fatorexia
#Betegségek

Fatorexia: az elhanyagolt túlsúlyosság betegsége

2014.01.13.
1 perces olvasási idő

Túlsúlyossággal küzdenek, mégsem fordulnak segítségért. A fatorexiában szenvedők normálisnak találják testsúlyukat, így nem számolnak a súlyfelesleg okozta megbetegedésekkel. Mi a fatorexia, hogyan lehet felismerni és leküzdeni?

A tükörbe nézve sokan nem látják magukat a valóságnak megfelelően. Míg sokan reálisan mérik fel a nassolással felszedett kilókat, a testképzavarral küzdők vagy túl kövérnek találják magukat (például anorexia esetén), vagy nem veszik észre a lerakódott súlyfelesleget. Az utóbbi zavart, amikor valaki kövérsége ellenére is soványnak látja magát, fatorexiának nevezzük. A fatorexia egyre terjed a túlsúlyosok körében.

Miért baj az, ha valakit nem zavar a túlsúly?

A probléma abban áll, hogy a kövérség nem csak esztétikai szempontból nem kívánatos, hanem az egészségünkre is komoly hatással van. A túlsúlyos emberek hajlamosabbak például a magas vérnyomásra és a cukorbetegségre. Ezen kívül minél később kezd el valaki diétázni és sportolni, annál nehezebben tud megszabadulni a felhalmozott kilóktól.

A fatorexiás embernek a testsúlyproblémát először tudatosítania kell magában, és csak ezután kezdhet hatékony fogyókúrába. Milyen jelek utalhatnak lappangó fatorexiára?

A fatorexiás személy...

  • Nem akar szembesülni a túlsúlyproblémával: direkt nem néz egész alakos tükörbe.
  • Nagyméretű, rugalmas ruhákat vásárol, amelyek súlyfeleslege ellenére is kényelmesek.
  • A ruhákból gyakran kivágja a méretet jelző címkét.
  • Nem szívesen szerepel mások fényképein.
  • Az idejét inkább hajának, sminkjének, körmeinek ápolására fordítja.
  • Mások előtt csak keveset eszik, de mivel sokat nassol, testsúlya egyre gyarapszik.
  • Kiegészítőkkel - például feltűnő ékszerekkel - tereli el a figyelmet az alakjáról.

A fatorexiában óriási ellentmondás rejlik: míg a kövérség elfogadását lehetővé tevő önbizalom és önbecsülés alapvetően pozitív emberi tulajdonságok, egy ilyen helyzetben mégis az ember egészségét teszik kockára. Ezért nagyon fontos a fatorexiás testképzavar felismerése, mihamarabbi kezelése és az egészéges életmód kialakítása.

(M.N. - webbeteg.hu)