iskolakezdés
#Szülőknek

Ne a trendi iskolatáskát válasszák!

2016.08.27.
1 perces olvasási idő

Sokan esnek abba a hibába, hogy a gyermek ízlése alapján választanak iskolatáskát, holott a külcsínnel szemben vannak sokkal fontosabb szempontok is. Az ortopéd szakorvos szerint egy fejlődésben lévő szervezet esetében különösen fontos, hogy milyen kialakítású táskát cipel a hátán.

Bár még majdnem két hét van hátra a nyárból, a legtöbb család megkezdte a készülődést az iskolára. A tanszerek mellett az egyik legfontosabb a megfelelő iskolatáska kiválasztása.

Számos variáció létezik a piacon, csak az ár és a fantázia szab határt annak, ki, milyen táskát vásárol gyermekének. Mivel kevés olyan intézmény van, ahol bent lehet hagyni a könyveket, így elkerülhetetlen, hogy a gyerekek nagy súlyokat cipelnek. Ez azonban nagyon megterhelő a fejlődésben lévő szervezetnek. Éppen ezért fontos, hogy a szülők olyan modellt válasszanak, amelynek köszönhetően elkerülhetőek a mozgásszervi panaszok, vagy a fejlődési rendellenességek.

Dr. Börzsei-Knoll Veronika, ortopéd-traumatológus azt tanácsolja, még ha veszekedések árán érhető is el a gyereknél, ne divatos, hanem praktikus, szimmetrikusan viselhető táskát válasszunk. Az asszimmetrikus hátizsák tartási rendellenességhez, fájdalmakhoz vezethet.

- Sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a cipőnek, pedig az sem mindegy, a gyerekek milyen lábbelit viselnek több órán át az iskolában, illetve a tornaórán. A lábfájdalmak egy részét meg lehet előzni, ha jó kiképzésű, megfelelő méretű cipőt vásárolunk – egészítette ki jó tanácsait a lábsebész szakember.

Előfordulhat azonban, hogy a gyerekeknél tartásbeli rendellenességet tapasztalnak, vagy fáj a lábuk, hátuk, ilyenkor igénybe vehetik az iskolai rendszerben működő orvosi vizsgálatot, vagy elmehetnek a gyermekkel egy gyermekortopédiai szűrővizsgálatra. Célszerű ezt nem halogatni, mert a panaszoktól is hamarabb szabadulhat a gyermek.

(Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ)