szem
#Szülőknek

Jobb jegyek az iskolakezdés előtti szemvizsgálattól?

2016.08.19.
2 perces olvasási idő

A látásproblémák nem csak testi panaszokat okozhatnak a gyerekeknél, de a teljesítményük romlását is. Dr. Tóth Eszter, szemész főorvos arról beszélt, hogy ha az iskolakezdés után kiderül, hogy a gyerek nem jól írja le a feladatokat, sokszor téveszt és még a feje is fáj, a problémák hátterében gyakran a rövidlátás áll.

Mit jelent a rövidlátás?

A környezetünkben látott tárgyak képe összetett folyamatok következtében végül az agyunk látásközpontjában jön létre. Ha egészségesen működik a szem fénytörése, a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retinán) egyesülnek, így éles kép keletkezik. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe még retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos. Milyen jelek figyelmeztethetnek erre egy óvodásnál, iskolásnál?

Tudj meg többet Gyermekszemészeti tudásteszt

Szemvizsgálat

Például, hogy a gyermek rosszul céloz a labdajátékokban, célba dobásnál, nem ismeri fel az ismerősöket a távolban, távolba nézéskor hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet. Iskolásoknál egyértelmű jel, ha rosszul olvassák a táblára írt szöveget, esetleg egyáltalán nem tudják elolvasni, ha gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat.

A hajlam öröklődhet

A látásproblémák kialakulásánál sajnos nagy szerepet játszanak az örökletes tényezők, így ha a szülők, nagyszülők, testvérek is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, feltétlenül ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél. A hajlamot azonban számos tényező befolyásolja, így például a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás, sőt, jellemzően a számítógép használat.

Épp ezért lenne fontos, hogy a „gyanús” gyerekeket még iskolakezdés előtt vagy a probléma jelentkezésekor minél hamarabb vigyék el szemészorvoshoz. A problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók. Az éles látás pedig jelentősen növelheti az önbizalmat és akár már rövidtávon javíthatja a teljesítményt.

Már az óvodások is vizsgálhatók

-Sok kisgyerek tarthat a vizsgálatoktól, őket mindenképpen érdemes megnyugtatni: a látásvizsgálat egyszerű és nem fáj - hangsúlyozza dr. Tóth Eszter. - A vizsgálat első lépése általában a gyermektáblák olvastatása, amely során felmérhető a rövidlátás mértéke. Adott esetben már gyerekeknél is használható a komputeres szemvizsgálat, amely szintén a hibát méri fel. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges lesz a szemüveg, próbakeretbe helyezzük a bemért dioptriájú lencsét és ellenőrizzük a látást. Amennyiben más jellegű problémára is gyanakszunk, szóba jöhet a pupillatágító szemcsepp beadása után a fénytörési hiba lemérése, és a réslámpás vizsgálat is. Fontos a gyereket is meggyőzni arról, hogy a vizsgálatok fájdalommentesek - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.

Csakis szemészeti vizsgálat után készülhet a megfelelő szemüveg, amellyel biztosítható az éleslátás. Ha sikerül megfelelő, biztonságos és ízléses keretet találni, a gyerekeknek szívesen fogják viselni a divatos kiegészítőt.

Szemüveg és kontaktlencse tizenévesen
Látásproblémák bármely életkorban jelentkezhetnek. Ha nem kezeljük, rettenetes fejfájást és olvasási nehézséget okozhat. Jó hír, hogy szemüveg viselésével a legtöbb látásprobléma könnyen kezelhető, de a szükséges szemüveg kiválasztása nem mindig zajlik könnyen. Tovább a cikkhez

(Forrás: dr. Tóth Eszter, Oxygen Medical)