barát
#Szülőknek

Hogyan bánjon gyermeke barátaival?

2014.07.16.
2 perces olvasási idő

Ahogy a gyermeke szépen fejlődik és belép a tini korba, egyre jobban kialakul a saját személyisége, és elkezd függetlenedni szüleitől. Ön pedig egyszer csak azt veszi észre, hogy a gyereke barátai nagyobb befolyással vannak rá, mint Ön.

Ráadásul a gyerek baráti köre folyton változik, mivel ebben a korban még nem olyan szorosak a kapcsolatai, még próbálgatja magát, így igen változatos küllemű és jellemű emberekkel ismerkedhet meg, melyek között lesznek olyanok, akiket szívesen lát mellette és olyanok is, akiktől leginkább tiltaná őt. Előfordulhat, hogy olyan társaságba kerül, mely igen rossz hatással lehet rá.

Nos, a tinikor és az azzal járó változások korántsem feszültség- és zökkenőmentesek. Általános probléma, hogy lesznek olyan emberek a gyereke mellett, akik veszélybe sodorhatják és olyanok is, akik szimplán unszimpatikusak az Ön számára. De vajon mit tehet Ön, mint szülő, hogy csökkentse a súrlódást, miközben gyerekét megpróbálja a helyes úton tartani?

Ne adjon hangot a nemtetszésének!

A legrosszabb, amit tehet az, hogy nyíltan kritizálja gyereke barátait, éppen ezért ezt inkább kerülje. Nem kell feltétlenül elfogadnia a barátokat, de ne vigye túlzásba gyereke győzködését, a nemtetszését finomabban is ki tudja fejezni, például észérvekre hagyatkozva. Ha így tesz, akkor azzal egy sor veszekedést elkerülhet. Ha gyereke rákérdez a véleményére a barátokat érintően, akkor maradjon objektív, amennyire csak lehet, ne provokáljon, de adja a gyereke tudtára, hogy nem tartja jónak azt, ha azokkal a gyerekekkel barátkozik.

Nagy az esélye, hogy a gyerek magától is rájön, hogy nem illik az adott társaságba, és ezért új barátok után fog nézni. Éppen ezért jó módszer az, ha Ön csöndben marad, mert így a gyerek a saját tapasztalataiból tud építkezni és nem szülői nyomásra alakítja ki kapcsolatait. Például, ha kissé különc öltözködési szokásai lesznek gyerekének a barátai hatására, az még nem a világ vége, valószínűleg hamar beleun vagy kinövi és visszatér az eredeti stílushoz. Éppen ezért felesleges parázs vitákat generálnia.

Ne próbálja meg az ízlésének megfelelően irányítani, befolyásolni. Hagyni kell, hogy saját maguk hozzanak meg bizonyos (önmagukkal kapcsolatos) döntéseket. Azonban bátorítsa, hogy mindig keressen új lehetőségeket, barátokat.

Amikor komolyan aggódik a barátok miatt

Ha viszont úgy látja, hogy veszélyes és káros hatással vannak gyermekére a barátai, ideje lépnie. Ne feledje, a gyereke előtt még ott áll az egész élet. Ha idejében megakadályozza a rossz szokások átvételét, akkor a gyerek számára semmi hátránnyal sem jár ez a kis kitérő. Azonban, ha túl sokáig halogatja a beavatkozást, akkor lehet, hogy már túl késő lesz, és bizony leginkább önmagát fogja hibáztatni majd. A gyereke biztonságát és jólétét kell elsősorban szem előtt tartania, még akkor is, ha az némi veszekedéssel, civódással is jár. Fontos, hogy észben tartsa, hogy őérte és nem önmagáért teszi azt, amit meg kell tenni.

Hogyan teheti meg ezt a cseppet sem egyszerű lépést? Például rendszeres és mélyreható beszélgetésekkel, ahol Ön nyílt és megértő viselkedést tanúsít gyereke irányába, észérvekkel és objektíven próbálja meggyőzni arról, hogy megbízhatóbb barátokkal barátkozzon. A büntetés néhány esetben eredményre vezethet, de ha rendszeressé teszi, akkor értelmét veszti és a gyerek azért is rosszat tesz, mert tudja, hogy így is, úgy is büntetés lesz a vége, már nincs igazán visszatartó erő.

Ha pedig bebizonyosodik, hogy baj van a gyerekével, akár külső segítséget is igénybe vehet. Akár a hatóságok bevonása is szóba jöhet.

(yourteenager.co.uk)