fatorexia
#Táplálkozás

Miért könnyű elhízni Angliában?

2018.07.15.
2 perces olvasási idő

Bár az elhízásnak számos oka lehet, de amióta Angliában vagyok nemzetközi diákként, sok olyan apróságot figyeltem meg, amik nagy valószínűséggel komoly kiváltó okai lehetnek a szigetországban megfigyelhető elhízásnak. Szubjektív beszámolómmal szeretnék rávilágítani ezekre a pontokra, hogy okuljunk belőlük.

Az egészséges étel drága

Bár Anglia egyébként sem az alacsony árakról híres, de az egészséges ételek általában különösen drágák. Még mindig nem szoktam hozzá a kintlétem alatt, hogy a gyümölcsöket és zöldségeket milyen aranyárban mérik. Természetesen a legnagyobb áruházláncoknak mindig vannak akciós ajánlataik, de a gyümölcs- és zöldségárak még akciósan is magasak.

Kilóra nagyon nem is vásárol senki zöldséget vagy gyümölcsöt (a kis zöldségesek még drágábbak - egy kiló paradicsom ára például 2,8-3 font között mozog, ez körülbelül 1000 forint) - mindenki a nagyobb áruházláncok akcióira vár, általában nem azt veszi meg, amit éppen megkíván, hanem ami le van árazva.

Vagy - nagyon sokan egyszerűen nem is veszik meg. Annak ellenére, hogy az állam komoly kampányt folytat a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás népszerűsítése érdekében, a legtöbben ezzel nem törődnek.

Az egészséges ételek borsos árával szemben a legtöbb chips, rágcsálnivaló és édesség (amik köztudottan egészségtelenek) sokkal olcsóbbak, ráadásul bizonyos termékekből multi-pack kiszereléseket is lehet venni. Például tegnap láttam, hogy 12 csomagnyi chips összesen 1,5 font az egyik áruházban - ki nem csábulna el, ha a döntést lehet a spórolással indokolni?

Junk food és take away

Mivel a hozzávalókat megvenni sokba kerül, a legtöbbször olcsóbb alternatívának minősül úgynevezett take away-ekből enni. Rengeteg kínai, thai, arab, indiai, illetve amerikai take away és pizzázó van Angliában, ahol nagyon olcsón lehet ételt rendelni és/vagy személyesen elhozni az "étteremből". Ezek a take away-ek nagyon kicsik, beülni és ott elfogyasztani a rendelt ételt nem lehet, de éppen emiatt nagyon alacsony áron választhatunk a menüsorból. Ám ezen fogások egészséges mivolta is megkérdőjelezhető. A junk food népszerűsége itt is központi kérdés.

Emellett megfigyelhető, hogy a legtöbb angol nem szeret, vagy nem is tud főzni, éppen ezért sokkal egyszerűbb beülni egy családi vacsira egy gyorsétterembe vagy rendelni egy pizzát. A lustaság ára pedig a felszedett kilókban fog megmutatkozni...

Az iskolai étkeztetés problémája

Annak ellenére, hogy elméletileg minden iskola megpróbálja a lehető legegészségesebb alternatívákat felkínálni a gyerekek számára, ez a gyakorlatban sajnos nem nagyon figyelhető meg.

Emlékszem az első alkalomra, amikor szembesültem ezzel - boldogan kaptam fel a tálcámat és mentem a meleg ételes pulthoz a napi menüről érdeklődni. A válasz nem volt túl kielégítő az egészséges táplálkozás szempontjából. Háromféle, különböző feltétes pizzát, kétféle sajtos tésztát, fish and chips-et és sajtos-baconos meleg szendvicset tudtak ajánlani nekem.

Bár néha érdemes az ízlelőbimbóinkat kényeztetve elcsábulni egy-egy ilyen finomságra, ám belegondolva, hogy a menü minden nap ugyanez (csak a pizzák és tészták feltétjeit váltogatják) rádöbbenünk, hogy az egészséges iskolai étkezés itt nem nagyon létezik. (Ki hitte volna, hogy nosztalgiával fogok visszagondolni az otthoni menza innen igencsak változatosnak tűnő kínálatára?)

Ráadásul a desszertsor is pár, kicsit fonnyadt almából és banánból, illetve nagyon ízletesnek kinéző sütikből állt. Vajon melyik kisiskolás fogja a tripla-csokis brownie helyett az almát választani?

A testmozgás hiánya

Az egészséges testsúly megőrzésének nyilvánvaló segítője a rendszeres testmozgás. Bár sokan futnak, bicikliznek, sajnos még többen vannak, akik egyáltalán nem sportolnak semmit.

Például a Sixth Form College-ban 16 éves kortól az iskolában már nincs is testnevelés óra! Emellett a helyi edzőtermek bár nagyon jól felszereltek, mégis csak borsos áron lehet bérletet venni, így sokan ezen is spórolnak.

A nagyszerű tömegközlekedés szintén szerepet játszik a kevés testmozgásban - mivel szinte bárhova el lehet jutni percek alatt, a legtöbben inkább felszállnak a buszra, akár 1-2 megálló erejéig is, ahelyett, hogy sétálnának.

(KamaszPanasz - Gy.A.)