olimpia
#Mozgás

A 2012-es Olimpia országai és zászlói – Amerika

2012.07.29.
10 perces olvasási idő

A 2012-es Olimpia kapcsán a KamaszPanasz egy érdekes gyűjteménnyel jelentkezik - az Olimpián résztvevő Amerikai kontinens országainak zászlajait, illetve azok történetét gyűjtöttük össze nektek egy cikkbe.

Amerikai Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok zászlaja – ismert nevén „csillagok és csíkok” (Stars and Stripes), magyarul gyakran: „csillagos-sávos lobogó” – a történelem során nem egyszer változott meg, tagállamok be-, illetve kilépése folytán. A jelenlegi zászlón 7 piros és 6 fehér vízszintes vonal található, a zászló bal felső sarkában egy nagy kék négyszög látható, benne ötven ötágú csillaggal. A sávok az eredeti tizenhárom gyarmatot jelképezik, az ötven csillag kék mezőben pedig a jelenlegi ötven tagállamot.

Amerikai Virgin-szigetek

A fehér a tisztaság szimbóluma. Az embléma az Egyesült Államok címerének egyszerűsített változata a V és I betűvel (a Virgin Islands kezdőbetűivel) kiegészítve.
A sas egyik karmában egy olajbogyó ág, a másikban három nyíl található. A nyilak a három főszigetet jelképezik: Saint Thomas, Saint John és Saint Croix.

Antigua és Barbuda

A zászlót egy iskolai tanár, Reginald Samuels tervezte. 1967. február 27-én lett az állam jelképe. A felkelő nap egy új kor kezdetét jelképezi. A nap előtti kék sáv és fehér háromszög a tenger és a homokos tengerpart. Ezen kívül a kék a reményre is utal, a piros az energia, a fekete az afrikai kontinens színe.

Argentína

A kék és a fehér szín a tiszta eget és az Andok csúcsait borító havat jelképezi. A nap, amelyet 1818-ban helyeztek el a zászlón, a Sol de Mayo, azaz a „Májusi Nap”, Argentína nemzeti jelképe, annak a napnak az emlékére, amikor megjelent az első napsugár a felhős égen 1810. május 25-én (ekkor zajlott le az első tömegtüntetés a függetlenségért).

Aruba

A csillag Aruba szimbóluma (vörös talajával és fehér homokos tengerpartjával). A csillag négy ága az itt beszélt négy fő nyelvet képviseli (papiamento, holland, spanyol és angol), valamint az iránytű négy fő irányát, arra emlékeztetve, hogy a sziget lakói a világ minden tájáról érkeztek ide, hogy egységes, erős népet alkossanak. A sávok a napot és a turizmust, továbbá a sziget ásványkincseit szimbolizálják.

aruba

Bahama-szigetek

A fekete háromszög a bal oldalon a Bahamák 300 000 fős lakosságának egységét jelképezi, kik elsősorban afrikai leszármazottak. A háromszögtől jobbra a kék sávok a zászló tetején és alján a Karib-tengert és az Atlanti-óceánt jelképezi, az arany sáv középen a napot és a homokot, a Bahama-szigetek homokos partjait.

Barbados

A zászló három függőleges kék-aranysárga-kék színű sávból áll, az aranysárga sáv közepén egy fekete háromágú szigonnyal. A kék sávok tengert és az eget, az aranysárga a parti homokot jelképezi, míg a szigony a sziget lakói és a tenger kapcsolatára utal, három ága egyúttal a demokratikus kormány mottóját is jelképezve.

Belize

Belize zászlajában a kék és a vörös a hatalmon lévő párt és az ellenzékben lévő párt színei; a koszorú ötven levele 1950-et idézi, amikor megkezdődött a függetlenségi mozgalom. A címeren a Brit Hondurasnak 1907. január 28-án adományozott címer főbb motívumai szerepelnek: tengerész- és favágószerszámok, valamint egy vitorlás. A pajzs mögött mahagónifa jelenik meg, a pajzsot tartó emberalakok a faji sokszínűségét jelképezik. A mottó jelentése: „Virágozz az árnyékban!”

Bermuda

Bermuda az egyetlen brit gyarmat, amely a brit vörös lobogót használja zászlajaként. A repülőrészt díszítő címert 1910. október 4-én adományozták. A brit oroszlán tartja mancsai között a pajzsot, amelyen a Sea Venture hajó roncsa látható (ez a hajó szállította ide az első telepeseket 1609-ben).

Bolívia

Bolívia zászlaján a vörös szín a nemzeti hősök kiontott vérére, az áldozathozatalra és a szeretetre utal, a sárga az ásványkincsekre és az inkákra, akik elsőként hasznosították őket. A zöld az örök remény, a felemelkedés, a haladás színe. A címert a méltóság és a függetlenség (kondor), a szabadság (nap) és a köztársaság (frígiai sapka) jelképei díszítik. Az állatvilágot az alpaka, az ásványkincseket a Potosi hegy, a zöld termények világát a kenyérfa képviseli. A gabonakéve a mezőgazdaság szimbóluma. A tíz csillag Bolívia kilenc kerületét jelképezi (a tizedik Chiléhez került). A zászlók és a fegyverek arra utalnak, hogy az ország készen áll rá, hogy megvédje magát.

bolívia

Brazília

Gyakran mondják, hogy Brazília nemzeti színei, a zöld és sárga, az ország természeti gazdagságát jelképezik. A zöld az Amazonas őserdő burjánzó erdőit, az Atlanti dzsungelt és a Pantanát, míg a sárga rombusz az ország arany tartalékait: valaha Brazíliának voltak a legnagyobb aranybányái a világon és 1500 és 1900 között több aranyat termeltek Brazíliában, mint amennyi előtte létezett az egész világon.

Brit Virgin-szigetek

Az 1960. november 15-én adományozott címert a brit kék felségjelzésen helyezték el. A címer fő motívuma Szent Orsolya, a „bölcs szűz” alakja, a szigetek névadója. A tizenegy lámpás a tizenegy szűzre utal, akit Szent Orsolyával együtt megöltek a hunok.

Chile

Chile zászlaja két egyenlő vízszintes fehér (fent) és vörös sávból áll; a fehér sávval egyenlő magasságú négyzet található a fehér sáv rúdrészén; a négyzet közepén egy ötágú csillag, mely fényével a haladáshoz és a dicsőséghez vezető ösvényen mutatja az utat, a kék az eget szimbolizálja, a fehér a hófödte Andokat, és a vörös a függetlenségért kiontott vért.

Costa Rica

A hét csillag Costa Rica hét tartományát, a vulkánok az ország földrajzi viszonyait idézik (az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán ölelésében). A nap a szabadság, a hajó a kereskedelem szimbóluma.

Dominikai Közösség

Dominika zászlaját 1978. november 3-án, a függetlenség elnyerésekor vonták fel először. A zászló zöld színű, rajta egy háromszínű (sárga-fekete-fehér) kereszttel, melyek metszéspontjában egy vörös korong van elhelyezve. A vörös korong közepén a sziget jelképe, a címerben is szereplő papagáj látható, csőrével a zászló repülőrésze felé fordulva. A papagájt 10 zöld csillag öleli körbe, melyek a sziget 10 egyházkerületét jelentik.

dominika

Dominikai Köztársaság

1839-ben a trinitáriusok, akik a sziget függetlenségéért küzdöttek, saját lobogójukat úgy alkották meg, hogy fehér kereszttel egészítették ki Haiti zászlaját. Később a repülőrészen felcserélték a kék és a vörös részt. A kereszt a katolikus hitre utal, a kék a szabadság színe, a vörös a véré. A címeren a nemzeti színek és lobogók, a kereszt és a Biblia jelennek meg. A pajzs felett olvasható mottó jelentése: Isten, Haza, Szabadság.

Ecuador

A lobogó színei a napsütést, a gabonát, a gazdagságot jelképezik (sárga), az eget, a tengert és a folyókat (kék), továbbá a szabadságért és igazságért küzdő hazafiak vérét (vörös). A Chimborazo hegy és a folyó az ország belső vidékeinek és a partvidéknek a kapcsolatát szimbolizálja; a gőzhajó az első dél-amerikai gőzhajót idézi, amelyet 1841-ben építettek Guayaquilben. A nap a szabadság szimbóluma, a zodiákus jelek pedig az 1845-ös forradalom négy emlékezetes hónapjára utalnak (márciustól júniusig). A kondorkeselyű az erő és a bátorság szimbóluma, a fasces (vesszőnyaláb) pedig a köztársaság szuverenitását jelzi. A lándzsákra kötöttt zászlók arra emlékeztetnek, hogy a hazát olykor fegyverrel is meg kell védeni.

Grenada

A sárga szín a napot és a nép barátságosságát szimbolizálja, a zöld a mezőgazdaságot, a vörös pedig a harmóniát, az egységet és a bátorságot. A hét csillag a sziget hét közigazgatási egységét képviseli. A szerecsendió arra emlékeztet, hogy ez a kis ország a világ második legnagyobb szerecsendió-termelője.

Guatemala

Az állami emblémával ellátott kék-fehér-kék függőleges trikolórt 1871-ben vezették be; az emblémát 1968-ban, majd 1997-ben módosították. A kék az igazság és a kitartás, a fehér a tisztaság és a becsület színe. Az embléma fő motívuma a quetzal, Guatemala nemzeti madara, a szabadság szimbóluma. A feliratszalagon ez olvasható „Szabadság: 1821. szeptember 15.” (Ezen a napon lett független Közép-Amerika.) A puskák azt szimbolizálják, hogy a nép kész megvédeni a szabadságot, a kardok az igazság és a hatalom jelképei, a koszorú pedig a győzelemé.

Guyana

Whitney Smith, a zászló tervezője a zöld színt választotta a háttérhez, mivel Guyana területének több mint kilencven százalékát erdőségek borítják. A vörös a lelkesedést és az áldozathozatalt jelképezi, amelyek a nemzetépítés folyamatát kísérik. A fekete sáv a kitartásra utal, amely a célok eléréséhez kell. Az „arany nyílhegy” a fényes jövőt jelképezi, amelyet Guyana népe az ásványkincsek kiaknázása révén kíván biztosítani. A fehér sáv az ország jelentős víztartalékait szimbolizálja.

guyana

Haiti

A kék és a vörös a francia tricolore-ról származik, és a feketék és a mulattok egységére utal. A címeren káposztapálma, frígiai sapka és gazdag hadizsákmány (puskák, zászlók, bárdok, ágyúk, ágyúgolyók, trombiták, horgonyok stb.) A mottó jelentése: „Az egység erőt szül.”

Honduras

Honduras zászlajának kialakítása a Közép-Amerikai Egyesült Tartományok zászlaján alapul. Az öt csillag a Szövetség öt tagjára utal (Costa Rica, Salvador, Guatemala, Honduras és Nicaragua), elhelyezkedésük az államok békés együttműködésének reményét is kifejezi. A zászlón a kék szín az eget és a testvériséget, a fehér a békevágyat és az eszmék tisztaságát szimbolizálja.

Jamaica

Jamaica zászlaja három színből tevődik össze, úgy, hogy a sárga színű andráskereszt 4 részre metszi el a zászlót, két fekete és két zöld negyedre. A zöld a remény és a mezőgazdaság színe, a fekete a legyőzött és még legyőzendő nehézségeket szimbolizálja, a sárga szín pedig a természeti erőforrásokat és a gyönyörű napsütést.

Kajmán-szigetek

A zászlón, mely a brit Kék Lobogó, a teljes címer megjelenik, amelyet 1958. május 14-én adományoztak. A három csillag a három főszigetet képviseli (Grand Cayman, Cayman Brac és Little Britain). Az oroszlán a Nagy-Britannia iránti lojalitásra utal. Egy teknős és egy ananász képviseli a sziget flóráját és faunáját. A címer alatt aranyszínű szalagon olvasható a nemzeti mottó: „He Hath Founded It Upon The Sea” – „Ő találta meg a tengeren”, mely a felfedező Kolumbuszra utal.

Kanada

A kanadai zászló elemeinek – a legtöbb nemzeti lobogótól eltérően – nincs különösebb jelképes jelentése: a vörös és az ezüst a Brit Birodalom színei, a juharfa levele pedig Kanada természeti kincsekben való gazdagságára utal. Elterjedt tévedés, hogy a levél tizenegy csúcsa a tíz tartományt és a szövetségi kormányzatot szimbolizálja (korai változatokon a szár mellett is három-három, s így összesen tizenöt csúcs volt).

kanada

Kolumbia

Kolumbia zászlajának színei a szuverenitást és az igazságot (sárga), a nemességet, a lojalitást és az éberséget (kék), továbbá a bátorságot, a dicsőséget, a nagylelkűséget és a vérrel kivívott győzelmet (vörös) szimbolizálják. Más értelmezés szerint a színek az univerzális szabadságot (sárga), a fajok és a társadalmi osztályok Isten és törvény előtti egyenlőségét (kék) és a testvériséget (vörös) jelentik.

Kuba

Kuba zászlaját egy kubai költő, Teurbe Tolón tervezte 1849-ben a csillagos-sávos amerikai lobogó mintájára. A csillagot – amelynek La estrella solitaria (A magányos csillag) a neve, azért választották, hogy fényével mutassa a szabadsághoz vezető utat – Texas zászlajáról kölcsönözték. Idővel nemcsak a csillagot, hanem magát a kubai zászlót is La Estrella Solitariaként emlegették. A fehér szín a forradalmárok tiszta szándékait és az igazságot szimbolizálja, a vörös pedig a vért, amelyet a függetlenségért folytatott küzdelem során kiontottak. A zászlót az 1959 utáni kommunista diktatúra sem változtatta meg.

Mexikó

A zöld-fehér-vörös zászlón a nemzeti embléma, egy ősi azték vallási szimbólum modern interpretációja jelent meg. Az azték legenda szerint karmai között kígyót tartó, sziklából növő kaktuszon álló sas jelent meg a Tenochtitlán-tó közepén – azon a helyen, ahol az aztékok 1325-ben fővárosuk felépítését megkezdték. Az embléma többször is módosult (utoljára 1968-ban). A színek eredetileg a függetlenséget (zöld), a vallás tisztaságát (fehér), valamint az őslakosok és a spanyolok közötti egységre való törekvés (vörös) szimbolizálták. Ma a reményt (zöld), a tisztaságot (fehér) és a vallást (vörös) jelképezik.

Nicaragua

Kialakítása a Közép-Amerikai Egyesült Tartományok zászlaján alapul. A háromszög az egyenlőség szimbóluma. Az öt vulkán Közép-Amerika öt nemzetét képviseli az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán között. A frígiai sapka a szabadság szimbóluma, a szivárvány pedig a békéé.

Panama

Panama zászlajában a kék és a vörös a főbb politikai pártok színei (a Konzervatív Párté és a Liberális Párté), a fehér pedig a közöttük fennálló békére utal. A kék a Csendes-óceán színe is, a vörös pedig a hazájukért vérüket ontó hősök szimbóluma. A kék csillag a tisztaság és becsületesség polgári erényeit képviseli, a vörös csillag pedig a hatalom, a törvény szimbóluma.

panama

Paraguay

Paraguay zászlaja az egyetlen olyan nemzeti zászló a világon, amelynek előlapja és hátlapja különbözik. Az állam pecsétje jelenik meg meg az előlapon, a hátlapot pedig a kincstári címer díszíti. A vörös, a fehér és a kék a republikánus színek: a hazafiságé, a bátorságé, az egyenlőségé, az igazságé (vörös), az eltökéltségé, az egységé, a békéé és a gondolatok tisztaságáé (fehér), valamint a szívélyességé, a szereteté, az észé, a realitásérzéké és a szabadságé (kék). A csillag Paraguay függetlensége elnyerésének dátumát szimbolizálja (1811. május 14.). A frígiai sapkát őrző oroszlán a szabadság megvédésének a szimbóluma. A nemzeti mottó: „Béke és Igazság”.

Peru

A legenda szerint José de San Martín rengeteg flamingót látott, amikor 1820-ban Peruba érkezett. Jó előjelnek tekintette a dolgot, és elhatározta, hogy a fehér és a vörös legyenek a Perui Légió színei, amelyet az ország felszabadításának céljából hozott létre. A fehér szín a békét, a méltóságot és a haladást jelképezi, a vörös pedig a háborút és a bátorságot. A címeren az állatvilág (vicuña), a zöld termények (cinchona fa) és az ásványok világának (arany és ezüstpénzzel teli bőségszaru) szimbólumai jelennek meg. A babérkoszorú a pajzs felett a köztársaság szimbóluma. A pajzs melletti pálmaág és babérfüzér a béke szimbóluma, illetve az ország védelmére való felkészültségé.

Puerto Rico

Puerto Rico 1891-ben tervezett zászlaja olyan, mint Kubáé, csak a színeket cserélték fel. A csillag a haza szimbóluma. A háromszög és a színek a szabadság, egyenlőség és testvériség republikánus eszményeit jelképezik.

Saint Kitts és Nevis

A két csillag a remény és a szabadság jelképe, alattuk a fekete szín a többség afrikai örökségére utal. A zöld szín a föld termékenységét, a sárga az örök napsütést idézi, a vörös pedig a rabszolgaság és a gyarmati rendszer elleni küzdelem szimbóluma.

Saint Lucia

A háromszög a vulkanikus eredetű Pitons-hegy kettős csúcsát idézi. A különös jelkép a szigeten emelkedő kettős vulkáni kúpot szimbolizálja, amely korábban a hajósok számára navigációs jelentőséggel bírt. A fekete és a fehér szín „az együtt élő és dolgozó két fajra”, két emberfajtára utal. A sárga szín az örök napsütést, a kék szín a Karib-tengert és az Atlanti-óceánt jelképezi.

lucia

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek

Az „ékkövek” – a zöld rombuszok, illetve a zászló neve is – az „Antillák ékkövei” kifejezés rövid formája (az „Antillák ékkövei” a szigetek beceneve). Az ország természeti adottságaira utalnak az „ékkövek”: sok szigetből, sokféle nációból áll. A kék szín az eget és a tengert, a zöld a dús növényzetet és az emberek vitalitását jelképezi. A sárga az aranyló tengerparti homokra, az emberek vidámságára és a meleg éghajlatra utal.

Salvador

A szabadkőműves háromszög az egyenlőség szimbóluma; csúcsai a hatalom három ágát: a törvényhozói hatalmat, a végrehajtói hatalmat és a bírói hatalmat jelképezik. A vulkánok Közép-Amerika öt országát idézik, amelyeket a két óceán fog közre. A háromszögben a szabadság szimbóluma (frígiai sapka), a nép eszményei (arany sugarak) és a béke eszméje (szivárvány) kaptak helyet. A mottó, Dios, Unión, Libertad (Isten, Egység, Szabadság) az Istenben, a család egységében és a nép függetlenségében való hitről tanúskodik. A 14 levélcsomó Salvador közigazgatási egységeinek számára utal.

Suriname

Suriname zászlajában az arany csillag a fényes jövő szimbóluma, amelyet az egység révén fognak megteremteni. A zöld szín a termékeny földet, a fehér az igazságot és a szabadságot, a vörös a jobb életért folytatott küzdelmet szimbolizálja.

Trinidad és Tobago

A fekete szín a nép elkötelezettségét jelképezi, az egyetlen erős kötéssel összekapcsolt embereket, valamint az erőt, az egységet, a közös célokat és a föld gazdagságát. A vörös szín a nép életerejét, a nap melegét és energiáját, valamint az emberek bátorságát és barátságosságát szimbolizálja. A fehér a tengert, a törekvések tisztaságát és minden ember egyenlőségét jelzi.

Uruguay

A zászló tervezőit az amerikai csillagos-sávos lobogó és Argentína nemzeti színei inspirálták. 1828. december 16-án adoptálták kilenc kék és tíz fehér sávval. 1830-ban csökkentették a sávok számát: négy kék és öt fehér maradt. Ez a kilenc sáv Uruguay eredeti kilenc közigazgatási területére utal. A nap a szabadság szimbóluma.

Venezuela

A címeren látható emblémák a húsz tartomány egységét szimbolizálják (húsz részből álló gabonakéve), valamint a függetlenségért folytatott küzdelmet (zászlók és fegyverek) és a szabadságot (futó ló). A bőségszaruk az ország gazdagságát, jólétét, a babérkoszorú és a pálma a dicsőséget illetve a békét jelképezik. A piros az ország függetlenségéért vívott harcban elesettek vérét, a sárga a gazdagságot, az aranyat, míg a kék a Venezuelát és (az anyaföld) Spanyolországot elválasztó óceánt jelképezi.

venezuela

(Gy.A., Wikipedia alapján)

Kapcsolódó címkék

sport