első melltartó
#Szülőknek

Segítsen gyermekének az első melltartó megvásárlásakor

2015.03.02.
2 perces olvasási idő

Az első melltartó megvásárlása új tapasztalat a serdülő gyermeknek és a szülőknek is. Annak jele, hogy a kislányból felnőtt lesz, de ezzel a lépéssel sok kérdés is felmerülhet: mikor, hol és milyen melltartót vegyünk először lányunknak? Íme, néhány tipp, amivel sikeres lehet a vásárlás.

A megfelelő időpont

Két jele is van annak, hogy lányának ideje melltartót viselnie. Először is, fizikailag készen áll, tehát a melle elkezdett nőni. Az erre utaló jelek: fájó mellbimbók vagy kisebb növekedés a mellkason. A második jel az a fizikai felkészültség.

Előfordulhat, hogy lánya talán nem fejlődik fizikailag olyan gyorsan, mint barátnői, de minden bizonnyal zavarja, ha ő az egyetlen, aki nem visel melltartót. Ne utasítsa el és ne csináljon viccet az érzéseiből! Nem szabad, hogy rosszul érezze magát egy olyan biológiai folyamat miatt, ami felett nincs irányítása!

Ne tegyen megjegyzéseket a lánya melleinek méretére vagy annak hiányára! Mindenki más ütemben fejlődik!

Vásárlás előtt

Mielőtt elmennének egy bevásárlóközpontba, üljön le beszélgetni lányával arról, hogy mire számíthat, így nem fogja magát annyira kellemetlenül érezni, amikor besétálnak az üzletbe. Mondja el neki, hogy ne aggódjon amiatt, ha a mellei nem egyformák – a legtöbb nőnek nem szimmetrikusak a mellei, ráadásul még fejlődésben van, ezért nagyon sokat fog még változni a mellei mérete és alakja is!

Tudassa vele, hogy milyen fontos a megfelelő méretű melltartót választani, és hogy ezért az eladó valószínűleg le fogja mérni, és rengeteg választási lehetősége lesz. Beszéljen lányának arról is, hogy valószínűleg gyorsan ki fogja nőni az új melltartót (akár a hát akár a kosár méretének változása miatt), ezért nem vásárolnak 2-3 darabnál többet. Fontos, hogy figyelje testének változásait, és szóljon, ha a melltartó már nem kényelmes, ha kinőtte azt.

A vásárlásra ne vigyenek magukkal testvért vagy más rokont! Nem véletlenül hívják intim ruhadarabnak! A vásárlása is legyen az!

Ne beszélje ki a rokonoknak, barátoknak, hogy gyermeke már olyan nagylány, hogy melltartóra van szüksége! A tinit amúgy is zavarja testének szemmel látható változása, nem tudja, hogy kezelje azt – semmi szükség erre mások figyelmét is felhívni!

Milyen típusú melltartót vegyünk?

Ez teljesen attól függ, hogy lánya hogy néz majd ki az adott melltartóban, és hogy érzi magát benne. Azoknak a lányoknak, akiknek még nem teljesen kezdett el nőni a melle, top vagy sportmelltartó ajánlott. Egy rövid vagy akár hosszított topot egy blúz alatt alig lehet észrevenni. Éppen ezért, nagyon sok lány vesz először ilyet, vagy sportmelltartót, ami még nem olyan, mint egy igazi. Ha lánya egy kicsit nőiesebbnek akarja magát érezni, vegyen neki olyan melltartót, amiben bélés van és nem szivacs. Ez a bélés egy habból álló vékony anyag, ami a mellbimbót takarja el, hogy ne látszódjon ki semmi a póló alól.

Függetlenül attól, hogy milyen melltartót választ majd lánya, nagyon fontos ellenőrizni a pánt hosszát. Ha túl hosszú, túl rövid, esetleg nem lehet rajta állítani, akkor nem lesz kényelmes, feszengeni fog benne. Ne vásároljon neki nagyobb méretet, mondván, hogy úgyis belenő!

Az édesanyáknak és édesapáknak nem szabad elfelednie, hogy a melltartó vásárlás a felnőtté válás része! Fontos, hogy pozitív, egészséges tapasztalat legyen, mely során gyermekünk megtanul odafigyelni testére és szeretni, tisztelni azt. Így évtizedekkel később is szeretettel emlékezhetnek vissza az első melltartó vásárlására.

(K.F.)