amerika
#Táplálkozás

Túl kevés vizet isznak a gyerekek

2012.07.26.
2 perces olvasási idő

Egy amerikai kutatás szerint a gyerekek korántsem isznak annyi vizet, mint amennyit nekik valójában kellene. Ez a hiányosság pedig több komoly és hosszú távú mellékhatásra enged következtetni.

„Már az enyhe dehidratációnak is lehetnek fizikai jelei. Így például fáradtság, izomgyengeség, fejfájás vagy szájszárazság.” – állítják szakértők.Egy nem régiben elvégzett kutatás szerint a fiúk 15-60%-a a lányok 10-54%-a fogyaszt megfelelő mennyiségű vizet. A megfelelő mennyiséget a kutatók, előzetes mérések alapján állapították meg.
A mostani gyerekek nagy része a víz legnagyobb részét cukros üdítőkből veszi magához, ahelyett, hogy sima egyszerű vizet innának - állapították meg a kutatók.

Viszont, akik inkább fogyasztanak vizet, az ő étrendjükben nem található annyi cukor és édesség. A tanulmány érdekében a kutatók 3978 2-19 éves fiú és lány vízbevitelét vizsgálták. Víznek számított a víz maga, a vizes ételek, és a cukros vagy tápláló italok, a tej vagy a gyümölcslé is. A vizsgálók végül azt az eredményt kapták, hogy az eredmény életkoronként változik.

A 2-5 évesek 5,9 csészével isznak naponta, a 6-11 évesek 6,8 csészével, 12-19 év között pedig 10,1 csészével gurítanak le. Általánosságban pedig a lányok kevesebbet isznak, mint a fiúk, minden életkorban. A kutatás azt is feltételezi, hogy a gyerekek sokkal szívesebben fogyasztanak üdítőket ebéd vagy uzsonnaidőben, mint mondjuk tiszta vizet. Több, mint a teljes bevitel kétharmada ilyen üdítőkkel került a páciensek szervezetébe, és kevesebb mint egyharmada volt csak természetes víz, amely az ételekből, vagy a csapból származott.

„A felmérésünk eredménye is azt jelzi, hogy tápláló módon is lehetne elegendő vizet vagy vízforrást biztosítani a gyerekek számára.” – mondta a kutatást vezető szakértő. „Az élelmiszerek minőségének megváltoztatása talán jobban elősegítené a fiatalok tiszta víz fogyasztását."

„Azzal, hogy megpróbáljuk háttérbe szorítani az édesített üdítőket, és előnyben részesíteni a csapvizet, amellett, hogy felébresztjük a gyerekekben az egészségtudatot, az iskolákban is változást érhetünk el. Hiszen így talán cukros üdítők helyett tápláló üdítőket fognak forgalmazni.” – tette hozzá. Tanulmányok szerint, azonban a gyerekek, ahogy nőnek egyre több vizet isznak – már akik most is így élnek – és kevesebb tápláló italt tejet, vagy gyümölcslevet fogyasztanak.

„Miután a szervezetünk 55-75 %-a víz, ezért nélkülözhetetlen, hogy naponta pótoljuk vízveszteségünk! De nem mindegy, hogy mivel!” – mondta el nekünk az egyik kutató. Szerinte a gyerekeket már korán a vízre kell szoktatni! „Adj a gyereknek vizet, cukrozott üdítők helyett! Hogy még vonzóbbá tedd, vagdoss bele gyümölcsöket, vagy adj neki mellé mondjuk narancsot! Vagy készíts saját turmixot!” – javasolja.

(Cs.B. - http://health.msn.com)