túlsúly
#Táplálkozás

Túlsúlyos barátokkal valószínűbb az elhízás

2011.12.20.
1 perces olvasási idő

A “madarat tolláról, embert barátjáról” mondás a testsúly alakulásakor is mérvadónak tűnik. Amerikai kutatók szerint - akár ismerik, akár nem a népi bölcsességet - túlsúlyosak társaságában jóval hajlamosabbak vagyunk elhízásra, mint egyébként. Igen aktuális téma az elhízás világnapján.

Ha sokat tartózkodunk olyan társaságban, amelyben túlsúlyosak vannak, változik az önmagunkról alkotott kép. A jelenség olyannyira jelentkezik, hogy hajlamosak vagyunk testi tökéletlenségünket - így az elhízást is - jobban elfogadni - olvasható az amerikai coloradoi Leeds School of Business 100 férfi és nő részvételével elkészített tanulmányában.

A kutatás vezetői olyan fotókat mutattak a résztvevőknek, amelyeken túlsúlyosak, illetve normál testsúlyúak szerepeltek, de számos képen csak egy egyszerű lámpa volt látható.

A fotók megtekintéséért a készséges közreműködők bonbonokat, kekszeket kaptak jutalmul, amelyből annyit fogyaszthattak, amennyit csak akartak. A képeket nézegetők 70-100 százalékkal gyakrabban nyúltak a nassolnivalókért, ha a fotókon túlsúlyosak szerepeltek. A lámpák által kiváltott hatásról az összefoglaló nem értekezik.

A kutatók a Journal of Consumer Research című tudományos lapban fejtegetik a jelenség általuk feltételezett magyarázatát: “már maga a túlsúlyosak jelenléte is fokozza a szintén ott tartózkodók étvágyát, aki hajlamosak ilyen szituációkban sokkal többet fogyasztani, mint azt túlsúlyosak távollétében tennék”. Az egészségmegőrzés - a túlsúlyosakra pillantva - elveszti jelentőségét az érintettek számára, s az, hogy esetleg még fogyásra is gondoljanak, szóba sem jön.

A túlsúlyosakra pillantva könnyebben engedélyezünk saját magunk számára olyan mennyiségű ételfogyasztást, amelyet amúgy nem tennénk - vélik a kutatók

(Forrás: Fókuszban a Nő, fitforfun.de)