Főoldal / TÁPLÁLKOZÁS / A hatásos diéta ismérvei
  2012-03-13

A hatásos diéta ismérvei

A fogyás különösen jól jövedelmező üzletág a diétás módszereket kitalálóknak és a hozzájuk kapcsolódó termékeket, eszközöket gyártóknak, valamint forgalmazóiknak. A télikabátok eltűnésével, és a súlyfelesleget is megmutató ruhadarabok előkerülésével új diétás elhatározások születnek – ha már újévi fogadalomként nem működtek…

Tavasz idején különösen elszaporodnak a garantált fogyást ígérő módszerek, ám többségük jól csomagolt, de hatástalan üres ígéret. Néhány szempont alapján azonban villámgyorsan kiszúrhatók az igazán használható módszerek.

- hirdetés -

Egyes módszerek hét nap alatt hét kilónyi fogyást ígérnek - az ehhez hasonló kijelentések nem számítanak ritkaságnak. Még ha ebből valamennyi valóra is válik, szinte biztosra vehető, hogy hamarosan felüti fejét a jojo-effektus. Pár szempont alapján könnyen eldönthető egy módszerről, hogy működőképes-e.

Íme, a hatékony diéták listája és a leggyakoribb buktatók

1. A naponta bevitt energia mennyisége messze1200 kilokalória alatt van.

hatásos diéta

A feltűnően alacsony napi energiaadag gyors fogyáshoz vezethet, ugyanakkor nagy a kudarc valószínűsége is.

2. A rövid idő alatt nagy súlyvesztést ígérő fogyókúrás módszerek a legtöbb esetben jojo-effektushoz vezetnek.

3. A kizárólag bizonyos élelmiszer- vagy tápanyagtípusokra épülő diéták egyoldalú, azaz egészségtelen táplálkozást eredményeznek.

4. A táplálékkiegészítőkön alapuló fogyókúrák sok esetben drasztikusan megterhelik pénztárcánkat, ám az egyoldalú táplálkozás veszélye ilyenkor is fennállhat.

5. A negatív kalóriákat és zsírégető anyagokat emlegető metódusok hatásossága a legtöbbször elhanyagolható.

6. A napi egy kilót, vagy annál több fogyást beharangozó diéták nem hitelesek – hosszú távon csakis a lassú súlycsökkenés kivitelezhető visszahízás nélkül.

7. A reklámozott módszerrel állítólag lefogyottak élménybeszámolói és az előtte/utána típusú képek szinte minden esetben manipuláltak – és amúgy ma már cikinek is számítanak.

8. A feltűnően drága módszer, főleg, ha még szerződést is alá kell hozzá írni – a komolytalanság jele lehet. A diétás személyi trénerek honoráriuma is a csillagokig terjedhet. Mielőtt bármibe belemennénk, vizsgáljuk meg alaposan, mit ígérnek a pénzünkért cserébe.

9. A diétás módszer pénzbe kerül, s előtte nem láthatók a részletek – mint az számos online-módszer esetében jellemző. Ez szintén gyanús lehet…

10. Mellébeszélés szaga van azoknak a módszereknek is, amelyek garanciát is ígérnek a fogyásra. Egy-egy diéta sikeressége egyedül csak rajtunk áll, nem ígérhető semmiféle garancia...

forrás: fitforfun.de

Tovább a témában: Evés, Fogyókúra