problémás gyerek
#Szülőknek

7 titok, hogy túlélj egy problémás tinédzsert

2018.10.11.
2 perces olvasási idő

Sikeresen felnevelni egy problémás kamaszt szinte lehetetlen feladatnak tűnhet, hiszen szembe kell nézned a gondjaival és mindennapos, már-már kezelhetetlenné fajult viselkedésével. Tinédzserek, akik elszöknek, megbuknak az iskolában, motiválatlanok, dacosak, depressziósak vagy másképpen harcolnak a szüleikkel, és próbálják lehetetlenné tenni, hogy felnevelhessék őket.

Az alábbiakban 7 titokról olvashatsz, amelyek segítenek túlélni a napi megpróbáltatásokat. Segítség az önfejű kamaszok szüleinek:

1. Ne hibáztasd magad az ő problémái miatt!

Semmiképp sem szabad szemrehányást tenni magadnak, hogy ez valahol a Te hibád, vagy esetleg megelőzhetted volna a problémákat, amikkel a gyermekednek szembe kell néznie. Lehetetlen megfejteni, hogy milyen tényezők járulhattak hozzá a tévedéseihez. Biztosan azt kívánod, hogy bárcsak másképp nevelted volna, de nem érsz el semmit azzal, ha magadat bünteted. Semmi sem fog változni. Koncentrálj arra, hogy dűlőre juss a viharos természetű tiniddel most!

2. Merj segítséget kérni!

Nem képviselhetsz mindenkit Te a gyermeked életében. Példaértékű lehet számára, hogy amikor a helyzet elfajul, nem félsz segítséget kérni. Vedd fel a kapcsolatot más felnőttekkel és mentálhigiénés szakemberekkel, akik birtokában vannak a tudásnak és a képességnek, hogy segíthessenek a kamaszodon. Ezzel a lépéssel nemcsak, hogy segítesz gyermekeden, de egyaránt erős szülő is leszel: tudod, mikor van szükséged támogatásra, és azt is, hogy hol találod.

ÉRDEKELHET! Hogyan kezeld a prblémás gyermeked?

3. Légy őszinte saját magaddal!

Ha úgy látod, hogy a tinidnek problémái vannak, amelyek már túlmennek a normális kamaszkori tüneteken, akkor valószínűleg igazad van.
Te ismered a legjobban a gyerekedet. Ebben az esetben hallgass a belső hangodra, még ha azt is mondja, hogy nincs minden rendben!

4. Ne egyedül csináld végig!

Avasd be a rokonokat és a barátaidat az aggodalmadba, és hallgasd meg a javaslataikat!

Hívj meg más felnőtteket is, hogy beszélgessenek, vagy csak simán töltsenek egy kis időt a gyermekeddel, és engedd, hogy ők is segítsenek. (Például vigyázhatnak a gyerekedre, amíg te kicsit hallgatózol, vagy akár teljesen el is szeparálódhatsz tőlük egy pár órára/napra.) Találj olyan megoldást, amelyet Te és a partnered tudtok kivitelezni, legyetek egymás támaszai a nehéz időkben!

5. Légy nyitott és rugalmas!

Ez persze nem azt jelenti, hogy most már el kell járnod otthonról pl. jógára, de ha jobban belegondolsz, talán ez sem lenne olyan rossz. Ez azt jelentené, hogy nyitott vagy az új dolgok előtt, és nem válsz majd olyan merevvé a tinédzser-nevelésben sem. Mi több, fejlesztheti a képességedet, hogy tudd Őt biztatni és segíteni neki továbblépni. Ez persze azt jelenti, hogy aktívan kell törődnöd az erősségeivel, és pozitív visszajelzéseket adnod neki, bátorítást, amikor csak tudsz.

TIPP! Hogyan segíthetsz leszokni gyermekednek a dohányzásról?

6. Gyakorold a türelmet!

A régi kifejezés, miszerint a türelem rózsát terem, még mindig érvényes, főleg egy balhés tini nevelésével kapcsolatban. Valójában ez egy „alap szükséglet”. Légy türelmes magaddal szemben, és a gyermekeddel szemben is, akkor is, ha gondja akad!
Ha a gyermeked kezelés alatt van, légy türelmes a gyógyulási folyamatával is!

7. Ne hajszold túl magad!

Talán csak túlhajtottad magad, és ez egy kicsit megtört téged. Figyelj a kimerültség jeleire, amik könnyen jelentkezhetnek, főleg, ha egy kamasszal vitázol! Ha szükséged van egy kis pihenésre, csak lazíts és ne törődj semmivel! Hogyha „győzelemre állsz” egy hatalmi harcban a gyerekeddel szemben, csak légy az okosabb és sétálj el.

Ne feledd: a tinédzserek rugalmasak. A folyamatos érdeklődéssel, aggodalommal és útmutatással a legtöbb tini boldog, egészséges felnőtté fog cseperedni.

(KamaszPanasz - R. P.: verywell.com)