szülő
#Szülőknek

Szervezzen elfoglaltságot gyermekének a szünidőre!

2014.06.11.
2 perces olvasási idő

A szervezett nyári szabadidős programok nemcsak a tinik felesleges idejét töltik ki, hanem formálják, alakítják is a fiatalok jellemét, bővítik ismereteiket önmagukról és a világról, segítik társas kapcsolataik kiépítését, ápolását.

Nem könnyű olyan elfoglaltságot találni a nyári szünidőre, mely értelmesen és hasznosan tölti ki a fiatalok szinte „korlátlan mennyiségben” rendelkezésre álló szabadidejét. A választható programok felhozatala szédítő, és nem könnyű eligazodni a bőség zavarában: sport programok, edzőtáborok, nyári táborok, művészeti szakkörök, önkéntes munkák, nyári részmunkaidős állás. A program kiválasztásakor fontos szem előtt tartani azt, hogy a tinik nagy része lázad az olyan elfoglaltságok ellen, ahol azt érzik, hogy korlátozva vannak. Olyan elfoglaltságok felé érdemes terelni őket, melyek a tinik képességeit és jellemét fejlesztik, tudását, tapasztalatait gyarapítják, valamint életre szóló élményt nyújtanak a számukra.

A megfelelő nyári programok felkészítik a tinit olyan élethelyzetekre, ahol majd helyt kell állnia, és nem mindegy, hogy felkészülten vagy váratlanul érik őt majd az egyes kihívások (pl. felvételi, munkavállalás, család). Tegye fel tehát magának az alábbi három kérdést, melyek megválaszolása segít a nyári program kiválasztásában:

nyárMilyen lehetőségei lesznek a gyermekemnek?

A tinik szeretik önmagukat tesztelni. Fontos számukra a vezető, irányító szerep kipróbálása, megismerése, illetve elsajátítása. Ezzel alkalmuk nyílik megtapasztalni az egyes pozíciókkal járó felelősséget, a tudás és a döntési képesség szükségességét. Például egy vezető beosztású személy mellett asszisztensként, gyakornokként működni igen hasznos időtöltést jelenthet. Így megtanulhatják, hogy mivel jár egy komolyabb pozíció betöltése és megfelelő ellátása. Olyan képességeket sajátíthatnak el, mint a jó kommunikációs-, mérlegelési- és döntési képesség, a felelősségvállalás, a kapcsolatépítés, a precíz feladatvégrehajtás és más, a vezetői szerepkörrel összefüggő dolgok.

A kamaszok számára is kulcsfontosságú, hogy megtapasztalják mind a vezető, mind a beosztott szerepeket, hogy jobban átlássák az egyes élethelyzeteket, szituációkat és hogy az adott feladathoz a lehető legjobban tudjanak majd alkalmazkodni későbbi pályájuk során. Ehhez kiváló lehetőség például a kisebb gyerekek táboroztatásában történő segédkezés.

Megértésre, elfogadásra talál majd a gyermek?

A tinik számára nélkülözhetetlen, hogy mások megértsék és elfogadják őket önmagukért, bármilyenek is legyenek. Nekik igenis számít, hogy ne csak azért dicsérjék, szeressék őket, mert jól teljesítenek az iskolában, valamilyen sportágban, zenében, művészetben.

Ezért van, hogy az idősebb tinik előszeretettel részesítik előnyben az olyan programokat, ahol kiemelt szerepet kap a kölcsönös megértés, az egymás iránti tisztelet és a megbecsülés, az egymás közötti kapcsolatteremtés, valamint a vezetők, a szervezők részéről megvan a gyerekek jobb megismerésére való szándék.

Fontos a fiatalok számára, hogy külön-külön is foglalkozzanak velük. Az ilyen pozitív irányú kapcsolatok hatására önbizalmuk jelentősen növekedik, önértékelésük javul, jobban bíznak önmagukban, saját énjüket pedig ki tudják teljesíteni. Azok a fiatalok, akik mindezt megkapják, örökre hálásak lesznek azoknak, akik hajlandóak voltak időt szánni rájuk, foglalkozni velük.

Lesz-e módjuk társas kapcsolataik bővítésére, barátkozásra?

A fiatalok élvezettel vesznek részt olyan programokon, ahol lehetőségük nyílik kötetlenül ismerkedni a hozzájuk hasonló korúakkal. A társas kapcsolatok fejlesztik önbecsülésüket, új dolgokat tanulhatnak meg egymástól, sok pozitív és negatív élménnyel gazdagodhatnak, melyeknek hasznát vehetik, amikor újabb kapcsolatot létesítenek.

Érdemes olyan programokat választani számukra, ahol barátai már voltak, vagy esetleg ők is odamennek. A barátok jelenléte, vagy jó véleménye komfortosabbá teheti az új dolgok megismerését. A különféle dolgok együtt, jó barátokkal történő megtapasztalása csak fokozza az élményt, valamint biztonságérzetet is ad, a közös munka vagy szórakozás pedig előbbre viszi a fiatalok beilleszkedési képességeit.

A fent említett három kérdés figyelembevételével már sikeresen választhat gyermekének megfelelő nyári elfoglaltságot, így nyugodt lehet, mert tudja, hogy jó helyen van a gyermeke.

Forrás: mpricemitchell.visibli.com

Kapcsolódó címkék

anya