étel
#Táplálkozás

Hét olyan étel, melyekhez jobb, ha hozzá sem nyúlsz

2012.05.09.
2 perces olvasási idő

Vannak olyan ételek, melyeket az „egészséges vagy természetes címke” ellenére még bottal se piszkálna a táplálkozási specialisták többsége, így jobb, ha te is elkerülöd ezeket.

Csökkentett zsírtartalmú „light” joghurt

A szakértők szerint kerülendő, tele van mesterséges adalékokkal, ízfokozókkal, édesítőszerekkel, ráadásul jóval kevesebb a fehérjetartalma, mint a rendes joghurtnak. Amit a kalórián megspórolnál, azt elbukod az egészségtelen összetevőkön, így nem éri meg. Inkább keresd a görög joghurtot, mert az egészségesebb.

Előre csomagolt, szeletelt sajtféleségek

Rendszerint erősen feldolgozottak, tele vannak mesterséges adalékanyagokkal és az ízük sem az igazi. Inkább fogyassz rendes, zsíros, egészben árusított sajtot, nem kell félni a plusz kalóriáktól, mert a sokkal laktatóbb sajtból kevesebbel is jóllaksz.

Előre csomagolt „instant” salátaöntetek

Szinte mindegyik rengeteg olyan vegyi anyagot tartalmaz (ízfokozók, tartósítószerek, állagjavítók, kukoricaszirup), melyek igen csak egészségkárosító hatásúak. Ha már veszi az ember a fáradtságot, hogy friss zöldségekből készíti a salátát, akkor miért is tenné tönkre mindenféle mesterséges vacakkal azt? Itt jön be, a „csináld magad mozgalom”. Nagyon egyszerűen, pár perc alatt összeüthető egy ízletes és egészséges salátaöntet: nem kell hozzá más, mint némi olíva olaj, ecet és a kedvenc fűszernövényeid, ha pedig kicsit sűrűbb és tartalmasabbhoz támadna kedved, akkor tejföllel is kiegészítheted, összekevered és már kész is a finom saláta.

Édes italok, üdítők

Cukrozott, szénsavas üdítők, édesített gyümölcslevek, turmixok és minden olyan ital, amihez cukrot adsz hozzá, az csak növeli a kalória beviteledet és igen csak egészségtelen. Jobb, ha maradsz a tiszta víznél vagy a citromos teánál, amit ihatsz forrón és jegesen is.

Adalékokkal dúsított, erősen feldolgozott gabonapelyhek

Ezek a finom reggelinek tartott ételféleségek egyes fajtái rendszerint túldúsítottak fehérjével, ami még önmagában nem lenne akkora baj, de a mesterségesen előállított adalékok miatt nem épp egészségesek. Rendszerint szójából - ami már önmagában erősen génkezelt - nyerik ki a fehérjekoncentrátumot, ami minden, csak épp nem természetes tápanyag. Amennyiben tejjel, joghurttal vagy kefirrel eszed a lehetőleg natúr gabonapelyhet, akkor a reggelihez szükséges fehérjebevitelt már biztosítottad is önmagadnak.

Kávéfehérítők, krémporok

Nos, ez az a dolog, ami szinte csak mesterséges anyagokból áll, ráadásul még transz zsírsavakat is tartalmazhat, tehát igen komoly egészségkárosító hatásk van, és mégis sokan nap mint nap ezt teszik a kávéjukba. Tehát ha mindenképp krémes, habos kávét szeretnél inni, akkor némi frissen forralt tej hozzáadásával, vagy a jó öreg tejszínhabos megoldással oldhatod meg a legegyszerűbben és egészségesen. A tejszínhab ne a bolti legyen, mert az szintén káros. Megéri beruházni egy habszifonra. Nem kell más hozzá csak tejszín és patron.

Feldolgozott húskészítmények

Leginkább az előrecsomagolt és szép, kívánatos húskészítmények, vagy az olyan felvágott-féleségek, melyekről nehéz eldönteni, hogy van-e benne hús egyáltalán, azok igazi vegyi fegyvereknek számítanak. A napi megengedett sómennyiség (nátrium) többszörösét tartalmazza már egy tenyérnyi szelet is ezekből, nem beszélve a súlyos egészségkárosodást okozó nitrát, nitrit adalékokról (általában pác-só néven tüntetik fel a csomagoláson), tartósítószerekről, ízfokozókról, állagjavítókról, színezékekről, melyeket súlyos rákkeltő szerekként tartanak számon a szakértők. Amennyire csak teheted, válassz egész, friss és feldolgozatlan húsféleségeket, csökkentett sótartalommal.

(glamour.com)