
Grillezés biztonságosan
A sütögetés, grillezés jó szórakozás, de sajnos gyakran okozói betegségeknek is. Cikkünkben felsorolunk pár dolgot, amire megéri ügyelni.
Az ételmérgezésnek két fő oka van. Az egyik a túl nyers hús, míg a másik a nemkívánatos baktériumok a húson. A nyers vagy nem eléggé sült hús is tartalmazhat olyan baktériumokat, melyek szalmonellát vagy komolyabb betegségeket okozhatnak. Bárhogy is, ezeket a baktériumokat sütéssel el tudod pusztítani, de ehhez valóban megfelelő technika kell.
Hússütés
A következő tippek szinte mindenféle húsra alkalmasak – csirke, marha, sertés és bárány, akár húsként, akár kolbászként, virsliként.
Ha grillrácson sütsz húst, akkor az alábbiakra ügyelj:
- Érd el, hogy a szén pirosan izzon, mielőtt elkezded a sütést. Ez azt jelenti, hogy már eléggé forró.
- Tartsd a fagyasztott húst fagyasztva, mielőtt megsütnéd őket.
- Forgasd a húst rendszeresen és mozgasd a rácson, hogy megfelelően megsüljön.
A húst csak akkor igazán biztonságos elfogyasztani, amikor:
- Már láthatóan sül, a közepén is
- Nem látható több rózsaszín hús
- A lé, ami jön belőle, tiszta
Ne hagyd abba a sütést, csak mert kívül megsült – szükséges, hogy belül is az legyen. Vágd a húst vékony darabokra, és csak akkor hagyd abba a sütést, amikor már egyik sem rózsaszín belül. Ne rakj nyers húst teljesen vagy csak részben sült mellé.
Nyers hús
A baktériumok a nyers húsról könnyen átvándorolhatnak a kezedre, erre is érdemes odafigyelned.
Ez akkor is megeshet, ha egy nyers hús ér hozzá valamihez – tányérhoz, evőeszközhöz, fogóhoz vagy szeletelő deszkához.
Pár tipp, ami segíti megelőzni a baktériumok terjedését:
- Mosd meg a kezedet szappannal, miután nyers húshoz érsz.
- Használj külön eszközöket, tányérokat, tartókat a sült és a nyers húshoz.
- Sose rakj sült húst arra a tányérra vagy felületre, ami nyers hússal érintkezett.
- Tartsd a nyers húst külön tálban, ne érintkezzenek a már megsütöttekkel, a salátákkal, köretekkel!
- Ne rakj egy teljesen sült húst egy csak félig sült hús mellé a grillrácson.
- Ne rakd azt a szószt sült ételre, amely már érintkezett nyers hússal.
(Gy.A., nhs.uk)