diéta
#Táplálkozás

A hatásos diéta ismérvei

2012.03.13.
1 perces olvasási idő

A fogyás különösen jól jövedelmező üzletág a diétás módszereket kitalálóknak és a hozzájuk kapcsolódó termékeket, eszközöket gyártóknak, valamint forgalmazóiknak. A télikabátok eltűnésével, és a súlyfelesleget is megmutató ruhadarabok előkerülésével új diétás elhatározások születnek – ha már újévi fogadalomként nem működtek…

Tavasz idején különösen elszaporodnak a garantált fogyást ígérő módszerek, ám többségük jól csomagolt, de hatástalan üres ígéret. Néhány szempont alapján azonban villámgyorsan kiszúrhatók az igazán használható módszerek.

Egyes módszerek hét nap alatt hét kilónyi fogyást ígérnek - az ehhez hasonló kijelentések nem számítanak ritkaságnak. Még ha ebből valamennyi valóra is válik, szinte biztosra vehető, hogy hamarosan felüti fejét a jojo-effektus. Pár szempont alapján könnyen eldönthető egy módszerről, hogy működőképes-e.

Íme, a hatékony diéták listája és a leggyakoribb buktatók

1. A naponta bevitt energia mennyisége messze1200 kilokalória alatt van.

A feltűnően alacsony napi energiaadag gyors fogyáshoz vezethet, ugyanakkor nagy a kudarc valószínűsége is.

2. A rövid idő alatt nagy súlyvesztést ígérő fogyókúrás módszerek a legtöbb esetben jojo-effektushoz vezetnek.

3. A kizárólag bizonyos élelmiszer- vagy tápanyagtípusokra épülő diéták egyoldalú, azaz egészségtelen táplálkozást eredményeznek.

4. A táplálékkiegészítőkön alapuló fogyókúrák sok esetben drasztikusan megterhelik pénztárcánkat, ám az egyoldalú táplálkozás veszélye ilyenkor is fennállhat.

5. A negatív kalóriákat és zsírégető anyagokat emlegető metódusok hatásossága a legtöbbször elhanyagolható.

6. A napi egy kilót, vagy annál több fogyást beharangozó diéták nem hitelesek – hosszú távon csakis a lassú súlycsökkenés kivitelezhető visszahízás nélkül.

7. A reklámozott módszerrel állítólag lefogyottak élménybeszámolói és az előtte/utána típusú képek szinte minden esetben manipuláltak – és amúgy ma már cikinek is számítanak.

8. A feltűnően drága módszer, főleg, ha még szerződést is alá kell hozzá írni – a komolytalanság jele lehet. A diétás személyi trénerek honoráriuma is a csillagokig terjedhet. Mielőtt bármibe belemennénk, vizsgáljuk meg alaposan, mit ígérnek a pénzünkért cserébe.

9. A diétás módszer pénzbe kerül, s előtte nem láthatók a részletek – mint az számos online-módszer esetében jellemző. Ez szintén gyanús lehet…

10. Mellébeszélés szaga van azoknak a módszereknek is, amelyek garanciát is ígérnek a fogyásra. Egy-egy diéta sikeressége egyedül csak rajtunk áll, nem ígérhető semmiféle garancia...

forrás: fitforfun.de