szex
#Szülőknek

Hogyan beszélj a szexről tini fiaddal?

2024.03.04.
1 perces olvasási idő

Habár a szexről beszélni gyermekeddel kellemetlen lehet, ne kerüld el. A média hamis képeket közvetíthet, amiket muszáj megbeszélni, s már nem csak magáról a biológiai folyamatról kell szót ejteni, hanem a különböző szexuális attitűdökről is. Fontos tehát, hogy beszélgess vele.

Mennyit tud tinédzser fiad a szexről?

Legyél felkészülve, valószínűleg többet, mint amennyire számítasz. Hallgasd azonban őt végig, ítélkezés nélkül. Ez egy jó kiindulópont lehet majd a beszélgetés elkezdéséhez.

A tinédzser fiúk és gyakran még a fiatal felnőttek is úgy tekintenek a szexre, mint egy versenyre. Ezt hallják a médiában és a barátaiktól is. A te feladatod elmondani neki, hogy semmi gond nincs azzal, ha egy ideig még szűz marad és, hogy sok tini nem érzi még magát késznek a szexre. Tisztázzátok, mit jelent készen állni erre az alkalomra, hiszen sok tini úgy megy bele, hogy egyáltalán nem érettek még rá.

A szexizmus és a nők tárgyiasítása

Sajnos gyakori a társadalomban, s a médiából is ez folyik. Gondolj arra, hogy mit szeretnél, hogyan kezelje fiad leendő partnereit. Mondd el neki, hogy a nők nem trófeák és tisztelnie kell őket, beleértve minden jövőbeli partnerét. Nem lehet egy nőt kényszeríteni a szexre vagy úgy tekinteni rá, mint egy tárgyra, amitől kielégülhet. Az erőszak fogalmát is tisztáznotok kell. A nem az mindig nemet jelent, s ne használja ki azt sem, ha a partnere nincs tudatánál és éppen nem tud nemet mondani. Ez mind a tiszteletről szól.

Fogadd el, hogy valószínűleg hamarabb lesz szexuális kapcsolata, mint ahogyan azt szeretnéd

Éppen ezért kell megbizonyosodnod arról, hogy felkészítetted őt. Beszéljetek az óvszerhasználat fontosságáról és más védekezési módszerekről. Végezetül pedig a szexuális úton terjedő betegségeket se hagyjátok ki, beszéljetek arról, hogy hogyan lehet elkapni, hogy néznek ki, mikor kell orvoshoz fordulni.

A szex egy olyan dolog, amit egy szerető partnerrel kell megosztani egy lehetőleg tartós kapcsolatban. Ez az első, amit tudnia kell. Tisztelnie kell partnereit és tudni arról, hogy a szex nem egy státuszszimbólum. Nem lesz attól lúzer, ha még nem volt kapcsolata, vagy ha még várni szeretne. De ha nem akar várni, akkor viszont tudnia kell a biztonságos szexhez tartozó dolgokról.

Legyél egyenes és nyílt a beszélgetés során, mert ez a legfontosabbak egyike lesz, amit fiaddal folytatni fogsz. Továbbá legyél megértő és bármit is mond a szexuális életével kapcsolatban, ne legyél előítéletes, fogadd el és beszélgessetek róla. Kényes téma ez egy szülőnek, de nagyon fontos a kommunikáció.

(KamaszPanasz – K.F.)

Kapcsolódó címkék

anyafia