smink
#Szülőknek

Mit tegyen, ha lánya sminkelni szeretné magát?

2015.01.10.
1 perces olvasási idő

Amikor először veszi észre, hogy lánya szempillaspirált vagy szájfényt használ, az bizony sokkoló lehet. Hasonló helyzetben lévő édesanyák tapasztalatait és legjobb tanácsait gyűjtöttük össze. Ezeket követve lánya higiénikusan, egészségesen és visszafogott módon sminkelheti önmagát.

Magyarázza el az egészséggel és a higiéniával kapcsolatos tudnivalókat!

Sok édesanya próbálja lebeszélni lányát a smink használatáról. Ha a lányok igen korán kezdenek el Mit tegyen, ha lánya sminkelni szeretné magát?sminkelni, tönkretehetik a bőrüket. A különböző krémek, alapozók és sminklemosók igen károsan hathatnak az arcbőrre. Nézzék meg a lányával közösen, hogy egy-egy sminktermék miből áll, milyen anyagokat tartalmaz. Mert ha már valamit az arcunkra kenünk, illik tisztában lenni az összetevőkkel.

Ne tiltsa meg, beszélgessenek róla!

Üljön le a lányával beszélgetni! Ha csak megtiltja a smink használatát, az csak arra lesz jó, hogy a barátai sminkkészletét használja akkor, amikor Ön nem tud róla. A nyílt kommunikáció a bizalom kulcsa. Ha őszintén beszélget a lányával, gyermeke úgy érezheti majd, hogy engedi felnőni, még akkor is, ha csak egy kis szájfényt vagy testpermetet használhat.

Állítson fel határokat!

Sok édesanya csak mértékkel engedi használni a sminktermékeket, csak egy-két dolgot, bizonyos időben vagy helyen. A legtöbben azt javasolják, hogy a szolid sminket engedhetjük a bulikon, az iskolai fotózásokon vagy más különleges alkalmakkor. A 9-10 éves lányoknak megengedhetjük a kézkrémek, és a fiatal lányoknak készült testpermetek használatát. A szájfény, a körömlakk pedig csak iskolai szünetben és hétvégéken megengedett.

Csak azt engedje meg, amit gyermeke ki tud fizetni!

A sminkelés drága mulatság lehet. Egy édesanya azt nyilatkozta, hogy 10 éves lányának csak akkor engedi meg, hogy sminket viseljen az iskolában, ha színdarabot adnak elő. Emellett megbeszélték a lányával, hogy akkor viselhet majd sminket, ha saját magának tudja finanszírozni azt.

Fő a fokozatosság

Sok édesanya úgy gondolja, hogy jó módszer, ha lassan közelítünk a kérdéshez, és egyszerre csak egy sminkterméket próbálnak ki a kamsz lányok. Magyarázzuk el a lányunknak, hogy a sminkelésnek vannak lépései, és felelősségteljesen kell vele bánni. Először csak az arclemosót engedjük használni, majd megengedhetjük az átlátszó szájfény használatát, később már színezettet is. Később már próbálkozhat halványan egy barackszínű arcpirosítóval is. Tanítsuk meg a lányainknak, hogy a bőrük egészsége a legelső és legfontosabb szempont. A ragyogó, tiszta arcbőr mindennél többet ér.

(KamaszPanasz)