karácsony
#Szülőknek

Hogyan élje túl a karácsonyt válás után?

2015.12.25.
3 perces olvasási idő

Egy friss válás nagy eséllyel kihat arra, hogy gyermeke mennyi varázslatot, ünnepi hangulatot, csodát érzékel karácsonykor. Ám a válás ellenére is megőrizheti a karácsonyi hangulatot és boldoggá teheti gyermekeit! Az alábbi cikkben néhány tanáccsal igyekszünk segíteni Önnek abban, hogy hogyan élje túl a karácsonyt válás után.

Csak pozitívan!

Szakítani vagy elválni nagyon nehéz, ezt senki sem vitatja. Ennek ellenére a válás kellemetlen, de igen gyakori jelenség a társadalmunkban, amivel az ünnepek alatt még nehezebb megbirkóznia Önnek és gyermekének is.

Különösen egy friss válás lehet emberpróbáló az ünnepek alatt. A karácsony a családról, az együttlétről és az ajándékozásról szól, ezáltal egy válás nagyon könnyen tönkreteheti az ünnep hangulatát. A legnagyobb kihívás a szülők számára talán az, hogy megőrizzék a régi hangulatot gyermekük számára. Csak azért, mert az Önök kapcsolata tönkrement, még nem kell, hogy gyermekük karácsonyát is tönkretegyék.

Az ünnep többek között attól ünnep, hogy a pozitív dolgokra koncentrálnak, és elengedik a negatív dolgokat. Fókuszáljanak a dekorálásra, az ünneplésre, a közös sütögetésre, a főzésre és az ajándékozásra. Ha nehezen birkózik meg mindezzel, mert fáj, hogy már nem együtt ünnepelnek volt párjával, akkor se terhelje ezzel gyermekét!

Legyen a gyermeke az első!

A karácsony az önzetlenségről szól, arról, hogy próbálunk másokat megörvendeztetni. Tartsa meg ezt a jó szokását, és ne önmagáról gondolkozzon, inkább fókuszáljon a gyermekeire! Kérdezze meg magától, hogy mit tehet azért, hogy az ünnepek boldogan teljenek a számukra – majd tegyen meg mindent azért, hogy ez meg is valósuljon!

Vegyen ajándékot az exének!

A gyerekek nemcsak ajándékot kapni imádnak, de az ajándékozásnak a részesei is akarnak lenni. Szeretik a karácsonyt, hiszen ez alkalmat ad nekik arra, hogy megajándékozzák a szüleiket – az anyukájukat és az apukájukat is – segítsen nekik ebben!

Vigye el gyermekét abba a boltba, ahol ajándékot szeretne vásárolni, és segítsen neki ajándékot venni. Ne legyen az a fajta szülő, aki túl büszke/dühös ahhoz, hogy ajándékot vegyen a volt partnerének – ezzel kizárólag csak a gyermekét bántaná!

Ne sajátítsa ki a gyerekeket!

Lehet, hogy a bíró döntött arról, hogy melyik évben kinél ünnepeljenek a gyerekek, ám ebben az esetben mindenki csak veszít. Ha csak nem élnek nagyon távol egymástól a szülők, nincs jogos indok arra, hogy miért ne találkozhatnának a gyerekek mindkét szülőjükkel karácsonykor. Például a karácsonyeste nagy részét tölthetik az egyik félnél, majd aludhatnak a másiknál, és lehetnek ott reggelig. Vitassa meg mindezt az exével, és tartsák fejben, hogy a gyerekek érdekeit kell szolgálniuk!

Engedje meg a gyerekeknek, hogy telefonáljanak!

Ha az egyik szülő mégsem találkozhat a gyerekekkel, akkor engedje meg nekik, hogy felhívják a másikat, és boldog karácsonyt kívánhassanak!

Őrizze a hagyományokat!

A régi szokásokat nehéz elfelejteni. A karácsony a családi hagyományokról szól, és egy válás általában tönkreteszi ezeket a hagyományokat, különösen a gyerekek számára. Ha van lehetősége arra, hogy megőrizzen egyes hagyományokat, például a közös sütögetést vagy a fadíszítést, akkor tegyen így!

Ne szidja az exét!

Ha muszáj panaszkodnia az exéről, akkor ezt tegye a felnőtt barátai előtt - és ne a gyermekei jelenlétében. Akárhogyan is érez az exe iránt, a gyermekei még mindig szeretik és felnéznek rá - ne bántsa meg őket!

Ne emlegesse a válást!

Az egyik ismerősöm így szólt a gyerekeihez - "Ez az első karácsonyunk a válás óta." Az ünnepek alatt végig mérges volt az exére, mert a gyerekek nem élvezték a karácsonyt. Nem tudta megérteni, hogy a gyerekek csak az ő példáját követték, és igenis élvezték volna az ünnepeket, ha ő pozitív példát mutatott volna! Ön ne kövesse el ezt a hibát!

Hogyan beszélgessen gyermekével?
Ha a kamaszgyermeke nem hajlandó szót fogadni, és nem hallgat Önre, akkor se csüggedjen! Számos olyan dolog van, amit megtehet annak érdekében, hogy kettejük kommunikációja érdemben fejlődjön és eredményesebb legyen. Tovább a cikkhez

Vonja be a gyermekét a döntéshozatalba!

Válás után a gyerekek úgy érezhetik, hogy semmibe sincs beleszólásuk, különösen abba nem, hogy a család együtt maradjon-e vagy sem. Karácsonykor és egyéb különleges alkalmakkor engedje meg gyermekének, hogy döntsön arról, hogyan tölti az ünnepeket! Ez különösen igaz idősebb gyermekekre, akik esetleg a barátaikkal is szeretnének egy kis időt tölteni!

Hozza ki a legtöbbet a gyermekével töltött időből!

Szülőként igenis van választása. A karácsonyt töltheti ünnepi hangulatban és boldogan a gyermekeivel, vagy hagyhatja, hogy az egész önsajnálatba fulladjon. Pedig az egész csak arról szól, hogy milyen emlékeket épít együtt a gyermekeivel - építsen pozitív emlékeket, nemcsak karácsonykor, hanem egész évben!

A karácsony nem szólhat arról, hogy az exével veszekednek, vagy hogy több energiája megy el az ő gyűlölésére, mint amennyit a szeretetteljes ünnepi hangulat megteremtésére fordít! Inkább találjon módot arra, hogy gyermekeivel együtt élvezze az ünnepeket! Mindannyiuknak nagy szüksége van most erre! Felnőttnek lenni azt jelenti, hogy a gyermeke szükségleteit és kívánságait a sajátjai fölé helyezi – és így gyermeke a karácsonyt ünnepi hangulatban és szeretetben töltheti!

(KamaszPanasz - Gy.A.)

Kapcsolódó címkék

anyaapa