szülő
#Szülőknek

Tévhitek a kamaszokról

2021.03.10.
3 perces olvasási idő

A tinik esetében gyakran gondolkodunk sztereotípiákban. Csak ejtsük ki a szánkon a kamasz szót, és az emberek máris sóhajtozni fognak, kitartást kívánnak, és elmesélik a saját tapasztalataikat. Cikkünkben lerántjuk a leplet a leggyakoribb tinikkel kapcsolatos mítoszokról.

A tinik nem akarnak kommunikálni a szüleikkel?

Bár a kamaszok szeretnék elhitetni a szüleikkel, hogy nem akarják, hogy beleavatkozzanak az életükbe, a kamaszok igenis szeretnének kommunikálni a szüleikkel. Noha a felszínen mást mutatnak, valójában szeretnék megosztani a félelmeiket, örömeiket és álmaikat a szüleikkel. Ám csak a nekik tetsző mértékben. Gyakran pedig nem szavakkal, hanem a viselkedésükkel kommunikálnak.

Utálják a tinik a szüleiket?

Nem utálják a szüleiket. Ebben az életszakaszban azt tanulják, hogyan legyenek függetlenek. A probléma abban rejlik, hogy a kamaszoknak fogalmuk sincs, milyenek akarnak lenni – csak annyit tudnak, hogy nem akarnak olyanok lenni, mint a szüleik. Teljes identitásválságban vannak.

Szülőként nagyon nehéz átsegíteni őket ezen a korszakon, hiszen olyan gyorsan változnak, hogy ami még az egyik nap működött, azzal másnap kudarcot vallanak. Valódi kihívás átadni nekik mindazt a bölcsességet, amit a saját kárunkon tanultunk meg a felnőtté válásunk során. Tévhit, hogy a tinik célja az, hogy megkeserítsék a szüleik életét!

A szüleiket akarják bosszantani a kamaszok?

Az igazság az, hogy ez egyáltalán nem a szülőkről szól. Egyszerűen csak bizonytalanok, és noha alig várják, félnek a felnőtté válástól. A bizonytalanság érzésének palástolása érdekében pedig gyakran viselkednek oly módon, ami a szülők számára érthetetlen, furcsa vagy kellemetlen.

Nagy kihívás egy kamasz önbizalmának növelése, hiszen ebben az életkorban mindent megkérdőjelez, amit a szülőktől hall. Az önbizalomhoz vezető egyik út - bármilyen furcsán is hangozzék - a kudarc megtapasztalása. Miért? Mert ez is a tanulási folyamat része, és nem csak kamaszként, hanem felnőttként is sokszor vallunk kudarcot.

Ne habozz elmondani gyermekednek a te kamaszkorod legnagyobb kudarcait, illetve, hogy mit tanultál azokból! Ha kamasz gyermeked valamiben elbukik, vagy nem úgy viselkedik, ahogy azt helyesnek tartod, igyekezzetek a helyzetet úgy felfogni, mint egy jó leckét az élettől, ami arra tanít téged is és gyermekedet is, hogyan ne viselkedjetek a jövőben.

A tinik csak a figyelmet akarják kiharcolni

Valójában csak a határokat próbálgatják. Bármennyire is titkolják, igenis szükségük van határokra. A határok kijelölésével segítünk nekik, hogy megtanulják, hogyan kell követni a szabályokat. Ráadásul ezzel is éreztethetjük, hogy törődünk velük, fontos számunkra a testi-lelki biztonságuk.

A legnagyobb kihívás azt eltalálni, milyen gyakran és milyen határokat szabjunk. Mivel a világ egy része még ismeretlen a tini előtt, szüksége van valakire, aki határokat szab, míg megismeri a felnőtt világ szabályait.

A szülő által felállított szabályoknak, határoknak a felnőttvilágban érvényben lévőkre kell felkészítenie a kamaszt, és nem szabad, hogy azok állandó falként tornyosuljanak a tini körül. Ez azt jelenti, hogy a korlátokból idővel engedhetünk, ám azokat ajánlott visszaállítani, ha azt tapasztaljuk, hogy a kamasz nem tud megfelelően bánni a kapott szabadságával.

Ha csendesek, akkor mérgesek?

Lehet, hogy mérgesek, de az is lehet, hogy csak szeretnének gondolkodni, vagy esetleg fáradtak. A szülő csak azt látja, hogy gyermeke túlérzékeny, hangulata érthetetlenül ingadozó. A hormoningadozások miatt az egyik pillanatban a fellegekben járnak, míg a másikban depressziósan levertek. Ne aggódj, ez mind a kamaszkor természetes velejárója, és szerencsére nem tart örökké. Minél inkább próbálod ezt megérteni, annál könnyebben vészeled át a kamaszkort!

A szülő számára kihívás, hogy a kamaszban dúló energiákat pozitív irányba terelje. Noha nem az a cél, hogy túlterheld gyermeked, fontos olyan elfoglaltságot keress a számára, mely által levezetheti a fölös energiáit. Hagyd, hogy legyenek a kamasznak rossz napjai! Minél pozitívabban állsz hozzá, annál hamarabb változik pozitív irányba gyermeked hangulata is!

A tinik csak a barátaikkal törődnek

Az igazság az, hogy valóban sokat törődnek a barátaikkal, de ugyanúgy törődnek veled is - csak egy kicsit máshogy. Mi felnőttek is gyakran rosszul osztjuk be az időnket, állandó időhiánnyal küzdünk – miért várjuk el a kamasz gyermekünktől, hogy jobb legyen nálunk? Kitől tanulhatják meg a jó időbeosztást, ha nem tőlünk?

Nem könnyű feladat megtanítani a kamasznak, hogyan oszthatja be okosan az idejét. Mielőtt különféle technikákat javasolnánk neki, először nekünk kell jó példát mutatni. Vedd komolyan az olyan jeleket, mint a gyengébb iskolai teljesítmény, az állandó álmosság vagy a folytonos szórakozottság, feledékenység! Ezek nem csak a rossz időbeosztásból eredhetnek, hanem mélyebb, érzelmi problémáknak is lehetnek a jelei.

A kamaszokat nem érdekli az iskola

Noha a kamaszok egy része úgy beszél az iskoláról, mintha ott tanároknak álcázott börtönőrök kínoznák őket, az igazság az, hogy szeretnek hasznos dolgokat tanulni, és számos megerősítést kapnak az iskolától. Meg kell értetnünk a kamasszal, bizonyos tárgyakat miért kell tanulnia. Beszélj gyermeked tanáraival az adott tárgy konkrét célkitűzéseiről, majd találjátok meg a kamasszal közösen, milyen praktikus felhasználási területei vannak annak a mindennapi életben. Beszélgess a tinivel arról, mit szeretne majd csinálni felnőttként, és hogy szerinte milyen tárgyakat kellene tanulnia céljai eléréséhez!

(KamaszPanasz - Gy.A. - www.talkingteenage.com)