kalcium
#Táplálkozás

Kalcium - Miért nélkülözhetetlen?

2016.02.03.
2 perces olvasási idő

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.

A kalcium szerepe a szervezetben

A kalcium (Ca) az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. A szervezet kalcium tartalmának 99 százaléka a csontokban található. A fogak és a csontozat felépítése mellett döntő fontossága van az izmok, az idegrendszer, a hormonképződés, a véralvadás, a vérnyomás szabályozásában, továbbá néhány enzim megfelelő működésében.

Az alacsony kalciumszint kiváltó okai

A szervezet bonyolult mechanizmusok során szabályozza a kalcium normál szinten tartását.
A vér kalcium szintjének fenntartása részben függ a táplálékkal felvett Ca mennyiségétől, a gyomor-bélrendszeri felszívódásától és a vizelettel való kiválasztástól. A kalcium és foszfor egyensúly fő szabályozói a mellékpajzsmirigy hormon és a D-vitamin, befolyásolva mindkét elem csontból való felszabadulását és a vizelettel történő kiválasztását.

A szabályozási folyamat bármely szintjének károsodása a vér kalcium szintjének csökkenését eredményezheti. Például:

 • a mellékpajzsmirigy-hormon hiánya vagy szintjének csökkenése
 • D-vitamin-hiány: hiányos táplálkozás, napozás hiánya, bélben történő felszívódási zavar
 • vesekárosodás
 • bélbetegségek, heveny hasnyálmirigy gyulladás
 • magnézium csökkenés: elégtelen bevitel vagy károsult felszívódás
 • csökkent kalcium bevitel
 • bizonyos gyógyszerek: hashajtók, epilepszia ellenes szerek szedése

Milyen idegrendszeri tünetek figyelmeztetnek a kalcium hiányára?

Az alacsony kalciumszint gyakran tünetmentes, de az alapbetegség néhány tünete felhívhatja rá a figyelmet. Ilyen lehet például a szürkehályog, candidiasis. A vér kalcium szintjének lassú, fokozatos csökkenése memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat okozhat.

A kalcium szintjének súlyos csökkenése egy jellegzetes tünetegyüttest vált ki, amelyet tetania néven ismerünk. Tünetei az ajakban, nyelvben, ujjakban, lábakban jelentkező zsibbadásérzés, a kezek és lábak izomgörcse, amely speciális tartáshoz vezet (őzfejtartás), általános izomfájdalom és arcizomgörcs, súlyos esetben a gégeizmok görcse és általános görcsök is felléphetnek. Ez leggyakrabban fiatal és középkorú nőknél fordul elő.

A legjobb kalcium-források

A táplálék-kiegészítő készítmények mellett a kalcium pótlásáról megfelelően összeállított étrend segítségével gondoskodhatunk:

 • tej és tejtermékek
 • olajos magvak
 • káposzta, brokkoli, karalábé
 • magas kalcium tartalmú ásványvizek
 • búzacsíra

A fiatalok (11-18 év) napi kalciumszükséglete 1300 mg. A kalcium beépülését a D-vitamin és a tejcukor segíti, a rostkoncentrátumok túlzott fogyasztása, a túl sok zsiradék és koffein viszont gátolja.

(OxygenMedical)

Kapcsolódó címkék

vitamin