szülő
#Szülőknek

Hogyan legyünk jó nevelőszülők?

2015.01.19.
2 perces olvasási idő

Szülőnek lenni időnként nagyon nehéz, pláne akkor, ha nem a saját gyermekünket neveljük. Ám gyakran a gyerekeknek sem a legegyszerűbb az együttélés.

Nincs egyszerű helyzetben, ha nevelőszülővé válik, hiszen valószínűleg nagyon nehezen fogja Önt elfogadni nevelt gyermeke. Már csak azért is, mert a gyermek is hasonlóan nehéz helyzetben van.

A vér szerinti szülők

Hogyan legyünk jó nevelőszülők?Ne próbáljon meg hasonlítani a gyerekek biológiai anyukájára, vagy apukájára. Minden ember más, és minden kapcsolat egyedi. Nehéz lehet új kapcsolatot kialakítani a párja előző feleségével vagy férjével, és tekintélyt szerezni az új családban. Hagyja a nagyobb döntések, konfliktusok megoldását a párjára. Az Ön dolga, hogy felismerje, ha a gyermeknek problémája van, és próbáljon közvetíteni. Ezáltal egy jó, segítő kapcsolatot alakíthat ki a gyermekkel, és akár a biológiai szülővel is.

Ez nem verseny

Semmiképp se próbáljon meg versenyezni a biológiai szülővel! Ha akarja, ha nem, ő a gyerekek szüleje. Ezt nem tudja megváltoztatni. Még ha nehezére is esik, próbálja meg segíteni őt! Neki sem lehet egyszerű a helyzete a gyerekei nélkül. Ha el tudja felejteni a versenyzés gondolatát, és tisztelni tudja a párja előző kapcsolatát, akkor máris egy lépéssel közelebb van a célhoz. Próbáljon meg nyugodt maradni, és a gyerek érdekeit szem előtt tartani, így minden könnyebben fog menni.

Érdeklődjön!

Fedezze fel a gyermeke érdeklődési körét. Ha nehéz közel kerülni hozzá, barátkozzon vele lassan! Ne legyen túlságosan erőszakos, a kulcs a fokozatosság, így tényleg közel kerülhetnek egymáshoz. Próbáljon meg szülő helyett inkább egy kedves nagynéni vagy nagybácsiként viselkedni, így megtalálhatja a közös érdeklődési kört és a közös hangot.

Ne legyen ott mindig!

Időről időre hagyja meg a közös szülő-gyerek programokat! Nem kell mindig ott lennie, ha a gyerekek a párjával beszélgetnek. Sok biológiai szülő panaszkodik, hogy nem érzik magukat igazi szülőknek, mivel nem tudnak egy kis időt a gyerekeikkel tölteni, és két tűz közé kerülnek. Az új pár és a gyerekek közé. Legyen Ön az, aki elsimítja a helyzetet. Javasoljon hétvégi programokat nekik, vagy foglaljon le egy kirándulást csak a párjának és a gyerekeknek. Meglátja, az erőfeszítései nem feleslegesek, ezzel közelebb hozhatja a párját a gyerekeihez, és a gyerekek is nagyobb bizalommal fordulnak ezentúl Önhöz.

Legyen kedves!

Legyen kedves és megértő! Sokan panaszkodnak, hogy rosszul érzik magunkat, mert nem kedvelik eléggé a nevelt gyerekeiket. Akármi is történjen, ne legyen velük elutasító! Próbálja meg elképzelni, hogy milyen lehet ez a helyzet a gyerekeknek!

Találja meg a jó tulajdonságait!

Bármi is történjen, próbáljon meg mindig valami jót találni a nevelt gyerekeiben! Talán nem a legjobban nevelt, legelfogadóbb gyerekek, de próbáljon meg bennük valami jót találni, és erősítse ezeket a kvalitásokat. Ne próbáljon meg egy hét alatt mindent megváltoztatni! Egy jó kapcsolat kialakításához rengeteg idő kell. Ne erőltessen semmit, a dolgok majd szépen kialakulnak, az Ön feladata, hogy napról napra vállalja a kihívást.

(empoweringparents.com)