fogszabályzó
#Szülőknek

Fogszabályzó: segítsen gyermekének megtalálni a legjobb megoldást

2015.04.01.
1 perces olvasási idő

A fogszabályzó viselése egy tini számára talán a világ végét jelentheti, pedig ez egy fontos kellék lehet ahhoz, hogy felnőtt korában szép mosolya legyen. Amellett, hogy biztatja és megnyugtatja afelől, hogy ez nem a legrosszabb dolog a világon, van néhány egyéb lépés is, amivel még segíthet gyermekének.

Érdeklődjön, milyen lehetőségeik vannak!

Régen, a fogszabályzók is sokkal kényelmetlenebbek és nagyobbak voltak. Ma már rengeteg alternatívát ismerünk. Olyan fogszabályzókat készítenek, amik sokkal kevésbé láthatóak. Sőt, teljesen „láthatatlanok” is vannak, amik gyermeke fogához illesztett műanyag darabokból állnak. Ahelyett, hogy fájdalmasan húznának gyermeke fogszabályzóján minden alkalommal, csak hathetente lecserélik a műanyag részeket. Ha egy kicsit jobban utánajár, meg fogja találni azokat a módszereket, amik nem járnak olyan fájdalommal erőszakés megaláztatással, mint a hagyományos fogszabályzók viselése.

Fókuszáljanak a hosszú távú előnyre!

A legtöbb kamasz általában csak a jelenre gondol, nem látja a fogszabályozók hosszú távú előnyét. Ha gyermeke azon kezdene el gondolkozni, hogy mennyire tönkreteszi ez az életét, emlékeztesse arra, hogy egy szép fogsor sokkal nagyobb előny a jövőre nézve. Ha kell, vegye elő kedvenc magazinjait és mutasson rá az emberek fogsorára. Persze ott nem visel senki fogszabályzót már, de nem is látunk senkit szabálytalan fogsorral!

Fontos a fájdalomcsillapítás

Egy másik probléma is felmerülhet persze: a fizikai fájdalom. A fájdalom lehet csak egy állandó kellemetlen érzés, de akár erős is, mely a kezelést követően több órán át is tarthat! Adjon gyermekének fájdalomcsillapítót még mielőtt elmegy a fogorvosához. Az is egy jó megoldás, ha akkorra kér időpontot, mikor már az iskolának vége van. Így gyermeke rögtön hazamehet a kezelés után és nem kell végigülnie még egy fájdalommal teli napot az iskolapadban.

Hogyan oldható meg a sportolás vagy a fúvós hangszereken való gyakorlás?

A fogszabályzó meggátolhatja gyermekét a fúvós hangszereken való játszásban vagy bizonyos típusú sportok űzésében. Keressen erre megoldást a fogorvos segítségével. Sok esetben különböző tartozékokkal és eszközökkel segíthet neki abban, hogy teljesen normálisan végezhesse a fogszabályzóval együtt a korábbi tevékenységeit.

A fogszabályzót elkerülni természetesen nem lehet, ha szükség van rá, akkor el kell fogadni. Ezekkel a lépésekkel azonban sokkal kényelmesebbé lehet tenni azok viselését.

K.F.

Kapcsolódó címkék

anya