szülő
#Szülőknek

A 14 évesek napi szükségletei

2016.01.08.
1 perces olvasási idő

14 éves gyermeke hamarosan új iskolát kezd, új barátokat szerez, és elkezd hasonlítani arra a fiatal felnőttre, akivé válni fog. Ebben az életkorban a kamaszoknak nagy szükségük van a szüleik segítségére: meg kell alapozniuk a későbbi életüket, meg kell tanulniuk a felelősségvállalást, erőssé, magabiztossá kell válniuk.

Étrend és táplálkozás

A 14 éves tinik most kezdik vagy már középiskolába járnak, ezzel együtt egyre többet válogatnak az ételek között. A reggeli lehet gyors, attól függően, hogy mennyire korán kel fel a gyerek, és mennyi ideje marad az elkészülés mellett az evésre, mielőtt iskolába megy. A középiskolák menzái nem mindig kifogástalanok, és a kamaszok gyakran gyorskaját vesznek helyette az iskolai büfében. Mit tehet, hogy napközben egészséges táplálékhoz juttassa gyermekét?

  • Készítsen elvihető tízórait csemetéjének, mint például gabona- vagy müzliszeletet, esetleg szeletelt gyümölcsöt.
  • Készítse elő az uzsonnát is, hogy amikor gyermeke hazatér, találjon valami táplálót és finomat.
  • Készítsen az ebédhez salátát előételnek, még akkor is, ha más zöldség is szerepel a menüben.
  • Beszéljen gyermekével arról, hogy ő mit enne szívesen ebédre vagy tízóraira! Néha a tini is tudja a megoldást, csak meg kell kérdezni.

Az alvás fontossága

A tinédzserek imádnak késő éjjelig fennmaradni, néha egyszerűen csak azért, mert nem jön még álom a szemükre. Ha az Ön 14 éves gyermekének is problémái vannak az elalvással, fogadja meg tanácsainkat!

Beszélgessen csemetéjével az esti rutinjáról! Elalvás előtt egy órával érdemes nyugodtabb elfoglaltságba kezdenie, így könnyebben megy az elalvás.

Nagyon nehéz elaludni, ha az ember tudja, hogy még nem fejezte be a házi feladatot, vagy éppen összeveszett a barátjával/barátnőjével. Próbáljon meg segíteni gyermekének beosztani az idejét, hogy minden feladatára jusson ideje az alvásidő előtt! Segítsen neki meglátni a dolgok jó oldalát, és nyugtassa meg zaklatott gyermekét!

(KamaszPanasz)