vegyszer
#Táplálkozás

Vegyszerek a gyümölcsökben és a zöldségekben

2011.07.04.
6 perces olvasási idő

Azon a legújabb listán, mely az erős vegyszerekkel (peszticidek, herbicidek) kezelt élelmiszereket tartalmazza, olyan ismerős zöldségek-gyümölcsök és más élelmiszerek is szerepelnek, amiket eddig biztonságosnak és egészségesnek véltünk.

Peszticid származékok az élelmiszerekben

A biogazdálkodásnak sokféle előnye van a vegyszeres megoldásokkal szemben. A jó minőségű és egészséges élelmiszerek a lehető legrövidebb úton jutnak el a farmról a zöldségeshez, majd a leendő fogyasztókhoz. Ez azt is jelenti, hogy a farmon dolgozók és azok szomszédjai, valamint a vásárlók nincsenek kitéve a különféle mérgező, potenciálisan veszélyes vegyületek hatásainak. Ráadásul a termőtalajban sem halmozódnak fel a káros vegyületek, így a föld művelhető marad, és generációkon keresztül biztosíthatja a megélhetést az ott gazdálkodóknak.

A biotermék fogyasztás megugrásának egyik oka, hogy az emberek egy része retteg, hogy mérgezett élelmiszert fogyaszthat, ha nem figyel oda. Azonban hogy valami bio, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy táplálóbb lenne a vegyszeres kezelést kapott termékhez képest. Ráadásul igen kevés bizonyíték van arra nézve, hogy a permetszer maradványok egészségügyi károsodást okoznának, bár az ilyen jellegű megállapításokat csak nagyon hosszú időtartamú monitorozás mellet lehet megtenni.alma

Mégis egyre több ember elővigyázatosságból megválogatja (már aki megteheti), hogy mit eszik. Leginkább a terhes, szoptatós, kisgyereket nevelő anyukák tartják fontosnak, hogy biotermékeket fogyasszanak. Azonban a biotermékek drágábbak, mint a nagyipari körülmények között előállítottak, így a családi kasszát is jobban megterheli egy olyan bevásárlás, amely során jobban megválogatják, hogy mi kerüljön az asztalra.

És itt jön a képbe a „piszkos tizenkettő” listája, egy olyan rangsor alapján létrehozott lista, mely a termékekben található vegyszer maradványok mennyisége alapján osztályozza az élelmiszereket (mekkora a káros vegyszermaradvány mérték az adott termékben: sok-kevés), így a vásárlás során tudatosan elkerülhetőek a kockázatosnak vélt termékek. A listát összeállító szervezet szerint akár 80%-al csökkenthető a maradék vegyszereknek való kitettség, ha a jelzett 12 termék esetében bio változatra tér át a vásárló.

A hívatott állami intézmények ugyan megállapítanak bizonyos határértékeket az élelmiszerekben fellelhető vegyszermaradványok mennyiségét illetően, de egyes zöld csoportok túl megengedőnek vélik ezeket a szabályzásokat és kitartanak a piszkos 12 lista mellett, valamint kiindulópontnak és példaként tartják számon az emberek felvilágosításának terén, hogy mi jó és mi káros az egészségre nézve.

A friss lista mindig az előző évi (2010-es) termésre vonatkoztatott, ezért az egyes évek között az időjárás miatt eltérések lehetnek az alkalmazott vegyszerek mennyiségét és típusát illetően. Ezért a lista szerkesztésénél régebbi adatokat is figyelembe vettek és kiátlagolták az eredményeket, hogy a vásárlók pontosabb képet kaphassanak az egyes termékek veszélyességét illetően. Viszont a kockázati tényezők megítélése során az adott élelmiszerek otthoni feldolgozása is szerepet játszik. Mivel a vegyszermaradványok közvetlenül a termések héja, külső burka alatt és abban gyülemlenek fel, ezért az olyan élelmiszerek, melyeknek vastag külső borítása van, és az eltávolításra kerül a feldolgozás során, azok kevésbé jelentenek kockázatot, így a lista aljára kerülnek. Vékonyhéjú zöldség-gyümölcs esetében nagyobb a kockázat, mivel annak belső része is tartalmazhat vegyszermaradványokat. A leginkább veszélyes élelmiszerek a fákon termő gyümölcsök, bogyófélék, leveles zöldségfélék.

1. Alma

A 2011-es lista élére az alma került, ami nem csoda, mert az előző években is az élmezőnyben foglalt helyet a listán (2009-ben 2., 2010-ben 4.).

Az alma esetében több mint 40 féle peszticidet mutattak ki a szakemberek, leginkább a gombás fertőzések és a rovarok miatt alkalmaznak a gazdák intenzív permetezést és vegyszeres eljárásokat.

Valamint nem meglepő módon az almából készült ivólevekben és az alma sűrítményekben is kimutattak vegyszerszármazékokat. Így nem csoda, hogy jobb választás a bio alma fogyasztása.

Egyesek szerint az alma meghámozásával elkerülhető a vegyszermaradványok nagy része, a probléma ezzel viszont az, hogy a vitaminok és ásványi anyagok jó része is a héjban és közvetlenül alatta találhatóak, ami eltávolításra kerül a hámozás során, így a gyümölcs lényege vész oda. Ha nem kapható a közelben bio alma, akkor a banán és a dinnye lehet alternatív megoldás a gyümölcséhség kielégítésére.

2. Zeller

A másik örökös listavezető élelmiszer a zeller, több mint 60 féle vegyszer maradéka volt kimutatható ebből a zöldségből. Ha nincs bio zeller, akkor jobb helyette a brokkoli, répafélék, hagymafélék.

3. Eper

Az előzőekhez hasonlóan, az eper is a lista élbolyában szerepel. Leginkább gomba ellen permetezik a termesztők, ami közel 60 különböző vegyszert és ezek maradékát jelenti. A friss eperrel ellentétben a fagyasztott kevesebb vegyszert tartalmazott a felmérés során. Ha nincs bio eper, akkor helyette kivit vagy ananászt válasszál.

4. Őszibarack

Szintén egy fán termő gyümölcs, ami már régóta szerepel a listán. Peszticidekből több mint 60 félét tudtak kimutatni a friss gyümölcsből, a konzerv barack valamennyivel kevesebb vegyszermaradékot tartalmazott ugyanakkor. Biztonságosabb alternatíva a dinnye, narancs, grépfrút.

5. Spenót

A leveles zöldségfélék közül az elsőként a spenót szerepel a listán, a friss változat közel 50 féle vegyszermaradékot tartalmaz, míg a feldolgozott valamennyivel kevesebbet.

6. Nektarin

Szintén igen szennyezett gyümölcsféle, leginkább az importált verzió, de a hazai változatban is sokféle (33 körül) szennyező anyag maradéka található.

Ha nem elérhető a bio nektarin, akkor helyette papayát, mangót és ananászt érdemes választani.

7. Szőlő (importált)

Az importált szőlőfélék több mint 30 féle peszticid származékot tartalmazhatnak, a mazsola úgyszintén. Ilyenkor gondolkodik el az ember, hogy vajon mi a helyzet a nagyipari előállítású borokkal, pezsgőkkel. Érdemesebb inkább biogazdaságból beszerezni a gyümölcsöt és az abból készült termékeket.

8. Paprika és paradicsom

Szintén gyakori vendégek, a listán szereplő élelmiszerek közül. Igen magas szintű vegyszerszármazék tartalommal. Termesztés során közel 50 féle növényvédő szert alkalmaznak, melyek maradéka kimutatható volt az emberi fogyasztásra szánt termékből.

9. Burgonya

Az egyik legközkedveltebb köretnek való zöldségféle, sajnos azonban több mint 35 féle peszticid maradékát mutatták ki belőle. Az édesburgonya jó alternatíva lehet, mivel rendszerint kevesebb a káros anyag tartalma és hasonlóan ízletes és élvezhető élelmiszer alapanyag.

10. Áfonya

A bogyós termések közöl az áfonya az egyik igen veszélyes finomság, több mint 50 féle vegyszer maradékát tartalmazhatja. A feldolgozott változatok valamivel kevesebb veszélyes anyagot tartalmazhatnak, de még így is kockázatosak, sajnos a hasonló alternatívák, ha nem is szerepelnek a listán, de szintén veszélyesnek minősített gyümölcsök (cseresznye, vörös áfonya).

Ha nincs biztonságos forrásból származó áfonya, akkor inkább banánt egyél helyette.

11. Salátafélék

A spenóthoz hasonlóan a saláták is igen sok vegyszerszármazékot tartalmazhatnak, több mint 50 félét tudtak kimutatni eddig a szakemberek. Ha nincs a közelben biokertészetből származó saláta, akkor spárgát használj helyette.

12. Kelkáposzta

Finom és egészséges, valamint kártevőkkel szemben ellenálló zöldségféleként tartják számon, azonban az utóbbi 2 év során magas koncentrációjú peszticid származékokat mutattak ki a kelkáposztából.

Ha nincs bio kelkáposzta, akkor biztonságos alternatíva a fejes káposzta, spárga, brokkoli. A zsenge pitypang (gyermekláncfű) levelek is megteszik, mivel bőségesen tartalmazzák a fontos tápanyagokat.

További kevésbé biztonságos élelmiszerek, vagy olyanok, amikre nem árt odafigyelni:

Zsíros húsok

Ugyan nem képezik részét a piszkos 12-nek, azért nem árt odafigyelni ezekre. A marha színhús nem is, de a mellette lévő zsírszövet bizony tartalmazhat különféle vegyszermaradványokat. Alig egy tucatot sikerült kimutatni, de azok között akadtak olyanok, melyek lebomlási ideje hosszú és rendszerint nem ürülnek ki, így felhalmozódnak az emberi szervezetben (úgy, mint a marha, valamint más állatok zsírszövetében és az fogyasztásuk során bekerül az emberi szervezetbe). A megoldás, hogy a sovány húsokat részesítjük előnyben és kerüljük a zsírosat.

Tej

Különféle peszticidek maradékát már kimutatták az emberi tejnél is, így nem csoda, ha az egyes (tehén, kecske) tejtermékek esetében is kimutathatóak. Több mint 12 féle vegyszer maradékát találták a tejben és az abból készült termékekben a szakemberek, ez igen aggasztó, ha figyelembe vesszük, hogy leginkább a kisgyerekek étrendjében szerepel kiemelten a tej.

Kávé

Ugyan nem szerepel a listán, de a kávét rendszerint olyan országokban termesztik, ahol a laza szabályozás miatt olyan vegyszerekkel kezelik, melyek máshol már rég betiltottak. Ráadásul nem csak a termesztés, hanem a tárolás során, a rágcsálók ellen is védekeznek méreggel, bár az se jó, ha a rágcsálók ürüléke kerül bele, mert az meg fertőző betegségeket terjeszthet. Keresd a termékek címkéjén a különböző jelzéseket, melyek arra utalnak, hogy a termék biztonságos forrásból származik. Valamint olyan jelzéseket, hogy az adott kávét olyan ültetvényeken termesztették, melyek nem károsítják meg a természetet (esőerdőket).

Borok

Ugyan a kávéhoz hasonlóan nem szerepel a listán a bor, de amiből készül, a szőlő igen. Szerencsére egyre több bio forrásból származó bor található az üzletekben, figyelj a címke jelzéseire, hogy milyen forrásból készült és hogy tartósítószer mentes legyen.

Csokoládé

A kávébabhoz hasonlóan a kakaóbabot is hasonló körülmények között termesztik, vagyis erős mérgekkel kezelik a rovarok és más kártevők ellen. Keresd a csomagoláson a jelzést, hogy a termék biztonságos forrásból származik e.

Vegyél természetes és biztonságos termékeket

Ha nem tudod megfizetni az élelmiszerek bio változatait, akkor se félj. Nézd át a biztonságosnak nyilvánított termékek listáját vásárlás előtt, így nem kell feltétlenül bioterméket venned, habár az jobb választás sok szempontból.

Íme, a „tiszta 15” listája:

1. hagymafélék

2. csemegekukorica

3. ananász

4. avokádó

5. spárga

6. zöldborsó

7. mangó

8. padlizsán

9. kantalup dinnye

10. kivi

11. fejes káposzta

12. görögdinnye

13. édesburgonya

14. grépfrút

15. gombafélék

(N. L.)

Kapcsolódó cikkek