szex
#Szülőknek

Ne rontsa el a kapcsolatát gyermekével!

2014.07.21.
2 perces olvasási idő

Ha a gyermeke azzal áll Ön elé, hogy a szexuális orientáltsága eltér az átlagostól - homoszexuális, biszexuális, leszbikus -, akkor valószínű, hogy az első sokkhatást követő pár percben szörnyű érzések és gondolatok keríthetik hatalmukba. Lehet dühös, haragos, szomorú, hitetlen és csalódott.

Ilyenkor könnyen olyan dolgokat mondhat a gyermekének, melyek mélységesen megbánthatják, amiket többnyire nem is gondol komolyan az ember, és Ön ellen fordulhat. A kettejük között folyó beszélgetés, ami inkább vitatkozássá, összecsapássá fajulhat rendszerint, dühvel és indulatokkal telve, lelki sebekkel, frusztrációval érhet véget vagy szakadhat félbe.

Amennyiben így történik, akkor Önnek, mint szülőnek kell újabb beszélgetést kezdeményeznie a gyermekével, és rendezni a dolgokat. Íme, néhány dolog, amivel nem árt, ha tisztában van, mielőtt nekikezdene a második menetnek.

A szexuális hovatartozás nem választás kérdése

A gyerek nem kizárólag a saját akaratából lesz olyan, amilyen, nem dönthet arról, hogy milyen lesz a nemi orientációja. Ez a dolog nem választás kérdése, a jelenség genetikai, hormonális hátterű. A hajlam pedig bármelyik életszakaszban kialakulhat, és még akkor is az egyénen múlik, hogy mennyire tudja vagy akarja elnyomni azt.

Nemi orientációNevelés kérdése

A kamasznak rengeteg bátorságába és komoly elhatározásába kerül az, hogy kiálljon Ön elé és elmondja, hogy ő más, mint a többi. Ez csak akkor lehetséges, ha úgy neveli a gyermekét, hogy megfelelő önbizalommal és problémamegoldó képességgel, elszántsággal álljon szembe az élet során adódó helyzetekkel még akkor is, ha tudatában van azzal, hogy ezzel a szomorúságot okozhat Önnek.

Sok gyerek azonban nem a nyílt konfrontációt választja, hanem befordul, depressziós lesz, sőt, akár az öngyilkosságon is elgondolkodik. Tehát ha a tini szembenéz Önnel, akkor az azt jelenti, hogy jól nevelte és most folytatnia kell ezt a feladatot, még akkor is, ha sokkal nehezebbé válik a megváltozott helyzet miatt.

Gyermeke szeretné, ha a jövőben is számíthatna Önre

Ha a kamasz úgy érzi, hogy ezt a helyzetet mindenképp meg kell osztania Önnel, az azt jelenti, hogy a szüleire az életének és jövőjének részeseként tekint. Azt akarja, hogy Ön az élete részese legyen, máskülönben nem mondta volna el az adott dolgot.

Ne legyen akadály gyermeke útjában!

Komoly felfordulást okozhat Önnek az új információ, hogy gyermeke a saját neme iránt érdeklődik. Így nem csoda, hogy a világnézete és a gyermeke jövőjébe vetett bizalma összeomlani látszik. Azonban nem szabad, hogy ezek a dolgok elvonják a figyelmét, túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítson azoknak, főleg a tini előtt ne mutassa ki kételyeit. Az elfogadás útja bukkanókkal teli, de nem szabad meghátrálni. A kamasznak még rosszabb és nehezebb lesz megbirkóznia a helyzettel, és csak az Ön segítségére számíthat. Ne gördítsen plusz akadályt az útjába!

Továbbra is szeresse gyermekét!

Habár időre lesz szüksége az új helyzet elfogadásához, azonban az iránta érzett szeretetét nem szabad megvonnia tőle, az nem képezheti kérdés tárgyát. Amennyiben rendszeresen a tini tudtára adja, hogy mennyire szereti őt, úgy az elfogadás folyamata is gördülékenyebb lesz. A kapcsolatukat is sikerülhet szorosabbra fűznie, valamint fejlődőképessé teheti azt, ahogy a gyermeke halad a felnőttkor felé.

(M.T. - parentingteens.about.com)