zsírsavak 1,2g, nátrium 397mg, koleszterin 7mg.

6. Mandula

mandula

Ha rád tör a rágcsálhatnék, de úton vagy, akkor a különféle magvak jelentik a megoldást. 14 darab pörkölt mandulamag még a 100 kalóriás határon belül van, gazdag a rost- és fehérje-tartalmuk, ami csökkenti az éhséget. Könnyen magadnál tarthatsz egy zacskónyi rágcsálnivalót, és szinte bárhol fogyaszthatsz belőle menet közben.

Tápérték: telített zsírsavak 0,63g, nátrium 0 (feltéve, ha nem sózott), koleszterin 0.

7. Sós rúd, ropi

Akik nem szeretik a különféle magvakat, mogyoróféléket, esetleg allergiásak rájuk, azok számára jó alternatíva lehet a ropi. Ugyanúgy magaddal viheted, mint a mandulát, és eszegethetsz belőle menet közben is. Ahhoz, hogy 100 kalória alatt maradhass, szorítkozz a teljes kiőrlésű lisztből készült változatokra, és limitáld magad néhány. Ez a finomság koleszterinmentes, alacsony a zsír- és cukortartalma, és 3g rostot tartalmaz, ami jót tesz éhség ellen.

Tápérték: telített zsírsav 0,4g, nátrium 257mg, koleszterin 0.

8. Sült alma

A gyümölcsök igen jó megoldást kínálnak az étkezések közötti űr kitöltésére, különösen az alma, amely mindig is az egyik legegészségesebb és legnépszerűbb harapnivalók közé tartozott. Előnye, hogy sokféle formában fogyasztható, így nem marad unalmas. Sütve igen finom, akár sütemény helyett is fogyasztható, de tele van rosttal, vitaminnal és ásványi anyagokkal. Kismennyiségű fahéjjal könnyen ízletesebbé tehető plusz kalóriák nélkül.

Tápérték: telített zsírsav 0, nátrium 2mg, koleszterin 0.

9. Sajtos pita

Igen jó szendvicshelyettesítő, kevés kalóriával. Némi sovány sajtot tegyél a teljes kiőrlésű lisztből készült pitába! Ha beteszed a micróba néhány másodpercre, akkor még finomabb lesz az olvadt sajttól. Így egy könnyű és finom harapnivalót készíthetsz magadnak pillanatok alatt, mely kalóriaszegény, de rost- és fehérjetartalma miatt tápláló.

Tápérték: telített zsírsavak 0,8g, nátrium 149mg, koleszterin 4mg.

10. Áfonyaturmix

turmix

Egy jó adag gyümölcsturmix rengeteg értékes tápanyaggal szolgál: kalcium, ásványi sók, antioxidánsok, vitaminok. Némi zsírszegény joghurtot és egy csésze áfonyát turmixolj össze kevés jéggel, így egy igen egészséges és finom, frissítő italt kapsz. Mivel hideg, ezért lassabban tudod csak meginni, ami segít a teltségérzés kialakulásában (ugyanez igaz a forró italokra).

Tápérték: telített zsírsav 0, nátrium 58mg, koleszterin 2mg.

11. Fiatal szójabab (Edamame)

szója

Hihetetlenül egészséges étel, 1/3 csészényi 8g fehérjét, 4g rostot tartalmaz, melyek segítenek a telítettségérzet kialakulásában. Ráadásul jó vasforrás is. Kis kiszerelésben kapható, így mindig nálad lehet, és ha megéhezel, csak bekapsz belőle egy keveset.

Tápérték: telített zsírsavak 0,5g, nátrium 4.5mg, koleszterin 0.

12. Fagyasztott mangókocka

Igazi hűsítő csemege, és nagyon egészséges, tele van vitaminnal, béta karotinnal, rosttal és ráadásul édes, ami elvárható egy finomságtól. Egy adag (3/4 csésze) csak 90 kalóriát tartalmaz. A napi C-vitamin szükséglet 60%-át képes fedezni.

Tápérték: telített zsírsav 0, nátrium 0, koleszterin 0.

13. Bébi répa

répa

Ha már nem bírod ki ropogtatnivaló nélkül, de a mérleg megálljt parancsol, akkor itt az ideje, hogy vásárolj néhány bébi répát. Némi kalóriaszegény szósszal ízesítve 8db főtt répa igen jó a korgó gyomorra. Tele van vitaminnal, béta karotinnal, a szósz pedig fehérjével lát el.

Tápérték: telített zsírsav 0,4g, nátrium 210mg, koleszterin 0.

14. Mogyoróvajas almaszeletek

Az édes és sós ízek keveréke igen jól kielégíti a rágcsálnivaló utáni vágyódást. Vágj fel ¾ csészényi almát, és kenj vékonyan mindegyik szeletre natúr mogyoróvajat. Hogy 100 kalória alatt maradj, ne használj két teáskanálnyi mogyoróvajnál többet.

Tápérték: telített zsírsavak: 0,8g, nátrium 2mg, koleszterin 0.

15. Joghurt napraforgómaggal

Keverj el egy teáskanálnyi napraforgómagot fél csészényi sovány joghurttal. A magok csak 19 kalóriát adnak a joghurthoz, miközben finomabbá és élvezetesebbé teszik azt. A joghurt jó fehérjeforrás, és az alacsony zsírtartalma miatt nincs felesleges kalória. Ha lehet, natúr napraforgó magot használj, főleg, ha a nátriumbevitelre is figyelned kell.

Tápérték: telített zsírsav 0,26g, nátrium 0, koleszterin 0.

16. Zsírszegény görög joghurt mézzel

méz

A görög joghurt kiváló fehérjeforrás, és finom krémes állagú: fél csésze natúr joghurt 12g fehérjét tartalmaz, ami segít, hogy jóllakottnak érezd magad. Adj a joghurthoz egy teáskanálnyi mézet, hogy még finomabb legyen, és még így is csak 84 kalória az egész. Olyan, mintha krémes desszertet ennél.

Tápérték: telített zsírsav 0g, nátrium 53,5mg, koleszterin 0.

17. Félig sült burgonya salsával

Enyhén süsd meg héjában a burgonyát! Egy közepes darabnak a fele csak 80 kalóriát tartalmaz. Tegyél egy teáskanál salsát rá ízesítésként, így kalóriaszegény, de finom és tápláló csemegéhez juthatsz könnyedén.

Tápérték: telített zsírsav 0g, nátrium 124mg, koleszterin 0.

18. Fagyihelyettesítő jeges joghurt-szendvics

A zsírszegény joghurt egészséges és finom alternatívája a fagyinak. A különféle ízesített joghurtok pedig széles variációs lehetőséget biztosítanak. Próbáld ki azt, hogy két teáskanálnyi joghurtot kensz két graham keksz közé, és lefagyasztod. Ez mindössze csak 84 kalóriát jelent.

Tápérték: telített zsírsav 0,13g, nátrium 104mg, koleszterin 1mg.

19. Pisztácia

Ne félj ettől a finom csemegétől, mivel a zsírsavtartalma a jóféle, telítetlen típusú. 20 szem pisztácia csak 80 kalóriát tartalmaz, és kevesebb mint 1 gramm telített zsírsavat. Gazdag a fehérje és rosttartalma, valamint fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Hogy ne legyen sok a nátriumbevitel, keresd a natúr változatot.

Tápérték: telített zsírsav 0,8g, nátrium 0, koleszterin 0.

20. Fagyasztott banán

Az étrendbe beiktatott gyümölcsökből sosem elég, de egy idő után unalmas lehet, ezért kreatív ötletekkel könnyen feldobhatod a már megunt finomságokat. Vágj ketté néhány banánt, helyezz beléjük pálcikákat és vond be vékonyan sovány joghurttal mindegyik fél banánt, majd tedd be a fagyasztóba. És hamarosan már élvezheted is az alacsony kalóriatartalmú édességet. Mindössze 80 kalória fél banánonként.

Tápérték: telített zsírsav 0,35g, nátrium 3mg, koleszterin 7mg.

21. Paradicsomleves

leves

A paradicsomleves egészséges, finom és tápláló, sok vitamin és más fontos tápanyag található benne, mindemellett csak 74 kalóriát tartalmaz egy csészényi adagja. Nincs koleszterin és alacsony a telített zsírsav-tartalma is. Sokféle variációban készíthető, ha viszont készen veszed, akkor keresd a csökkentett sótartalmú változatot.

Tápérték: telített zsírsav 0,19g, nátrium 471mg, koleszterin 0g.

22. Zabpehely

Nem muszáj tejjel vagy joghurttal együtt fogyasztani, lehet akár önmagában is. Tegyél egy keveset egy zacskóba, így mindig nálad lehet némi rágcsálnivaló. Szinte bármelyik típus jó, viszont kerüld a túlédesített változatokat.

Tápérték: telített zsírsav 0,17g, nátrium 83mg, koleszterin 0.

23. Szőlő

szőlő

A szőlőszemek tele vannak vízzel és vitaminokkal, egy csésze mindössze 62 kalóriát tartalmaz. A víztartalma miatt kiváló szomjoltó, a vitaminok között pedig kiemelt a K-vitamin tartalom, valamint magas mangántartalma van, és valamennyi rostot is tartalmaz. Sokféleképpen fogyasztható.

Tápérték: telített zsírsav 0,1g, nátrium 2mg, koleszterin 0.

24. Füstölt lazactekercs

Ha némi húsos finomság után sóvárogsz, akkor a lazactekercs éppen neked való. Vágj vékony, apró szeleteket a füstölt lazacból, majd kenj rá sovány krémsajtot és tekerd fel. Egy ilyen tekercs tele van fehérjével és szívbarát omega-3 zsírsavval, igaz kicsit több a nátriumtartalma a pácolás miatt. Két ilyen tekercs összesen nincs 100 kalória.

Tápérték: telített zsírsav 1,6g, nátrium 495mg, koleszterin 13mg.

25. Retek és salsa

A retek igen egészséges és finom, igen alacsony kalóriatartalom mellett. Szeletelj fel egy csészére való retket, tegyél rá kevés salsát és kész a friss, ropogós csemege, mely mindössze 54 kalóriát tartalmaz.

Tápérték: telített zsírsav 0,03g, nátrium 235mg, koleszterin 0.

26. Karfiol

100 grammja mindössze 25 kalóriát tartalmaz, így nyugodtan eheted puhára főzve, pici tejjel vagy vajjal pürésítve. Ízesítésre használj rozmaringot vagy kakukkfüvet!

Tápérték: telített zsírsav 0, nátrium 11 mg, koleszterin 0

27. Kelbimbó

Ez is egy szuper zöldségféle, mert 100 grammonként csupán 43 kalóriát tartalmaz. Párolva nagyon finom, ha pedig mézes-mustáros pácban sütöd meg, akkor egy nagyon ízletes köretet készíthetsz belőle.

28. Gombás ételek

A gombák kiváló fehérjeforrások, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A csiperke 22 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így egy nagyon takarékos alapanyag. Ha gombás rizottót készítesz belőle, akkor lényegében csak a rizs kalóriaértéke számít.

Tápérték: energia 22 kcal, fehérje 3,09 g, szénhidrát 3,26 g, zsír 0,34 g

29. Cukkini

A legsokoldalúbban felhasználható zöldségféle, amit még a magas kalóriatartalmú tészták helyettesítésére is alkalmazhatsz. A spagettit például kiválthatod cukkinicsíkokkal, de kiválóan grillezhető, süthető, párolható, tölthető és nagyon finom leves is készülhet belőle. Rengeteg foszfort, A-, B1, B2-, B6 vitamint tartalmaz, magas a folsav-tartalma. A rosttartalma hozzájárul a telítettségérzés kialakulásához, így sokáig nem érzed magad éhesnek.

Tápérték: energia 17 kcal, fehérje 1,21 g, szénhidrát 3,11 g, zsír 0,32 g

30. Uborka

A cukkínihez hasonlóan a diétás ételek favorit alapanyaga az alacsony kalóriatartalma miatt. A héjával és a magjaival együtt fogyasztva a leghatásosabb.

Tápérték: energia 12 kcal, fehérje 1 g, szénhidrát 1,7 g, zsír 0,1 g

31. Tojás

Sokféleképpen elkészíthető, létfontosságú aminosavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Magas fehérjetartalma sokáig gondoskodik a jóllakottság érzésről. Főve önmagában, salátákhoz, kevés növényi olajon sülve sok-sok zöldséggel megspékelve egészséges ételek készíthetőek belőle. A koleszterin-tartalma miatt sem kell aggódnod akkor, ha heti 2.3 darabnál nem fogyasztasz többet.

Tápérték: energia 170 kcal, fehérje 13,5 g, szénhidrát 0,5 g, zsír 12 g

32. Mozzarella sajt

A mozzarella a legsoványabb sajtok egyike, ami azért is jó hír, mert a fogyasztása által gondoskodhatsz az optimális kalcium-bevitelről. Laktató, magas a fehérjetartalma. Salátákhoz remek választás.

Tápérték: energia 300 kcal, fehérje 22,2 g, szénhidrát 2,2 g, zsír 22,4

33. Csirkemell

A diétázók kedvelt alapanyaga, amely bőr nélkül fogyasztva a legjobb. Természetesen nem mindegy, miként készíted el, hiszen rántva, vagy baconbe tekerve megnő az energiatartalma. Natur csirkemellként leginkább a fűszerezéssel tudod megbolondítani - szerencsére számos friss és szárított fúszernövény áll a rendelkezésedre ehhez. De vigyázz - nem ételízesítőről beszélünk, amiben a nátrium-glutamát ízfokozó van, hanem a valódi természetes formában fellelhető fűszerekről. Egy pici fokhagyma, bors, paprika, gyömbér és sorolhatnánk tovább, változatosabbá és még szerethetőbbé teszi ezen alapanyagot, Csak az ízlésed és a fantáziád szab határt.

Tápérték: (bőr nélkül) energia 112 kcal, fehérje 24,7 g, szénhidrát 0,5 g, zsír 1 g

34. Minden leves, ami zöldségekből készült

Van, aki idegenkedik a levesektől, pedig nem kellene. A levesek ugyanis amellett, hogy laktatnak, és hozzájárulnak a folyadékbevitelhez, számos ásványi anyagot tartalmaznak könnyen felszívódó formában. A színük, illatuk, ízük étvágygerjesztő, segítik az emésztőnedvek termelődését és ezzel előkészítik a gyomrot a további ételek befogadására.

35. Fahéj

A fahéj közismert a vércukorszint- szabályozó és étvágycsökkentő hatásáról és arról, hogy gyorsítja az anyagcserét. Már kis mennyiségben is kifejti ezen hatásokat, miközben bizonyos ételeket sokkal ízletesebbé tesz. Mondjuk egy kompótot vagy egy gyümölcslevest.

36. Alma

Az alma olyan kalóriaszegény gyümölcs, ami mindig kéznél van, idehaza is megterem és számtalan kedvező egészségügyi hatása van. Magas a vitamin-, és ásványi anyag tartalma, rostjai rendben tartják az emésztésedet, telítenek.

Tápérték: energia 52 kcal, fehérje 0,26 g, szénhidrát 13,81g, zsír 0,17g

37. Bogyós gyümölcsök

Miközben alacsony a kalóriatartalmuk, táplálkozás-élettanilag fontos összetevők tárházát - antioxidánsokat, antociánokat - tartalmaznak csökkentve ezzel a szervezetben keletkező szabad gyökök mennyiségét. Napi egy csésze áfonya, málna, eper vagy szeder jót tesz neked is.

38. Avokádó

Harcolj a zsírral a zsírellen. Az avokádónak ugyanis nagyon magas a telítetlen zsírsav tartalma, csak tégy reggel a teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítósodra avokádót, vagy építsd bele a vacsorádba.

Tápérték: energia 160 kcal, zsír 14,7 g., szénhidrát 8,5 g, fehérje 2 g.

39. Görögdinnye

Szinte büntetlenül fogyaszthatod ezt a gyümölcsöt, mert 100 grammban csak 30 kalória van. Előnye, hogy antioxidáns tartalma élénkíti az anyagcsere folyamatokat, hátránya, hogy csak nyáron juthatsz hozzá.

Tápérték: energia 30 kcal, zsír 0,2 g., szénhidrát 6,5 g., fehérje 0,5 g

40. Káposzta

Csak 25 kalória van 100 grammban! Emiatt a fogyókúrázók kedvenc étele. Magas vitamin és ásványi anyag tartalma, ahogy a rosttartalma is kifejezetten hasznos a szervezetüknek.

Tápérték: energia 25.Kcal, zsír 0,1 g., szénhidrát 5,8 g., fehérje 1,28 g.

(KamaszPanasz - N.L.)