barát
#Szülőknek

Fontos, hogy gyermeke tartozzon valahova

2014.12.09.
1 perces olvasási idő

A beilleszkedés képessége, az erős hovatartozás érzése segítheti gyermekét abban, hogy olyan képességeket sajátítson el, amelyek elengedhetetlenek a társas kapcsolatok kialakításához, ápolásához, az életben való boldoguláshoz.

Íme, öt jó ok arra, hogy miért kell gyermekének a szociális képességeit fejlesztenie.

Legyen gyermeke példaképe!

A jó szokásokat könnyű átvenni másoktól, és a tinik általában így is tesznek. Ha jó érzéke van hozzá gyermekének, akkor hamar átveszi és továbbfejleszti azokat a jó szokásokat, melyeket a közvetlen környezetében - acsalád, a barátok, az iskolatársak - körében lát és tapasztal.

Azt szeretné, hogy gyermeke rendben tartsa a szobáját? Mutasson neki jó példát! Olyankor takarítson, amikor gyermeke a közelben van, és láthatja Önt munka közben, vonja be őt is a munkába, ha lehet, dolgozzanak együtt.

Találjon gyermekének jó társaságot!

Érdemes olyan társaságba, szakkörbe, délutáni csoportfoglalkozásba járatni, ahol ezeket az értékeket, jó szokásokat szem előtt tartják a többiek, és ez pozitív hatással lehet gyermekére.

Egy közös érdeklődésű, összetartó csoportba tartozni vagy szoros családi kötelékeket ápolni, mind olyan tényezők egy tini számára, melyek nagyban szolgálják saját személyiségének, egyéniségének alakulását, fejlődését. Amikor gyermeke úgy érzi, hogy része egy adott közösségnek, akkor magabiztosak, jól érzik magukat társaságban, jól fejlődnek a szociális képességeik. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők odafigyeljenek gyermekük baráti körére, társaira, és segítsenek neki a baráti kapcsolatok kialakításában, olyanokban, melyek jó hatással vannak rá.

Támogassa gyermekét!

Egy szerető és gondoskodó családnak a részese lenni azt jelenti a tini számára, hogy komoly támogatást élvezhet, így ennek tudatában bátran nekivághat az ismeretlennek, kipróbálhat új dolgokat. Ez az érzés nagyon fontos egy tini számára, főleg ahogy fejlődik és egy sor új dologgal szembesül élete során.

Kerüljék el a magányt!

A hovatartozás érzése segíti a fiatalnak, hogy elkerülje a magányt.Amikor egy tini egyetemre vagy főiskolára megy, az nem jelenti azt, hogy magányosnak, elhagyatottnak kell éreznie magát. A pozitív érzelmekkel felvértezett tinit nem veszélyezteti a depresszió és más negatív hatások.

Újabb barátok

Végül, de nem utolsósorban, az a tini, aki megtapasztalja az összetartozás pozitív élményét, képes lesz további barátokat szerezni. Bátran barátkozik, beilleszkedik új közösségekbe. Olyan új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhat így, melyek egy életre szóló előnyökkel szolgál.

(parentingteens.about.com)