pita
#Receptek

Pita (görög lepénykenyér) laktózérzékenyenek

2023.06.11.
1 perces olvasási idő

Pitában vagy tálban? Hányszor hallottad már ezt a kérdést a gyrososnál? Itt az ideje, hogy a mai gyrosodat magad készítsd el. A gyros hús 10 perc alatt kész, a saláta gyorsan elkészül, a pitát alábbi receptünk alapján könnyen elkészíthető. Tojásalleriásoknak, liszt- és laktózérzékenyeknek is ajánljuk.

Hozzávalók:

8 pitához:

  • 400 g (gluténmentes) liszt
  • 20 g élesztő
  • 1,5 csésze langyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál só

Elkészítés:

A lisztet egy nagy jénai edénybe szitáljuk, a közepébe egy mélyedést készítünk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és a víz felével, a cukorral és kevés liszttel kovászt készítünk, majd beletesszük a mélyedésbe. A kovászt megszórjuk némi liszttel. Az edényt lefedjük egy kendővel, és szobahőmérsékleten 15-20 percig kelni hagyjuk. 20 perc múlva a többi vízzel meg a sóval egy fakanál segítségével összekeverjük. Kézzel deszkán fényes, laza tésztává gyúrjuk. Belegyúrjuk az olajat, és kidolgozzuk.

Nyolc szilvanagyságú golyóvá formáljuk, és kereszt alakú karcolást ejtünk rajta. Lefedve egy lapos tepsiben szobahőmérsékleten 20-30 percig kelesztjük, míg a golyók kerülete duplájára nem dagad. (A golyók alatt olajozzuk meg a tepsit, különben leragadnak!)

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A golyókat még egyszer átgyúrjuk, és lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk.

Olajozott tepsiben alulról a 2. sínen 5 percig sütjük, megfordítjuk, majd megint 5 percig sütjük. Fehérnek és puhának kell lenniük!

Nehézség: közepes

Jó étvágyat!