barát
#Szülőknek

Ismerje meg a kamaszok titkait!

2016.05.21.
1 perces olvasási idő

A kamaszok szeretnek titkolózni, és szeretik a barátaikkal megbeszélni a problémáikat. Jó azonban, ha a szülők is tudják, milyen titkaik lehetnek gyermekeiknek.

Szeretet kifejezése

A tinik szeretnék, ha a szüleik tudnák, mennyire fontosak a számukra. Ám ezt nem akarják úgy kifejezni, hogy ettől túl érzelmeseknek vagy túl lelkesnek tűnnének. A kamaszok nehezen tudják kifejezni és kezelni az érzelmeiket, ezt érdemes a szüleiknek mindig figyelembe venniük.

Büszkeség

A tinik nagyon szeretnék, hogy a szüleik büszkék legyenek rájuk. Azt azonban nem szeretnék, hogy a szülők elvárásai túl magasak legyenek, vagy hogy valaki állandóan nyaggassa őket. Ez ugyanis túl nagy nyomás lehet egy fiatal számára.

Barátok

A fiatalok szeretnék, ha a szüleik kedvelnék a barátaikat. Ám azt nem szeretnék, hogy túlzottan barátságosan viselkedjenek velük.

A szülők problémái

A tinik remélik, hogy a szüleik boldogak, ám arra nem érzik magukat felkészültnek, hogy segítsenek megoldani a szüleik problémáit. Emellett azt sem szeretnék érezni, hogy ők az egyetlen tényezők, akik befolyásolják a szüleik boldogságát.

Csend

Amikor csendben vannak, gyakran csak arra vágynak, hogy egy kicsit nyugalomban legyenek és lazíthassanak.

Szigor

A kamaszok titokban úgy érezhetik, hogy a szüleik nem törődnek velük igazán, ha nem elég szigorúak velük.

Megértés

A tinik haragudhatnak a szüleikre, ha úgy érzik, hogy a szüleik nem értik meg őket. Próbálja meg megérteni, hogy kamasz gyermeke mit miért csinál. Néha csak a figyelmet akarja felhívni magára, vagy segítségre van szüksége.

Önismeret

Nem szeretik a "Jobban ismerlek, mint te ismered saját magadat!" mondatot. Azt tanácsoljuk, ne használja az előbbi kifejezést. Sokkal fontosabb, hogy segítsen gyermekének megismerni önmagát.

(Gy.A.)