gyermek
#Szülőknek

Mit tehet, ha gyermeke túl magasra teszi a lécet?

2014.01.22.
2 perces olvasási idő

Mi mást szeretne egy szülő jobban, mint azt, hogy gyermeke boldog és sikeres legyen, és elérje azt, amit célul tűzött ki maga elé. A felnőttek viszont - a nagyobb élettapasztalatuknak köszönhetően - hamar észreveszik a gyermekük sikerét veszélyeztető buktatókat és nehézségeket. De mi van akkor, ha gyermeke túl magasra tette a lécet, túl magasak a saját magával szemben támasztott elvárásai? Mit tehet Ön ilyen helyzetben?

A lehetséges válaszok igen eltérőek lehetnek: Odaállhat a gyermeke elé, és őszintén elmondjhatja a gondolatait, a véleményét, a megérzéseit, azt kockáztatva ezzel, hogy megbánthatja gyermekét, összetörheti az álmait. Esetleg tétlenül végignézheti, ahogy elbukik, és csak utólag beszéli meg vele a dolgot. Nem könnyű kérdések, melyekre nem egyszerű választ adni, ugyanakkor mindenképp kell valamilyen megoldást találni a problémára.

Mit tehet?

A megfelelő megoldás elérésének érdekében először is jobban szemügyre kell vennie a körülményeket, a célhoz vezető utat, a lehetséges lépéseket, hogy azok mennyire kivitelezhetőek, elérhetőek. Nézze meg, hogy lehet-e úgy módosítani a dolgokon, hogy közben a végcél ugyanaz maradjon. Gondolja végig azt is higgadtan, hogy a cél nem túlzottan álomszerű, elérhetetlen-e.

A beszélgetés a kulcs

Mindenképp beszélgessen gyermekével arról, hogy biztosan azt akarja elérni és biztosan azon az úton, ahogy eltervezte. Vitassák meg az odavezető lépéseket, azok helyességét, fontosságát. Óvatosan rávezetheti gyermekét arra a felismerésre, hogy igen nehéz utat választott magának, amin nem biztos, hogy végig tud menni. Segíthet neki olyan lehetőségeket, megoldásokat találni, amelyek közelebb vihetik célja eléréséhez, biztosíthatják annak sikeres megvalósítását. Mindig álljon készen egy beszélgetésre, legyen nyitott, őszinte és rugalmas, ha gyermeke kérdéssel fordulna Önhöz. Amennyiben nem jutnának előbbre, inkább várjanak kicsit, gondolkodjanak el magukban, nyugodjanak le, és csak ezután folytassák az eszmecserét.

Javasoljon más megoldásokat!

Amennyiben gyermeke nem hajlandó beszélni Önnel a céljairól, akkor is próbáljon meg beszélni vele, kezdeményezze Ön a beszélgetést. Alkalmas helyzet lehet egy ilyen beszélgetésre az, amikor realizálódik benne, hogy elérhetetlen vágyai vannak és a dolgok jelenlegi állása szerint nem tudja elérni az áhított célt. Ilyen esetben beszéljen neki a pozitív dolgokról, próbálja meg előremozdítani gyermekét, legyenek alternatív megoldásai, ötletei a számára. Egy ilyen nehéz helyzetben lehetőséget kell biztosítani gyermeke számára a továbbhaladáshoz, nem pedig kész válaszokra van szüksége.

Fontos a rugalmas szemlélet

Rugalmasságra kell nevelnie gyermekét, mert képesnek kell lennie fölállni még egy bukott helyzetből is ahhoz, hogy sikeresen továbbléphessen. Ne úgy segítsen neki, hogy folyton Öntől függjön, ne tudjon létezni a szülői segítség és iránymutatás nélkül. Képesnek kell lennie a saját lábára állni és folytatni az utat vagy új utakat felfedezni.
Addig, amíg nem töri le gyermeke lelkesedését, nem kicsinyli le jövőbeli terveit, elvárásait, reményeit, vagyis nem teszi tönkre az önbecsülését, addig biztos, hogy helyesen cselekszik. Idővel megtanulja, hogy hogyan adhat leghatásosabban tanácsokat gyermekének. Kezdetben még ugyan nehezen fog menni, de a lényeg az, hogy ne adja fel idő előtt, és akkor erőfeszítéseinek meglesz a várva várt eredménye. Ez egy olyan dolog, aminek később is nagy hasznát fogja venni, ezért vegye a fáradtságot, hogy jól megtanulja és alkalmazni is tudja ezt a képességet.

(M.T. - parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya