testkép
#Szülőknek

5 dolog, amivel befolyásolhatja a lánya önképét

2017.09.16.
2 perces olvasási idő

Sok mai tizenéves küzd testképzavarral. Főleg a lányok vannak kitéve annak, hogy megutálják a saját testüket - főleg a méreteiket illető irreális elvárások miatt. Sajnos sok szülő is ronthat bizonyos dolgokkal a lánya önképén anélkül, hogy tudna róla. Íme, az 5 leggyakoribb baki.

Rossz példakép

Ha a saját külsejét kritizálja, akkor azt tanítja a lányának, hogy ő is tegye ugyanezt. Nagy hatással lesz a lányára, ha például ilyeneket mond: "Nincs egyetlen olyan ruhám sem, ami jól állna,", vagy "Nem veszek fel nyilvános helyre fürdőruhát."

A kimondott szavakon túl az is nagy hatással lehet gyermekére, ahogyan Ön az étkezéseket kezeli. Ha Ön hol hízik, hol fogy, vagy ha az ételt arra használja, hogy az érzéseit enyhítse, akkor ő is ugyanezt fogja tenni. Fontos, hogy egészséges és pozitív önképe legyen.

Nem beszél a médiáról

A média rengeteg ártalmas üzenetet küld a tinédzsereknek a megjelenésükkel kapcsolatban. A magazinokban mindig sovány modelleket lehet látni. Reklámok azt állítják egyes termékekről, hogy széppé varázsolják a használójukat. A filmek pedig úgy ábrázolják a vékony embereket, mint akik boldogabbak, esetleg sokkal sikeresebbek.

Beszéljen a lányával ezekről a képekről, amik nap mint nap bombázzák. Segítsen neki észrevenni, hogy a reklámok milyen gyakran megpróbálnak játszani az emberek érzéseivel. Magyarázza el, hogy azok a képek, amiket az újságokban lát, nem valóságszerűek. Tanítsa meg felismerni a média torzításait, és ha szükséges, korlátozza a hozzáférését.

Másokhoz hasonlítja magát

Ha másokhoz hasonlítja magát, akkor ezzel azt tanítja a lányának, hogy ugyanezt tegye. Akár arról beszél, hogy a szomszédja több pénzt keres, akár megemlíti, hogy a barátjának sokkal kevesebb ránca van, azt mutatja, hogy másokhoz kell mérni magunkat, és ugyanígy fog tenni a lánya is.

Fontos, hogy a gyermeke ne érezze úgy, másokkal kell versengenie a jobb külsőért. Tanítsa meg neki, hogy nem kell olyan vékonynak lennie, mint a balett táncosnak az iskolából, inkább a saját testi adottságaihoz képest tűzzön ki egy reális célt, és az elsődelges szempont az egészséges életmód legyen. Segítsen neki arra fókuszálni, hogy önálló, független legyen a körülette lévő dolgoktól.

Nem tanítja meg, hogy hogyan beszéljen magáról

A tinik gyakran mondanak olyanokat, hogy "Kövér vagyok" vagy "Nézd milyen nagy combom van ebben a farmerben!", melyekre ha úgy reagál, hogy "Oh nem vagy az," vagy "Ne mondj ilyet," akkor sosem fogja megtanulni, hogy hogyan változtassa meg a kritikus gondolatait magáról. Sőt, egyszerűen úgy érezheti, mintha minimalizálná az érzéseit.

Tanítsa meg, hogy hogyan győzheti le a saját belső kritikusát. Magyarázza el, hogy a testéről alkotott negatív gondolatok nem egészségesek. Bátorítsa, hogy helyette gondolkodjon reálisabban. Ha pozitívabban gondolkodik magáról, akkor fokozza vele az önbizalmát és elősegíti a jó mentális egészségét.

Túl sok hangsúlyt fektet a megjelenésére

Ha sok figyelmet fordít arra, hogy mások hogyan néznek Önre, akkor növeli annak esélyét, hogy a lánya túl érzékeny lesz a külsejére. Akár csípős megjegyzést tesz egy idegen gyűrött ingére, akár sok időt tölt azzal, hogy kiválassza a megfelelő ruhát, azt a példát mutatja a lányának, hogy az emberek a külseje alapján fogják megítélni.

Mondja el a lányának, hogy nem a külső a legfontosabb dolog. Beszéljék meg, hogy mennyivel fontosabb, hogy valaki jó ember legyen. Dicsérje meg a jó magatartásáért és a kemény munkájáért.

S.A. (parentingteens.about.com)